Διατροφή

Καλοκαιρινά Φρούτα: Ποια συνδυάζονται καλύτερα με Γεύματα για Λιγότερη Φουσκωμένη Κοιλιά

20 Αυγούστου 2025
5709 Προβολές
8 λεπτά να διαβαστεί
kalokairina froyta poia syndyazontai kalytera me geymata gia ligoteri fouskomeni koilia

Photo source: www.canva.com

Τα φρούτα αποτελούν έναν από τους πολυτιμότερους συμμάχους της υγείας μας, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, προσφέροντας ενέργεια και θρέψη με φυσικό τρόπο. Κάθε είδος φρούτου κρύβει μοναδικά οφέλη, όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία της καρδιάς και συμβολή στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση της νεανικής όψης. Είτε τα απολαμβάνουμε φρέσκα, σε χυμούς ή σε γλυκές δημιουργίες, τα φρούτα είναι μια απόλαυση που συνδυάζουν γεύση, υφή, ακαταμάχητες μυρωδιές και ζωηρά χρώματα,  αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα φρούτα διακρίνονται ανάλογα με την εποχή στην οποία ευδοκιμούνκαι η εποχικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη γεύση όσο και στη διατροφική τους αξία. Κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικά φρούτα: τον χειμώνα κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και τα μήλα, την άνοιξη κάνουν την εμφάνισή τους οι φράουλες, τα κεράσια και τα βερίκοκα, το καλοκαίρι ξεχωρίζουν τα δροσερά φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα σύκα και τα σταφύλια, ενώ το φθινόπωρο φέρνει μήλα, ρόδια, λωτούς και κυδώνια. Η κατανάλωση φρούτων στην εποχή τους συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στηρίζει τις τοπικές καλλιέργειες, μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μεταφορές και τεχνητή ωρίμανση, ενώ εξασφαλίζει φρέσκες, θρεπτικές και πιο οικονομικές επιλογές για τον καταναλωτή.

Φρούτα και Φούσκωμα                                  

Τα φρούτα είναι από τις πιο δροσερές και υγιεινές επιλογές του καλοκαιριού, πλούσια σε νερό, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, σε αρκετούς προκαλούν φούσκωμα ή δυσφορία στο στομάχι. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

Αρχικά ως  φούσκωμα περιγράφεται η δυσάρεστη αίσθηση ύπαρξης παγιδευμένου αέρα ή αυξημένης πίεσης στο πεπτικό. Συχνά η δυσάρεστη αυτή αίσθηση συνοδεύεται από κοιλιακή διάταση (πρήξιμο).

Ορισμένα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα κεράσια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, αν και απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, σε μεγάλες ποσότητες δυσκολεύουν την πέψη και δημιουργούν αίσθηση πληρότητας. Επιπλέον, φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα βερίκοκα περιέχουν σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η σορβιτόλη, που συχνά δεν απορροφώνται πλήρως από τον οργανισμό και ζυμώνονται στο έντερο, προκαλώντας αέρια. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η κατανάλωση υπερώριμων φρούτων, καθώς όσο ωριμάζουν, η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα αυξάνεται, εντείνοντας τη διαδικασία ζύμωσης. Άτομα με ευερέθιστο έντερο αντιδρούν έντονα σε φρούτα πλούσια σε FODMAP, όπως καρπούζι ή κεράσια, προκαλώντας φουσκώματα και δυσάρεστα συναισθήματα. Τέλος, η συνήθεια να τρώμε φρούτα αμέσως μετά από λιπαρά ή βαριά γεύματα επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα, καθυστερώντας τη γαστρική κένωση, εντείνοντας το φούσκωμα.

ilikiomenoi-trone-karpouzi.jpg

FODMAP

Τα FODMAP είναι μια ομάδα υδατανθράκων που δεν απορροφώνται καλά στο λεπτό έντερο και περνούν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από τα βακτήρια, παράγοντας αέρια και φούσκωμα.

