Διατροφή

Η διατροφική αξία ενός κράκερ

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
23 Μαρτίου 2015
24990 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η διατροφική αξία ενός κράκερ

Ήρθε η ώρα για το δεκατιανό ή το απογευματινό σας σνακ, αλλά το πρόγραμμά σας προστάζει να φάτε κάτι βιαστικά; Τα κράκερς ίσως να αποτελούν τη λύση για εσάς.

Τα κράκερς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως ως ενδιάμεσα γεύματα μιας και έχουν το πλεονέκτημα πως είναι στεγνά, δεν χρειάζονται ψυγείο ενώ μεταφέρονται εύκολα και καταναλώνονται εκτός σπιτιού. Εκτός από την προφανή τους χρήση σαν σνακ, τα κράκερς χρησιμοποιούνται πια και σε αρκετές συνταγές!

Τι είναι τα κράκερς και πόσες θερμίδες θα μου παρέχουν;

Τα κράκερς είναι αρτοσκευάσματα που δημιουργούνται με πρώτη ύλη συνήθως το αλεύρι διαφόρων δημητριακών. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται αλεύρι σίτου, ενώ δημοφιλή έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και τα κράκερς με σίκαλη, που παρασκευάζονται συνηθέστερα από μίγμα αλεύρων (σίτου, σίτου ολικής άλεσης και σίκαλης). Το θερμιδικό περιεχόμενο ανά τεμάχιο είναι αρκετά χαμηλό (44kcal). Στη σωστή ποσότητα, μάλιστα, θα λέγαμε πως τα κράκερς μπορούν με ευκολία να χωρέσουν σε ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους.

Τι συστατικά προσφέρει ένα κράκερ;

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που μας παρέχει ένα κράκερ προέρχεται από υδατάνθρακες που είναι και η πρώτη πηγή ενέργειας που προτιμά ο οργανισμός και ο εγκέφαλος πιο συγκεκριμένα. Τα κράκερς ωστόσο, ανάλογα με τα άλευρα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους μπορεί να αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών. Κατά κανόνα, τα κράκερς με δημητριακά ολικής άλεσης όπως η σίκαλη, μας δίνουν περισσότερες φυτικές ίνες που μπορεί να φτάσουν το 1g σε ένα τεμάχιο των 10g. Τέλος, τα περισσότερα κράκερς είναι χαμηλά σε λιπαρά. Πρόκειται για ένα αμυλούχο ουσιαστικά τρόφιμο με χαμηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη.

Και από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τι γίνεται;

Τα κράκερς γενικώς δεν θεωρούνται η απόλυτη πηγή κάποιας συγκεκριμένης βιταμίνης, ωστόσο, μπορούν να προσφέρουν συνήθως καλές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αυτές οφελούν ιδιαίτερα την γνωσιακή λειτουργία και αυτή του εγκεφάλου και νευρικού συστήματος. Το ποια μικροθρεπτικά συστατικά και σε τι ποσότητες περιέχονται στο κράκερ μας εξαρτάται από το είδος των αλεύρων και τη συνταγή που χρησιμοποιείται. Όλα τα δημητριακά, έτσι και τα κράκερς είναι στη βάση της διατροφικής πυραμίδας υποδηλώνοντας πόσο συχνά πρέπει να είναι στη διατροφή μας καθώς και οι βιταμίνες τους αποτελούν τη βάση για πολλές λειτουργίες του σώματος.

Τα κράκερς περιέχουν συνήθως κάποια ποσότητα νατρίου (στην ετικέτα αναφέρεται και ως αλάτι). Τα άτομα που είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν χαμηλή σε νάτριο δίαιτα, θα πρέπει να ορίζουν την ποσόστητα όπως θα έκαναν και με το ψωμί τους. Για όσους είναι καλό να περιορίσουν και τη ζάχαρη, υπάρχουν στην αγορά κράκερς χωρίς ζαχαρη.

Πώς μπορώ να καταναλώσω ένα κράκερ;

Προτιμήστε να καταναλώνετε το κράκερ σας σκέτο ή ακόμα καλύτερα μαζί με κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα τυρί χαμηλό σε λιπαρά, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και χορταστικό σνακ. Μπορείτε, ακόμα, να προσθέσετε κράκερς στο γιαούρτι ή στο γάλα σας, ενώ μην ξεχνάτε πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τη βάση για ένα ελαφρύ γλυκό. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και βρείτε τα κράκερς που σας ταιριάζουν!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nicklas ΤΑ, O'Neil CE and Fulgoni VL. III Snacking patterns, diet quality, and cardiovascular risk factors in adults BMC Public Health. 2014 Apr 23;14:388.

Larson N, Story M. A review of snacking patterns among children and adolescents: what are the implications of snacking for weight status? Child Obes. 2013 Apr;9(2):104-15.

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.