Κουζίνα

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο βιβλίο μαγειρικής για εμένα;

της Μαγδαλένας Τσέκου
23 Απριλίου 2015
13479 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kopela krataei shmeiwseiw mageirikis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κουζίνα αποτελεί για κάποιους έναν χώρο δημιουργίας, κάποιοι άλλοι όμως κάθε τι άλλο παρά τη λέξη δημιουργία σκέφτονται στο άκουσμά της. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, είτε δηλαδή είστε λάτρης της μαγειρικής, είτε «σεφ» εξ ανάγκης, υπάρχει τρόπος να βρείτε το κατάλληλο για εσάς βιβλίο μαγειρικής για να σας βοηθήσει στο έργο σας.

Πώς να βρείτε το βιβλίο που σας ταιριάζει

Για να βρει ο καθένας μας αυτό που του ταιριάζει, αρκεί να έχει κατά νου κάποια κριτήρια την ώρα της αναζήτησης που θα κάνουν το βιβλίο αυτό φίλο και σύμμαχο, ανάλογα με τις ανάγκες του, και δεν θα κοσμεί απλά την βιβλιοθήκη:

Πρακτικότητα

Με μια ματιά στις συνταγές, εύκολα καταλαβαίνει κανείς αν θα χρησιμοποιεί συχνά ή καθόλου το βιβλίο που κρατά. Αν ξεφυλλίζοντάς το βλέπετε σε κάθε συνταγή συστατικά που δεν βρίσκονται εύκολα στο σούπερ μάρκετ ή στο παντοπωλείο είτε περίτεχνα σκεύη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα είτε να μην τις επιλέξετε, είτε στο τέλος να υποκαθιστάτε τα πάντα με πιο συνήθη υλικά.

Ευκολία και χρόνος

Εξαιρετικά εξυπηρετικό είναι το να παρέχεται βαθμός δυσκολίας και χρόνος προετοιμασίας και παρασκευής των πιάτων. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε κάθε φορά συνταγή ανάλογα με τον χρόνο που έχετε διαθέσιμο αλλά και την διάθεση που έχετε για «δύσκολες μαγειρικές».

Ανάλυση σταδίων και τεχνικών

Ειδικά για τους πιο αρχάριους στην τέχνη της μαγειρικής (αλλά όχι μόνο), θα είναι πολύ μεγάλη βοήθεια τα βιβλία μαγειρικής που περιέχουν βήμα βήμα ακόμη και με φωτογραφίες τα στάδια μιας συνταγής, που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα φύλλου. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χρειαστεί να αναζητήσετε από άλλες πηγές τις λεπτομέρειες αυτές.

Διατροφικές πληροφορίες και διαιτητικές προτάσεις

Δεν γινόταν να λείπει αυτό το κομμάτι από τα κριτήρια που σας προτείνω! Η ανάλυση της σύστασης των συνταγών θα κάνει εύκολο να τις εντάξετε στη ζωή σας ακόμη κι αν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους. Ακόμη κι όταν δεν μιλάμε για άτομα σε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, θα μπορείτε να έχετε μια καλύτερη εικόνα για την θρεπτική αξία των γευμάτων σας. Αν μάλιστα οι συνταγές είναι υγιεινές ή έχουν έστω ως υποσημείωση τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να έχετε την πιο διαιτητική μορφή τους, ακόμα καλύτερα.

Γευστικότητα

Αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση διαφορετικών γεύσεων, καλό είναι να επιλέξετε έναν μαγειρικό οδηγό με προτάσεις που είναι πιο κοντά στις γευστικές σας προτιμήσεις στο σύνολό του, καθώς αυτό είναι και το νόημα της διαδικασίας, το να το απολαύσετε. Άλλωστε, χωρίς τη γευστική πληρότητα τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού, με κάποιον τρόπο λοιπόν η γεύση συνιστά και στη διατήρηση καλών διατροφικών συνηθειών.

Παιδική διατροφή

Αν είστε γονείς, τότε μπορείτε να ψάξετε για βιβλία μαγειρικής με υγιεινές ιδέες ειδικά διαμορφωμένες για να προσελκύουν τα παιδιά. Θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας σνακ και γεύματα που θα του αρέσουν, αλλά θα είναι και ωφέλιμα για την υγεία του. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι αυτού του είδους η συνεργασία γονέων και παιδιών έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών από το παιδί, όπως και στις μαγειρικές του ικανότητες!

Ειδικές κατηγορίες

Σε αυτές μπορεί να ανήκουν οι χορτοφαγικές συνταγές ή συνταγές για άτομα με κοιλιοκάκη κ.ο.κ. Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα στον τρόπο διατροφής ή πάσχετε από κάποια πάθηση, βιβλία που θα επικεντρώνονται σε αυτήν θα σας δώσουν πολλές ιδέες για γεύματα που ίσως ποτέ δεν είχατε σκεφτεί! Είτε είστε αρχάριος είτε προχωρημένος ...υπάρχει για όλους το ιδανικό βιβλίο μαγειρικής, το οποίο μπορεί να μην είναι καν ένα, αλλά πολλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξουμε στα κατάλληλα σημεία του για να το ανακαλύψουμε.

Να έχετε υπόψη σας!

  • Μαγειρέψτε τις θρεπτικές – γευστικές προτάσεις της σελίδας μας.

Καλή αναζήτηση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

YaeBin Kim, Sigman-Grant M. Little books and little cooks parenting education program. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2013 Jul-Aug;45(4):S8.

Poothullil JM. Maintenance of weight loss using taste and smell sensations. Journal of Womens Health. 1999 Jan-Feb;8(1):109-13.

Μαγδαλένα Τσέκου
Μαγδαλένα Τσέκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος