Οικογένεια

Χοληστερόλη: Δεν αφορά μόνο τους ενήλικες!

της Ζωής Πιτσιλλίδου
21 Μαρτίου 2013
5292 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
aygo kai xolisteroli

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η χοληστερόλη, όπως είναι γνωστό, είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων μας. Ωστόσο, αν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια στο αίμα μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ενώ το σύνηθες είναι τέτοια προβλήματα να εμφανίζονται κυρίως στην τρίτη ηλικία και λιγότερο σε ενήλικες, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, δυστυχώς, ότι η χοληστερίνη δεν είναι πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών.

Η εξέταση για χοληστερόλη

H εξέταση πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο χρόνων, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, στο πλαίσιο όμως του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου καλό είναι να εξετάζονται όλα τα παιδιά, αφού στο 90% των περιπτώσεων το εύρημα είναι τυχαίο. Aπαραίτητος είναι ο έλεγχος στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, όταν δηλαδή ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς έχει παρουσιάσει αυξημένη χοληστερίνη ή έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για κάθε παιδί στο οποίο γίνεται διάγνωση υπερχοληστερολαιμίας, υπάρχει 1 γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Η στρατηγική αυτή, επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση της πάθησης σε παιδί και γονιό. 


Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: H καλή, η κακή και η... διατροφή [Δωρεάν EBOOK]


Διατροφική αντιμετώπιση της «κακής» χοληστερόλης

Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, είναι η πλούσια σε ζωικά λιπαρά διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και το αυξημένο σωματικό βάρος. Αν ένα παιδί έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με αυτές για τους ενήλικες. Ωστόσο, επειδή η συνεργασία του παιδιού δεν είναι εύκολη, καλό είναι να στοχεύουμε στην αποφυγή του φαγητού απ' έξω, των επιβαρυντικών γλυκών και αλμυρών σκευασμάτων που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Υγιεινά γεύματα

Για τα παιδιά που συχνά λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι, ειδικά ο έφηβος, συστήνεται η κατανάλωση σνακ φτιαγμένων από το σπίτι όπως τοστ, σάντουιτς, κράκερς σπιτικά, κέικ φτιαγμένα με αγνά υλικά, σπιτικά αρτοσκευάσματα και πίτες κ.λπ. Ακόμη κι αν ένας έφηβος δεν έχει χρόνο να προετοιμάσει κάτι από το σπίτι, να επιλέξει τέτοια υγιεινά γεύματα απ' έξω. Σε περίπτωση που τα επίπεδα χοληστερόλης είναι πάρα πολύ υψηλά (οικογενής υπερχοληστερολαιμία), τότε μπορεί να συστηθεί από τον γιατρό και η λήψη στατινών ακόμη και από μικρή ηλικία.

Φυτικές στερόλες

Ακόμη, έχοντας η επιστημονική κοινότητα αναδείξει τη θετική επίδραση των φυτικών στερολών στη μείωση της χοληστερόλης, κυκλοφορούν φυτικές μαργαρίνες (spreads), ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού με φυτικές στερόλες (τα οποία όταν καταναλώνονται καθημερινά μειώνουν τη χοληστερόλη 7-10%, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής) και μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, ακόμα και σε παιδιά.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας συστήνουν τη χρήση φυτικών στερολών σε παιδιά άνω των 2 ετών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή παιδιά κάτω των 10 ετών (στα οποία δεν επιτρέπεται η φαρμακευτική αγωγή) με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης όταν δεν επιτυγχάνεται επιθυμητή μείωση της χοληστερόλης μόνο με αλλαγές στη διατροφή.

Άσκηση

Και μην ξεχνάτε την φυσική δραστηριότητα! Ενθαρρύνεται σε κάθε περίπτωση, είτε ένα παιδί έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είτε όχι, καθώς τα οφέλη της δεν είναι μόνο σωματικής υγείας αλλά και ψυχικής. Συγκεκριμένα στην υψηλή χοληστερόλη αίματος όμως, η άσκηση δρα με δύο ανεξάρτητους τρόπους: αρχικά, επιδρά άμεσα δίνοντας το σήμα στον οργανισμό να «καθαρίσει» τη χοληστερόλη από το αίμα και δεύτερον, επιδρά έμμεσα μειώνοντας την παχυσαρκία και κατ’επέκταση τις πιθανότητες να έχει κάποιο παιδί αυξημένη χοληστερόλη αίματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cliff DP, Okely AD, Burrows TL, Jones RA, Morgan PJ, Collins CE, Baur LA. Objectively measured sedentary behavior, physical activity and plasma lipids in overweight and obese children. Obesity (Silver Spring). 2012 Aug 7.

Expert Panel on Integrated Guidelines for Cardiovascular Health and Risk Reduction in Children and Adolescents: Summary Report . Pediatrics Vol. 128 No. Supplement 5 December 1, 2011 pp. S213 -S256

Gupta N, Goel K, Shah P, Misra A. Childhood obesity in developing countries: epidemiology, determinants, and prevention. Endocr Rev. 2012 Feb;33(1):48-70.

Kelishadi R, Hashemipour M, Sheikh-Heidar A, Ghatreh-Samani S. Changes in serum lipid profile of obese or overweight children and adolescents following a lifestyle modification course. ARYA Atheroscler. 2012 Fall;8(3):143-8.

Reinehr T, Wiegand S, Siegfried W, Keller KM, Widhalm K, L'allemand D, Zwiauer K, Holl RW. Comorbidities in overweight children and adolescents: do we treat them effectively? Int J Obes (Lond). 2012 Nov 13.

  • Ζωή Πιτσιλλίδου
    Ζωή Πιτσιλλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος