Διατροφή

10 λόγοι να τρως ντομάτα

06 Απριλίου 2015
14676 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
10 λόγοι να τρως ντομάτα

Γιατί προτιμάμε τη ντομάτα;

1.Η ντομάτα περιέχει όλα τα καροτενοειδή

Συγκεκριμένα άλφα και βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο. Καθώς επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σελήνιο, κάλιο, φυτικές ίνες κ.ά. 

2. Προστατεύει απο καρδιαγγειακές παθήσεις 

Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, που προστατεύει τον οργανισμό από τα φαινόμενα γήρανσης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προσφέρει προστασία από σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ντομάτας σε μαγειρεμένη μορφή περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπένιου από ότι η ωμή ντομάτα, άρα παρέχει μεγαλύτερη προστασία στον οργανισμό. 

3. Αυξάνει τη συγκέντρωση του λυκοπενίου

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αν η μητέρα καταναλώνει προϊόντα τομάτας, αυξάνει τη συγκέντρωση του λυκοπενίου στο μητρικό γάλα. Έτσι, το μητρικό γάλα γίνεται ακόμη πιο θρεπτικό για το βρέφος. 

4. Ενισχύει την υγέια των ματιών

Η λουτεΐνη που βρίσκεται στη ντομάτα έχει ως κύρια δράση να ενισχύει την υγεία των ματιών και την όραση, καθώς δρα προληπτικά σε περιπτώσεις, όπως η ωχρά κηλίδα και ο καταρράκτης. 

5. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και Α απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, προστατεύοντας από ιώσεις. 

6. Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η ντομάτα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος. 

7. Καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες

Η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, το σελήνιο και τη β-καροτένιο αποτελούν μια ισχυρή ομάδα τεσσάρων αντιοξειδωτικών που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. 

8. Συνδυασμός καλίου και φυτικών ινών

Η ντομάτα περιέχει κάλιο και σχεδόν καθόλου νάτριο, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Αυτοί οι λόγοι καθιστούν τη ντομάτα σύμμαχο ενάντια της δυσκοιλιότητας, παρέχει το αίσθημα του κορεσμού, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιοπαθειών, καθώς επίσης μειώνει την ‘κακή’, LDL χοληστερόλη. 

9. Απορρόφηση των καροτενοειδών

Η κατανάλωση ντομάτας σε συνδυασμό με υγιεινά λιπαρά, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή αβοκάντο έχει ως αποτέλεσμα η απορρόφηση των καροτενοειδών της ντομάτας πιθανόν να αυξάνεται έως και κατά 15 φορές. 

10. Περιέχει μόνο 35 θερμίδες

Η ντομάτα εκτός του ότι θωρακίζει την υγεία του οργανισμού, αγαπάει τη γραμμή μας. Μια ντομάτα μέτριου μεγέθους (150γρ.) αποδίδει μόνο 35 θερμίδες. Εντάξτε την ντομάτα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για παράδειγμα, προσθέστε την στη σαλάτα σας μαζί με ελαιόλαδο ή φτιάξτε τη δική σας κόκκινη σάλτσα για τα ζυμαρικά ή προσθέστε την στο τοστ σας.

  • Ιωάννα Μασούρα
    Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

    Είμαι η Ιωάννα Μασούρα Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή. Εργάζομαι στο επιστημονικό τμήμα της TERRANOVA HEALTH CYPRUS και παρέχω διατροφολογική υποστήριξη στο γραφείο μου στη Λευκωσία.