Οικογένεια

Τροφική αλλεργία, τι είναι αυτό;

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
05 Φεβρουαρίου 2017
16389 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
trofima pou mporei na prokalesoun trofikh alergia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ζωή στο Γλυκοχωριό κυλούσε πλέον πολύ αρμονικά. Οι κάτοικοι απολάμβαναν όλα τα τρόφιμα που μπορούσαν να παράγουν αλλά και ολόκληρη την ποικιλία που τους έφερναν οι έμποροι στο χωριό τους από μακρινές εξωτικές περιοχές. Οι κάτοικοι και ιδιαίτερα τα παιδιά είχαν μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσουν όλα τα λαχταριστά και χρωματιστά τρόφιμα που έφταναν στο χωριό τους. Πολλά μάλιστα από αυτά δεν τα είχαν δοκιμάσει ούτε τα μέλη των Βασιλικών οικογενειών, καθώς το κλίμα του Γλυκοχωριού ήταν πολύ διαφορετικό από το δικό τους.

Ένα πρωί ο Δάσκαλος Πρωινούλης είχε κατέβει στην αγορά με τις πριγκίπισσες Αμυλένια, Ζαχαρένια, Φρουτένια και Λαχανένια να τον συνοδεύουν, καθώς είχαν όλες τελειώσει τα μαθήματά τους για την εβδομάδα. Οι πριγκίπισσες θαύμαζαν τα χρωματιστά προϊόντα και διάλεγαν τα πιο φρέσκα και λαχταριστά για να δοκιμάσουν.

«Μμμ, αυτά τα μούρα φαίνονται πολύ ζουμερά κ έχουν κ το αγαπημένο μου χρώμα, μωβ!» θαύμασε η Πριγκίπισσα Αμυλένια. «Κι αυτά τα νεκταρίνια μοιάζουν πολύ δροσερά κ γλυκά» ένευσε η Πριγκίπισσα Ζαχαρένια. «Εγώ θέλω να δοκιμάσω αυτά τα μεγάλα εξωτικά πράσινα φρούτα.. Πώς να λέγονται άραγε;» απόρησε η Λαχανένια. «Αυτό το φρούτο είναι η παπάγια! Τι ωραία, στο Βασίλειό μας δεν έχουμε παπάγια, ευκαιρία να δοκιμάσουμε!» είπε όλο χαρά η Φρουτένια. «Κι αυτοί οι καρποί Λαχανένια..; Ξέρεις τι είναι;». «Αυτά είναι φουντούκια! Στο Βασίλειό μας δυστυχώς δεν υπάρχουν αλλά λένε ότι είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά!»

Τι είναι η αλλεργία;

Τα κορίτσια ολοκλήρωσαν τα ψώνια τους και κάθισαν σε ένα όμορφο πάρκο με τον Δάσκαλο Πρωινούλη για να δοκιμάσουν τα λαχταριστά τους φρούτα και τους καρπούς. Στο πάρκο υπήρχαν κι άλλα παιδιά από το Γλυκοχωριό και οι ευγενικές μας πριγκίπισσες αποφάσισαν να μοιραστούν το κολατσιό τους με τους καινούριους τους φίλους.

«Τι νόστιμα που είναι τα φουντούκια! Ελάτε να δοκιμάσετε όλοι!» είπε ενθουσιασμένη η πριγκίπισσα Φρουτένια. «Σοφοκλή εσύ δε θέλεις να δοκιμάσεις;»

«Θα το ήθελα πολύ, θυμάμαι πως είναι πολύ νόστιμα.. Αλλά έχω αλλεργία, επομένως δεν κάνει!»

«Αλλεργία; Τι είναι η αλλεργία Δάσκαλε;» απόρησε η πριγκίπισσα Λαχανένια.

«Χμμ, η αλλεργία είναι μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας αντιδράει σε κάτι μη απειλητικό για την υγεία μας. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα την άνοιξη με τη γύρη που μας κάνει να φτερνιζόμαστε, να κοκκινίζουν τα μάτια μας και να τρέχει η μύτη. Η γύρη δεν είναι κάτι κακό για τον οργανισμό ωστόσο το σώμα μας προκαλεί συμπτώματα και αντιδράει έτσι ώστε να προφυλαχθεί απέναντί της. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, ο Σοφοκλής μας, έχει τροφική αλλεργία στα φουντούκια. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του τα αναγνωρίζει σαν εχθρό, σαν μικρόβιο από το οποίο πρέπει να προφυλαχτεί. Σοφοκλή, θυμάσαι πως έμαθες για την αλλεργία σου;» ρώτησε ο Δάσκαλος Πρωινούλης φιλικά.

Ποια τα συμπτώματα της αλλεργίας;

«Ναι, θυμάμαι ότι είχα φάει μερέντα που έχει μέσα και φουντούκια και μετά είχε πονέσει η κοιλιά μου και έκανα εμετό δυο φορές. Επίσης, είχα βγάλει σπυράκια στα χέρια που με φαγούριζαν δύο μέρες μετά. Αλλά η μαμά μου με είχε πάει στον ιατρό και ένιωσα σύντομα πολύ καλύτερα.»

«Η μητέρα σου έκανε πολύ καλά που σε πήγε στον ιατρό, γιατί η αλλεργία μπορεί μερικές φορές να έχει μόνο ελαφριά συμπτώματα αλλά άλλες φορές μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας!» παρατήρησε ο Δάσκαλος.

«Αυτό σημαίνει... Ότι δεν τρως ποτέ μερέντα;; ρώτησε σοκαρισμένη η πριγκίπισσα Ζαχαρένια.

Προσεκτική ανάγνωση ετικετών τροφίμων

«Όχι» απάντησε ο Σοφοκλής «Δεν τρώω ποτέ οτιδήποτε έχει φουντούκια και είμαι πολύ προσεκτικός να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων για τα συστατικά τους, έτσι ώστε αν κάποιο τρόφιμο μπορεί να περιέχει φουντούκι να μην το φάω γιατί μπορεί να με βάλει σε κίνδυνο και να αρρωστήσω σοβαρά. Ωστόσο η μαμά μου έχει βρει συνταγές και που κ που μου φτιάχνει μερέντα χωρίς φουντούκια!» είπε ο μικρός Σοφοκλής.

«Αυτό είναι καταπληκτικό!» είπε χαρούμενη η πριγκίπισσα Αμυλένια. «Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να προσέχουμε έτσι ώστε να μην φέρνουμε τρόφιμα με άγνωστα ή επικίνδυνα συστατικά σε κάποιον που έχει αλλεργίες και να μιλάμε για την αλλεργία μας ώστε να είναι όλοι ενήμεροι!»

«Φυσικά, εγώ το έχω πει στον Δάσκαλό μου και όλοι μου οι φίλοι και οι συμμαθητές το ξέρουν και με βοηθάνε να αποφεύγω οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να με κάνει να αρρωστήσω! Από την άλλη ο ιατρός μου είπε ότι επειδή είμαι μικρός μπορεί αργότερα η αλλεργία να μου περάσει αλλά αυτό θα το μάθω όταν μεγαλώσω κ άλλο! Για την ώρα δε μου λείπουν τα φουντούκια γιατί μπορώ να τρώω όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς!» είπε χαρούμενα ο μικρός Σοφοκλής και έβγαλε από την τσέπη του ένα σακουλάκι με αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσπορους για να τα μοιραστεί με τους φίλους του!

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.