Η δίαιτα χαμηλών FODMAP είναι μια διατροφική προσέγγιση που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Περιλαμβάνει την αποφυγή συγκεκριμένων τύπων υδατανθράκων που δεν απορροφώνται καλά από το έντερο, προκαλώντας φούσκωμα, αέρια, πόνο και διαταραχές στις κενώσεις. Οι τροφές που περιέχουν FODMAP είναι π.χ. το σκόρδο, το κρεμμύδι, το γάλα, τα μήλα και διάφορα τεχνητά γλυκαντικά. Η διαδικασία της δίαιτας περιλαμβάνει τρία στάδια: την αρχική αποφυγή όλων των FODMAP, τη σταδιακή επανεισαγωγή τους ώστε να εντοπιστούν εκείνα που προκαλούν ενοχλήσεις, και τέλος τη μακροχρόνια προσαρμογή της διατροφής με βάση την προσωπική ανοχή του κάθε ατόμου. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται υπό την καθοδήγηση διατροφολόγου ή γιατρού.Ακολουθεί παρουσίαση με τα φρούτα που είναι πιο πιθανό να λειτουργούν πιο επιβαρυντικά στο πεπτικό.

Φρούτα ΥΨΗΛΑ σε FODMAPs (πιθανά ενοχλητικά)

Φρούτο

Ενοχλητική ουσία

Μήλο

Φρουκτόζη + Σορβιτόλη

Αχλάδι

Σορβιτόλη

Καρπούζι

Φρουκτόζη + πολυόλες

Κεράσια

Φρουκτόζη + Σορβιτόλη

Δαμάσκηνα

Σορβιτόλη

Ροδάκινα (πολλά)

Πολυόλες

Μάνγκο

Φρουκτόζη

Σταφύλια (σε μεγάλες ποσότητες)

Φρουκτόζη

Ενυδάτωση από τα Φρούτα Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, η σωστή ενυδάτωση και η διατήρηση της ισορροπίας ηλεκτρολυτών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά λόγω της αυξημένης εφίδρωσης. Ορισμένα φρούτα είναι ιδανικά για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Το καρπούζι είναι στην κορυφή της λίστας, καθώς αποτελείται περίπου κατά 92% από νερό, προσφέροντας εξαιρετική ενυδάτωση και ταυτόχρονα μικρές ποσότητες καλίου. Το πεπόνι και τα ροδάκινα επίσης περιέχουν υψηλά ποσοστά νερού και βιταμίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Για την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα καλίου, προτιμήστε μπανάνες, που συμβάλλουν στην πρόληψη μυϊκών κραμπών, αλλά και βερίκοκα και πορτοκάλια, τα οποία παρέχουν επιπλέον μαγνήσιο και βιταμίνη C. Το ακτινίδιο και τα σταφύλια βοηθούν στη διατήρηση ενέργειας και ενυδάτωσης χάρη στον συνδυασμό νερού και μετάλλων. Έτσι, επιλέγοντας φρούτα πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες, μπορείτε να παραμείνετε δροσεροί, ενυδατωμένοι και γεμάτοι ενέργεια τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ποια Καλοκαιρινά Φρούτα είναι πιο «Ελαφριά» για το Πεπτικό;

Τα πιο «ελαφριά» καλοκαιρινά φρούτα για το πεπτικό είναι εκείνα που περιέχουν περισσότερο νερό και λιγότερες φυτικές ίνες ή σάκχαρα που προκαλούν ζυμώσεις. Ιδανικές επιλογές είναι το καρπούζι και το πεπόνι, που είναι πλούσια σε νερό και δροσιστικά, ενώ τα ροδάκινα και τα βερίκοκα χωνεύονται εύκολα όταν είναι ώριμα. Επίσης, τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα μύρτιλλα  και τα βατόμουρα, είναι ελαφριά και γεμάτα αντιοξειδωτικά χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι. Προσφέρουν ήπια γλυκύτητα και λιγότερες φυτικές ίνες. Τα πορτοκάλια σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσουν αέρια εξαιτίας των οξέων τους.

Επιπλέον, ο ανανάς με τη βρομελίνη και η παπάγια με την παπαΐνη βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών, διευκολύνοντας την πέψη, ενώ τα λεμόνια και τα λάιμ συμβάλλουν στη ρύθμιση της οξύτητας, δεν φουσκώνουν και προάγουν την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού. Τα σταφύλια αν και περιέχουν φυσικά σάκχαρα, είναι χαμηλά σε FODMAP και ελαφριά για το στομάχι. Επιπροσθέτως, το  μάνγκο περιέχει διαιτητικές ίνες και ενώσεις αμυλάσης, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και να σταθεροποιήσετε το πεπτικό σας σύστημα. Μπανάνες, αβοκάντο, ακτινίδια και πορτοκάλια, πλούσια σε κάλιο και διαλυτές ίνες, βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο.

