Διατροφή

Αλεύρι από καφέ

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
30 Απριλίου 2015
13683 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
aleyri apo kafe

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι κόκκοι του καφέ, προέρχονται από το καφεόδεντρο, ένα αειθαλές θαμνώδες φυτό. Ο καρπός, που μοιάζει με κεράσι, αποτελείται από ένα κοκκινωπό κέλυφος και εσωτερικά από έναν πράσινο καρπό. Η επεξεργασία του πράσινου καρπού του καφεόδεντρου, εδώ και αιώνες οδήγησε στη παρασκευή πολλών και διαφορετικών ροφημάτων καφέ. Πρόσφατα, μια καινοτόμος ιδέα, ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα του καφέ, οδηγώντας στη χρήση των κόκκινων περιβλημάτων των κόκκων του, για τη παρασκευή αλευριού. Εφευρέτης της ιδέας είναι ο Dan Belliveau.

Το πρώτο αλεύρι από καφέ

Η εταιρία που υλοποίησε την ιδέα και παρασκεύασε το πρώτο αλεύρι με την επωνυμία Coffee Flour, αναφέρει ότι το νέο αλεύρι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρίας, το αλεύρι είναι ελεύθερο γλουτένης, έχει διπλάσια σύσταση σε φυτικές ίνες από το αλεύρι ολικής άλεσης, υψηλή συγκέντρωση φυτικής πρωτεΐνης και καλίου, ενώ η σύστασή του σε φυτικό σίδηρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη αυτής που ανευρίσκεται στο σπανάκι ή σε κοινά σιτηρά και δημητριακά.

Περιεκτικότητά του σε καφεΐνη

Όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, με δεδομένο ότι η χρήση του αλευριού δεν προορίζεται για αποκλειστική χρήση σε συνταγές, αλλά σε συνδυασμό με άλλα άλευρα, μια μέση συγκέντρωση καφεΐνης σε μια συνταγή που χρησιμοποιεί Coffee Flour, κυμαίνεται από 12-25% της καφεΐνης ενός τυπικού φλιτζανιού καφέ (~145mg/200ml γαλλικού καφέ). Ωστόσο, σε κάποια προϊόντα που χρησιμοποιείται και σοκολάτα, η συγκέντρωση της καφεΐνης μπορεί να ανέλθει και στο 100% ενός τυπικού φλιτζανιού καφέ.

Επηρεάζει η παρασκευή του αλεύρου από καφέ το περιβάλλον;

Ένα ερώτημα που έχει δημιουργηθεί στους συνειδητοποιημένους καταναλωτές σε σχέση με το αλεύρι, είναι το κατά πόσο η διαδικασία παρασκευής του και η επεξεργασία του εξωτερικού φλοιού του καρπού, επηρεάζει το περιβάλλον. Η απάντηση της εταιρίας που παράγει το αλεύρι από καφέ είναι πως, μέσω της διαδικασίας παραγωγής του, έχουμε οικονομική ενίσχυση των αγροτών από την εκμετάλλευση όλων των τμημάτων του κόκκου του καφέ. Επίσης, μειώνονται τα οργανικά υπολείμματα από τη διαδικασία επεξεργασίας του καρπού.

Το κέλυφος του καρπού του καφέ: Ένα φυσικό λίπασμα

Γεωργοί καθώς και στελέχη εταιριών που ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσαν πως η χρήση του κελύφους του καρπού του καφέ, αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά των φυσικών λιπασμάτων-κομπόστ που παρασκευάζουν οι ίδιοι οι γεωργοί που καλλιεργούν τα καφεόδεντρα, λιπάσματα που υπερτερούν κατά πολύ των εμπορικών λιπασμάτων. Το κέλυφος του καφέ, είναι πλούσιο σε άζωτο και άλλα οργανικά και ανόργανα στοιχεία, συστατικά απαραίτητα για τη διαρκή παραγωγικότητα του εδάφους. Βασιζόμενοι οι παραγωγοί καφεόδεντρου στη χρήση του περιβλήματος για τη δημιουργία κομπόστ, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν έως και 100% τη δημιουργία αποβλήτων, δηλώνει η Monika Firl, στέλεχος εταιρίας που ασχολείται με τη βιώσιμη γεωργία.

Το νέο αλεύρι από καφέ, φαίνεται σταδιακά να κερδίζει έδαφος, σαν νέο ανερχόμενο προϊόν. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες που θα ερευνήσουν τόσο τις επιπτώσεις της κατανάλωσής του στην υγεία, καθώς και την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου στον τομέα της γεωργίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παπακωνσταντίνου Αιμιλία & Ζαμπέλας Αντώνης. “Οι επιδράσεις του καφέ στην υγεία: Εκτενής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για επαγγελματίες υγείας.

Επίσημη εταιρία παραγωγής αλευριού από καφέ, επίσημη ιστοσελίδα: http://www.coffeeflour.com/

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/jul/31/coffee-flour-starbucks-green-farmers-caffeine

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.