Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στα Μέθανα

06 Οκτωβρίου 2025
1863 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gastronomiko taksidi sta methana

Photo Source: www.canva.com

Η Ιδιαιτερότητα της Περιοχής

Τα Μέθανα θεωρούνται ο ανεξερεύνητος προορισμός του Σαρωνικού που θυμίζει νησί.

Μια άγνωστη πλευρά της Πελοποννήσου εύκολα προσβάσιμη από τον Πειραιά, που εκπλήσσει με το ηφαίστειο και τις παραλίες της.

Τα Μέθανα είναι μια χερσόνησος 44 τ.χλμ. στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, «βλέπει» όμως προς τον Σαρωνικό Κόλπο. Τα τριγύρω πευκοδάση, που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, δίνουν μια καταπράσινη εντύπωση, ενώ υπάρχει και πλούσια ιστορία.

Το βλέμμα σαςθα τραβήξει άμεσα την διάσημη Λουτρόπολη, η οποία αντανακλά τη φήμη των ιαματικών, γεωθερμικών πηγών των Μεθάνων, που κρατάει ήδη από το 1870, όταν οργανώθηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο. Ξεκινώντας τώρα να οδηγείτε από εκεί, θα αφήσετε πίσω σας το λιμάνι και θα κινηθείτε προς τα νότια, συναντώντας το Κάστρο του Φαβιέρου, ένα παράδειγμα για τη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας φύσης.

Στη συνέχεια, κινούμενοι παραλιακά προς το χωριό Βαθύ, θα βρεθείτε στο σπήλαιο των Μεθάνων (γνωστό ευρύτερα ως «Περιστέρι»), το οποίο έχει μήκος 250 μέτρων και αποτελείται από τρεις θαλάμους. Στον πρώτο υπάρχει μια μικρή λίμνη, ενώ στον δεύτερο και στον τρίτο θα δείτε εντυπωσιακούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Μετά το σπήλαιο θα φτάσετε σε μία ακόμα ήσυχη και γραφική ακτή, στο Παλαιόκαστρο, όπου θα σας κάνει εντύπωση ο συνδυασμός των πρασινομπλέ νερών του Κόλπου της Επιδαύρου με τα ηφαιστειογενή κόκκινα, γκρι ή μαύρα βότσαλα της παραλίας. Από εκεί, πλέον, είστε μια ανάσα από το Βαθύ, το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα από τα Μέθανα.

methana-faros.jpg

Εκεί θα δείτε και τις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν προς την Καμένη Χώρα και το ηφαίστειο των Μεθάνων: ένα μοναδικό αξιοθέατο, άγνωστο στους περισσότερους, αφού όλα κι όλα τα ενεργά ηφαίστεια στη χώρα μας ανέρχονται σε πέντε. Και το ηφαίστειο των Μεθάνων διατηρείται ενεργό, άσχετα αν η τελευταία του έκρηξη έγινε πολύ καιρό πριν, κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Η θέα από εκεί είναι εκπληκτική, καθώς το μάτι φτάνει ως απέναντι στην Αίγινα, αν και το ενδιαφέρον σας θα το μονοπωλήσει το ίδιο το ηφαίστειο και το απόκοσμο τοπίο του.

Κατηφορίζοντας ξανά, θα φτάσετε στον μικρό, παραλιακό οικισμό του Αγίου Νικολάου, όπου θα συναντήσετε και τα Λουτρά του Παυσανία, τα οποία θεωρούνται ως η πλουσιότερη πηγή σε πυριτικό οξύ σε όλο τον κόσμο. Ακολούθως θα βρεθείτε στον επίσης παραλιακό Άγιο Γεώργιο με το τσιμεντένιο γερμανικό πλοίο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου –που πλέον λειτουργεί σαν λιμενοβραχίονας– κι έπειτα, συνεχίζοντας προς τα Μέθανα, θα φτάσετε στην παραλία του Λιμνιώνα: μία από τις ωραιότερες της ευρύτερης περιοχής, με πεύκα, τιρκουάζ νερά και ψιλή άμμο.

Τέλος να μην παραλείψετε να κάνετε μία ακόμα βόλτα στο δενδροφυτευμένο νησάκι των Αγίων Αναργύρων με τα αρχαία κατάλοιπα και την ομώνυμη, πανέμορφη αμμουδιά.

methana-fagito.jpg

Παραδοσιακά Πιάτα

  • Ψάρια & Θαλασσινά: φρέσκα καλαμάρια, γαρίδες, χταπόδι ψητό, γόπες και σαρδέλες.

  • Κρέατα: κατσικάκι ή αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια.

  • Λαδερά & Χορτοφαγικά: γεμιστά, μπάμιες, μελιτζάνες ιμάμ, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.

  • Πίτες: χορτόπιτα με άγρια χόρτα, τυρόπιτα με ντόπιο τυρί.

methana-limani.jpg

Τοπικά Προϊόντα

  • Ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

  • Μέλι από θυμάρι και άνθη.

  • Κρασί: παραδοσιακές ποικιλίες με μικρή παραγωγή.

  • Κάπαρη και κρίταμο που μαζεύονται από τα βράχια της ακτογραμμής.

  • Ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο

 

Παραδοσιακά Γλυκά

  • Γλυκά του κουταλιού (σταφύλι, σύκο, πορτοκάλι).

  • Λουκουμάδες με μέλι και κανέλα.

  • Ραβανί και πορτοκαλόπιτα.

methana-varkes_1.jpg

Οινογαστρονομικές Εμπειρίες

  • Ψάρικαι θαλασσινάστις παράκτιες ταβέρνες του λιμανιούκατευθείαν από τα ντόπια καΐκια.

  • Συμμετοχή σε τοπικά πανηγύρια με μουσική, κρασί και ντόπιες γεύσεις.

  • Περιήγηση σε χωριά των Μεθάνων και δοκιμή σπιτικών προϊόντων.

  • Περιήγηση σε οινοποιεία της περιοχής.

Η γαστρονομία στα Μέθανα δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψαριού δίπλα στη θάλασσα, το τραπέζι με φίλους, κρασί και μεζέδες κάτω από τις βουκαμβίλιες, η αίσθηση ότι κάθε μπουκιά «κουβαλάει» την παράδοση και την απλότητα της ζωής.

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στα Μέθανα μπορεί να είναι μια υπέροχη ιδέα, γιατί συνδυάζει τον ηφαιστειακό χαρακτήρα της περιοχής, τη φυσική ομορφιά και την τοπική κουζίνα που παραμένει παραδοσιακή και αυθεντική.

Ένα ταξίδι στα Μέθανα είναι στενά συνυφασμένο με τη μουσική και τον χορό, προσφέροντας μια βιωματική εμπειρία φιλοξενίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική γαστρονομία. Ένας πλήρης γαστρονομικός οδηγός: Ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού, Μυρσίνη Λαμπράκη, Explorer, Αθήνα, 2006.

“Ένα τραχύ και βραχώδες τοπίο: Η ιστορία του τοπίου και των οικισμών στη Χερσόνησο των Μεθάνων”, Christopher Mee & Hamish Forbes, Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ, (1996–97).

Γαστρονομικός Τουρισμός. Μία συνολική θεώρηση στη σύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης,CaptainBook, Αθήνα, ~2014.