Προτιμώντας αυτά τα φρούτα σε μικρές ποσότητες και καλά πλυμένα, απολαμβάνουμε γεύση και δροσιά χωρίς δυσάρεστα φουσκώματα. Αντίθετα, φρούτα όπως τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια, λόγω σορβιτόλης και υψηλών ινών, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

Πώς να τα συνδυάσουμε Σωστά με τα Γεύματα;

Για να αποφεύγουμε τη δυσφορία και να απολαμβάνουμε στο έπακρο τη θρεπτική αξία των φρούτων, είναι καλό να τα καταναλώνουμε μόνα τους, ως ενδιάμεσα σνακ, περίπου 1–2 ώρες πριν ή μετά από το κύριο γεύμα. Όταν τρώγονται αμέσως μετά από ένα μεγάλο ή λιπαρό φαγητό, επιβαρύνουν την πέψη και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα λόγω ζυμώσεων στο έντερο. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις: όταν τα φρούτα συνδυάζονται σωστά με πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά, μπορούν να ενισχύσουν τη θρέψη και να βοηθήσουν στη χώνευση. Παραδείγματα αποτελούν τα μούρα ή η μπανάνα με γιαούρτι, τα φρούτα σε σαλάτες με φέτα, ή το ακτινίδιο με ξηρούς καρπούς.

andras-me-typanismo.jpg

Ποιοι συνδυασμοί Φρούτων και άλλων Τροφών βοηθούν στη Χώνευση;

Ειδικά τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πεπτικά ένζυμα, όπως ο ανανάς που περιέχει βρομελίνη και το ακτινίδιο με την ακτινιδίνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποδόμηση των πρωτεϊνών όταν καταναλώνονται μαζί με κρέας ή ψάρι, καθιστώντας την πέψη πιο αποτελεσματική και βοηθώντας στη μείωση της αίσθησης βάρους μετά το γεύμα. Αυτά τα ένζυμα σπάνε τις πρωτεϊνικές αλυσίδες σε μικρότερα πεπτίδια, διευκολύνοντας το έντερο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και μειώνοντας τις πιθανότητες δυσπεψίας ή φουσκώματος. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, όταν προστίθενται σε σαλάτες, όσπρια ή ακόμη και σε πιάτα με λαχανικά, αυξάνουν σημαντικά την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Αυτή η βιταμίνη μετατρέπει το φυτικό σίδηρο σε μορφή πιο εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό, ενισχύοντας έτσι την πρόληψη της αναιμίας και βελτιώνοντας τη γενική μας υγεία. Παράλληλα, ο συνδυασμός φρούτων όπως η μπανάνα ή τα μούρα με κεφίρ δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σνακ που είναι πλούσιο σε προβιοτικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, βελτιώνοντας την πέψη και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το είδος συνδυασμού βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προσφέροντας σταθερή ενέργεια και μειώνοντας τις απότομες αυξομειώσεις που συχνά οδηγούν σε κόπωση ή λιγούρες. Παρομοίως, ο συνδυασμός μήλου με κανέλα προσφέρει ρυθμιστική δράση στα σάκχαρα του αίματος, καθώς η κανέλα έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης.

Επιπλέον, συνδυασμοί όπως αχλάδι με βρώμη ή σύκα με καρύδια αποτελούν ιδανικές επιλογές για ενεργειακά σνακ, καθώς προσφέρουν ένα ισορροπημένο μίγμα φυτικών ινών που ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και καλά λιπαρά που βοηθούν στη σταθεροποίηση της ενέργειας και της διάθεσης. Συνδυασμοί όπως τσάι με φρούτα ή ρόδι με γιαούρτι ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία μέσω κατεχινών και βιταμίνης C, ενώ το καρότο μαζί με λιπαρά όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η Α και η Κ.

