640
Κουζίνα

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

της Εύας Ανδρέου
03 Ιανουαρίου 2012
1 λεπτό να διαβαστεί
Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα γλυκάκι πριν τον ύπνο για... όνειρα γλυκά, ένα γλυκάκι στα γενέθλια, κάτι γλυκό το απόγευμα για να συνοδεύσει τον καφέ, ένα μετά το ψάρι για να φτιάξει η γεύση, ένα στην επέτειο και πολλά άλλα...

Είναι πραγματικά αμέτρητες οι στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να πει «όχι» σε μια γλυκιά πρόκληση και άλλες τόσες οι φορές που απλώς αποζητά κάτι γλυκό. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, πάσχει από διαβήτη ή απλώς θέλει να έχει τον έλεγχο του τι τρώει;

Η απάντηση που η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει δώσει στα παραπάνω ερωτήματα είναι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ή ύλες έντονης γλυκύτητας) οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη, καθώς προσφέρουν γλυκιά γεύση, με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, που το κοινό είναι πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα παχυσαρκίας και οι άνθρωποι με διαβήτη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες επιλογές γλυκών γεύσεων με λίγες θερμίδες, χάρη στη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ύλες έντονης γλυκύτητας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, σιρόπια, παγωτά και κάποιες από αυτές ακόμη και σε ζύμες, καθώς παρουσιάζουν σταθερότητα στις πολύ υψηλές και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους. Η μεγαλύτερη γλυκύτητά τους σε σχέση με τη ζάχαρη, απαιτεί τη χρήση πολύ μικρής ποσότητας για μία συνταγή (διαβάστε στην ετικέτα της συσκευασίας τις οδηγίες χρήσης ή την αντιστοιχία τους σε ζάχαρη).

Η κατανάλωση προϊόντων ζαχαροπλαστικής με την προσθήκη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών (π.χ. ασπαρτάμη, σουκραλόζη, κυκλαμικό οξύ, σακχαρίνη, ακετοσουλφαμικό κάλιο,γλυκοζίτες στεβιόλης-στέβια) ενδείκνυται για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι μια ασφαλής επιλογή για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη και για όλους εκείνους που δεν θέλουν να επιβαρύνουν την καθημερινή τους θερμιδική πρόσληψη, αλλά ούτε και να στερηθούν το γλυκό.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να χάσουν βάρος, τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους. Η χρήση επομένως των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, είτε στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είτε στην κουζίνα μας, αποτελεί ιδανική και ασφαλέστατη λύση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας: την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που αναπόφευκτα οδηγεί στην παχυσαρκία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ha Ma, Ha TK, Lean ME, Role of intense sweeteners in diabetes management, Department of Human Nutrition, Royal Infirmary, University of Glasgow, UK.World Rev Nutr Diet.,1999;85:88-97.

F Bellisle, A Drewnowski, Intense sweeteners, energy intake and the control of body weightIntense sweeteners, energy intake and the control of body weight, European Journal of Clinical Nutrition 61, 691-700 (June 2007) | doi:10.1038/sj.ejcn.1602649

T. Husøy, B. Mangschou, T.Ø. Fotland, S.O. Kolset, H. Nøtvik Jakobsen, I. Tømmerberg, C. Bergsten, J. Alexander, L. Frost Andersen, Reducing added sugar intake in Norway by replacing sugar sweetened beverages with beverages containing intense sweeteners – A risk benefit assessment, Food and Chemical Toxicology, Volume 46, Issue 9, September 2008, Pages 3099-3105

  • Εύα Ανδρέου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Εύα Ανδρέου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Θεσσαλονίκη και εργάζεται σαν Διατροφολόγος – Διαιτολόγος από το 2008 αρχικά στην Κατερίνη και έπειτα στην Αθήνα. Είναι μέλος της ομάδας του mednutrition από το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.
×
×