Οικογένεια

Επίσκεψη στο σουπερμάρκετ

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
15 Ιανουαρίου 2017
12150 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Επίσκεψη στο σουπερμάρκετ

Ξημέρωσε η 2η μέρα από την άφιξη των δυνάμεων των δύο Βασιλείων στο Γλυκοχωριό. Ο Βασιλιάς Ενέργειας και ο Δράκοντας αποφάσισαν να κάνουν την πρωινή τους γυμναστική περπατώντας και εξερευνώντας την καινούρια περιοχή. Περνώντας όμως από τα τελευταία σπίτια του χωριού με λύπη παρατήρησαν ότι τα περισσότερα χωράφια ήταν ακαλλιέργητα και κάποιες στάνες και κοτέτσια που συνάντησε στο πέρασμά του ήταν έρημα.

Προβληματισμένοι καθώς ήταν συνάντησαν στο δρόμο της επιστροφής έναν από τους κατοίκους του χωριού. Αφού τον καλημέρισε ο Βασιλιάς Ενέργειας, του είπε όλο περιέργεια «Να σε ρωτήσω. Μου έκανε εντύπωση που είδα ότι τα χωράφια σας δεν είναι γεμάτα δέντρα και λαχανικά και τα κοτέτσια και οι στάνες είναι έρημα από ζώα. Από πού προμηθεύεστε τα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή σας;» «Τρώμε ό,τι μας φέρνουν τα απλά σάκχαρα οι βοηθοί της Μάγισσας Τερηδόνας, δηλαδή συσκευασμένα τρόφιμα, δημητριακά και κρέας.» αποκρίθηκε θλιμμένα ο κάτοικος του Γλυκοχωριού «Θυμάμαι το πόσα φρέσκα τρόφιμα υπήρχαν παλιά και λυπάμαι που τα παιδιά μου δεν τα έχουν γευτεί ποτέ».

«Τελικά είχε δίκαιο η Αρχιμαγείρισσα. Για όλα φταίει η μάγισσα Τερηδόνα. Αυτό όμως δε θα μείνει έτσι! Θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους άμεσα!» είπε αποφασισμένος ο Βασιλιάς Ενέργειας και έδωσε τις οδηγίες του στον Δράκοντα, ο οποίος ανοίγοντας τα μεγάλα του φτερά έφυγε βιαστικά.

Ο Βασιλιάς Ενέργειας βρήκε γρήγορα την Βασίλισσα Υγεία, τον Βασιλιά Φαγανούλη και τη Βασίλισσα Υπνηλία.

«Καλοί μου φίλοι, ήρθε η ώρα να δώσουμε λίγη ακόμη χαρά και ελευθερία στους φίλους μας. Έστειλα τον Δράκοντα να καλέσει ξανά τους εμπόρους που είχε διώξει η μάγισσα στο Γλυκοχωριό, ώστε να ξαναγεμίσουν οι αγορές τους. Θα έρθουν αγρότες και βοσκοί για να διδάξουν τους κατοίκους του χωριού πως να παράγουν ξανά μόνοι τους τα προϊόντα τους. Επίσης, έλεγα να επαναλειτουργήσουμε το παλιό σουπερμάρκετ με όλα τα καινούρια τρόφιμα που θα φέρει ο Δράκοντας. Τι λέτε?»

«Καταπληκτική ιδέα!», συμφώνησαν και άρχισαν τις προετοιμασίες για τα εγκαίνια.

Την κορδέλα για τα εγκαίνια του σουπερμάρκετ θα την έκοβε ο δάσκαλος Πρωινούλης και είχε αποφασιστεί οι πρώτοι του επισκέπτες να είναι τα παιδιά του Γλυκοχωριού που δεν είχαν ζήσει πριν την κυριαρχία της κακιάς μάγισσας και δεν είχαν ξαναδεί φρέσκα τρόφιμα. Μόλις ο Δάσκαλος Πρωινούλης έκοψε την κορδέλα τα παιδιά χαρούμενα κι ενθουσιασμένα έτρεξαν μέσα και ο δάσκαλος άρχισε να τους εξηγεί τι είναι το καθετί.

Είδαν περίεργα φρούτα, όπως γκρέιπφρουτ και ανανά, μήλα και το πορτοκάλια. Περιεργάστηκαν άγνωστα λαχανικά όπως μπρόκολο και κουνουπίδι, σπαράγγια και λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά και ντομάτες και αγγούρια. Ο δάσκαλος τους έδειξε πώς φαίνονταν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πόσο ζωντανά και διαφορετικά χρώματα είχαν. Μετά πέρασαν από το τμήμα των κρεατικών και των ψαριών. Τα παιδιά δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ τους ψάρι. Ο Δράκοντας που τους είχε συνοδεύσει πήρε με τη χούφτα του 4-5 ψάρια και τα έκανε μία χαψιά με τον δάσκαλο να τον κοιτάζει αυστηρά και τα παιδιά να γελάνε.

«Τώρα που είδατε το πόσο μεγάλη ποικιλία υπάρχει σε τρόφιμα δε θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα??» ρώτησε ο Δάσκαλος Πρωινούλης τα παιδιά που δοκίμαζαν τρόφιμα ενθουσιασμένα.

«Ναιιιι!!» αποκρίθηκαν αυτά

«Πολύ ωραία. Από εδώ και πέρα λοιπόν, μπορείτε να επισκέπτεστε το σουπερμάρκετ με τους γονείς σας και να ζητάτε να δοκιμάσετε από ένα καινούριο φρούτο ή λαχανικό κάθε φορά μέχρι να έχετε φάει από όλα. Και μη ξεχνάτε ότι η διατροφή μας πρέπει να έχει πολλά φρέσκα και χρωματιστά τρόφιμα. Είναι καλό να τρώτε τρόφιμα από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Από τα τρόφιμα που είδαμε σήμερα ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά?» ρώτησε ο Δάσκαλος.

«Κίτρινα είναι τα λεμόνια, οι μπανάνες και οι κίτρινες πιπεριές!»

«Πορτοκαλί είναι τα καρότα, τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια»

«Κόκκινες είναι οι ντομάτες, οι φράουλες και τα κεράσια!»

«Πράσινα είναι τα ακτινίδια, το μπρόκολο και τα μαρούλια»

«Μωβ είναι οι μελιτζάνες, οι σταφίδες και τα μούρα»

«Μπράβο σας, τα μάθατε όλα πολύ γρήγορα!»

Φεύγοντας ο δάσκαλος και ο Δράκοντας συμφώνησαν με τους εμπόρους ότι για να γιορτάσουν τα εγκαίνια του σούπερμαρκετ του Γλυκοχωριού θα διέθεταν όλα τους τα προϊόντα δωρεάν ώστε οι μελλοντικοί τους πελάτες να κάνουν γευστική δοκιμή σε όλα τα είδη. Αυτό φυσικά σήμαινε ότι μία ντουζίνα τραπέζια έπρεπε να στηθούν στην πλατεία ώστε να χωρέσει ολόκληρη η ποικιλία των τροφίμων.

Τα παιδιά έτρεξαν χαρούμενα να ενημερώσουν όποιο κάτοικο του χωριού δεν είχε παρευρεθεί στα εγκαίνια του σουπερμάρκετ για το μεγάλο τσιμπούσι. Οι βασιλικές οικογένειες έδειξαν στην αρχιμαγείρισσα και σε όλους τους κατοίκους του Γλυκοχωριού το πως να μαγειρεύουν όλα τα πρωτόγνωρα τρόφιμα και αμέσως μετά το γλέντι ξεκίνησε.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.