Ορισμένα μπαχαρικά, όπως επισημαίνει ο Berlanga, έχουν ευεργετική επίδραση στην πέψη, καθώς διεγείρουν την παραγωγή γαστρικών υγρών και διευκολύνουν τη διαδικασία της χώνευσης. Μπαχαρικά όπως η ρίγανη, η κανέλα, το μάραθο, η μέντα, το τζίντζερ, η δάφνη και το φασκόμηλο μπορούν να ενισχύσουν την πεπτική λειτουργία όταν καταναλώνονται σε μορφή ζεστού ροφήματος μετά από την κατανάλωση φρούτων, συμβάλλοντας στη μείωση του φουσκώματος και της δυσφορίας. Ειδικά όταν τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι σημαντικό να διατηρείται επαρκής ενυδάτωση ώστε να υποστηρίζεται η κινητικότητα του εντέρου και να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα

Φρούτα και Ειδικές Καταστάσεις Υγείας

Η επιλογή φρούτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες επιδράσεις και να υποστηρίζεται η υγεία με τον κατάλληλο τρόπο. Ειδικά το καλοκαίρι τα άτομα οφείλουν να είναι πιο προσεκτικά στις επιλογές τους.

Στον σακχαρώδη διαβήτη, συνιστώνται φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μούρα, τα κεράσια, το ακτινίδιο και τα πράσινα μήλα, τα οποία δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες τροπικών φρούτων, όπως το μάνγκο και ο ανανάς, καθώς και οι χυμοί, που αυξάνουν τα σάκχαρα γρήγορα. Ο συνδυασμός των φρούτων με πρωτεΐνες ή υγιεινά λιπαρά, όπως γιαούρτι ή ξηροί καρποί, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου.

Για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καλό είναι να αποφεύγονται φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα κεράσια και το μάνγκο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία. Αντί αυτών, είναι προτιμότερα τα φρούτα που είναι πιο εύπεπτα και ήπια για το πεπτικό, όπως οι ώριμες μπανάνες, οι φράουλες, τα σταφύλια και το ακτινίδιο.

Σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), η κατανάλωση όξινων φρούτων όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και ο ανανάς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα καούρας και όξινων αναγωγών. Έτσι, συστήνονται φρούτα με ήπια γεύση και μειωμένη οξύτητα, όπως η μπανάνα, το πεπόνι και η παπάγια, τα οποία είναι λιγότερο ερεθιστικά για το στομάχι.

Χρονισμός Κατανάλωσης Φρούτων

Ο χρονισμός στην κατανάλωση φρούτων παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία και απόδοση του οργανισμού. Το πρωί, είναι προτιμότερα φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, όπως το μήλο, το πορτοκάλι ή τα μούρα, καθώς προσφέρουν σταθερή ενέργεια και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου. Μετά την προπόνηση, ιδανικά είναι φρούτα με γρήγορα απορροφήσιμους υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως η μπανάνα, τα σταφύλια ή ο ανανάς, που βοηθούν στην αποκατάσταση των αποθεμάτων γλυκογόνου και στην πρόληψη μυϊκών κραμπών· ο συνδυασμός τους με πηγή πρωτεΐνης, όπως γιαούρτι, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αποκατάσταση. Πριν τον ύπνο, είναι προτιμότερα φρούτα χαμηλά σε σάκχαρα και οξέα, όπως η μπανάνα –που περιέχει μαγνήσιο και τρυπτοφάνη και προάγει τη χαλάρωση– το ακτινίδιο ή λίγες φράουλες. Καλό είναι να αποφεύγονται πολύ όξινα ή πλούσια σε ζάχαρη φρούτα, καθώς ενδέχεται να διαταράξουν τον ύπνο ή να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

polla-frouta-mazi.jpg

Χρήσιμες Συμβουλές για απόλαυση Φρούτων χωρίς Φούσκωμα

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες φουσκώματος, είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση φρούτων σε μία δόση και να επιλέγουμε φρούτα χαμηλά σε FODMAPs, όπως μπανάνα, πορτοκάλι, ακτινίδιο και φράουλες, εφόσον το έντερό μας είναι ευαίσθητο. Τα φρούτα με υψηλή φρουκτόζη ή πολυόλες (π.χ. καρπούζι, μήλα, κεράσια) καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Η καλή μάσηση, η επιλογή καλά ώριμων και εποχικών φρούτων, η αποφυγή χυμών ή φρουτοσαλατών με πολλά φρούτα μαζί, και η κατανάλωση χωρίς ταυτόχρονη λήψη μεγάλης ποσότητας νερού βοηθούν στη μείωση της εντερικής ζύμωσης και των αερίων. Τέλος, είναι σημαντικό να παρατηρούμε την ατομική μας ανοχή, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, ακόμη και στα πιο «ήπια» φρούτα.

Ιδέες για Κατανάλωση Φρούτων

  • Smoothie με γιαούρτι + βερίκοκα + 2 κγ ταχίνι + 1 κγ μέλι

  • Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι light + 2 βερίκοκα + 1 ροδάκινο + λίγα βατόμουρα με κανέλα και 1 κγ μέλι

  • Πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα + μοτσαρέλα + κομμάτια καρπουζιού + καλαμπόκι με ελαιόλαδο

  • Pancakes με γιαούρτι ή μέλικαι φρούτα .

  • Smoothie με μάνγκο, μπανάνα, γιαούρτι ή γάλα καρύδας και καρύδια

  • Καρπούζι + Φέτα + Δυόσμος

  • Πράσινο μήλο + Ταχίνι + Κανέλα

  • Ροδάκινο + γιαούρτι + μέλι + λίγα καρύδια

  • Smoothie με πεπόνι + μπανάνα + λίγο γιαούρτι

  • Σουβλάκια φρούτων: σταφύλια + ροδάκινο + ακτινίδιο + σύκο

  • Ρυζογκοφρέτα με φυστικοβούτυρο + φέτες μπανάνας

  • Γιαούρτι με φράουλες + βρώμη + μέλι

  • Παγωμένο smoothiebowl με μάνγκο (ή πεπόνι), μπανάνα & καρύδα

  • Ψητά ροδάκινα με λίγο μέλι & κανέλα

  • Τοστάκια με φιστικοβούτυρο + φέτες μήλου ή μπανάνας

  • Ροδάκινο + Ρόκα + Κατσικίσιο τυρί + Καρύδια

  • Σύκα φρέσκα + Προσούτο + Παρμεζάνα (ή ξινομυζήθρα)

  • Ανανάς + Κοτόπουλο + Πιπεριές + Λάιμ + Κόλιανδρος

  • Ακτινίδιο + Αγγούρι + Μέντα + Φέτα

  • Ντοματίνια + Σταφύλια + Μοτσαρέλα + Φρέσκο βασιλικό

  • Κριτσίνια με προσούτο & πεπόνι

  • Μπρουσκέτες με ψητό ροδάκινο + φέτα + μέλι

  • Μίνι ταρτάκια με ξινομυζήθρα + μαρμελάδα σύκο ή φρέσκο σύκο

  • Τοστ ή bagel με κρέμα τυριού + αγγούρι + φέτες σταφύλι

  • Ρολάκια αγγουριού γεμιστά με φέτα & φράουλα

  • Πίτα με χαλούμι + ρόκα + ρόδι ή σύκα

  • Κρουασάν με κατσικίσιο τυρί & μαρμελάδα ροδάκινο ή σύκο

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zhang, M., Juraschek, S. P., Appel, L. J., Pasricha, P. J., Miller, E. R., 3rd, & Mueller, N. T. (2020). Effects of High-Fiber Diets and Macronutrient Substitution on Bloating: Findings From the OmniHeart Trial. Clinical and translational gastroenterology, 11(1), e00122. https://doi.org/10.14309/ctg.0000000000000122

Skoog, S. M., & Bharucha, A. E. (2004). Dietary fructose and gastrointestinal symptoms: a review. The American journal of gastroenterology, 99(10), 2046–2050. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.2004.40266.x

Dreher M. L. (2018). Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. Nutrients, 10(12), 1833. https://doi.org/10.3390/nu10121833

Serra J. (2022). Management of bloating. Neurogastroenterology and motility, 34(3), e14333. https://doi.org/10.1111/nmo.14333

Pessarelli, T., Sorge, A., Elli, L., & Costantino, A. (2022). The low-FODMAP diet and the gluten-free diet in the management of functional abdominal bloating and distension. Frontiersinnutrition, 9, 1007716. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1007716

Γεωργία Τσάκαλου
Γεωργία Τσάκαλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Γεωργία Τσάκαλου είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει παρακολουθήσει τις εκπαιδεύσεις: Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, ISAK LEVEL 1 και την Pediatric Nutrition Course.