Διατροφή

5 Βήματα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις να Τρως Ισορροπημένα

27 Απριλίου 2023
5151 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
5-vimata-pou-tha-se-voithisoun-na-petyxeis-na-tros-isorropimena

Photo Source: www.canva.com

Θες να ξεκινήσεις δίαιτα και όντως ξεκινάς την ημέρα σου ετοιμάζοντας ένα υγιεινό πρωινό. Στην πορεία όμως κάτι συμβαίνει και φτάνει το βράδυ που όλα «καταστράφηκαν» ή δεν πήγαν όπως ακριβώς τα ήθελες. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται κάθε χρόνο ανά περιόδους, ορισμένες φορές πετυχαίνεις αλλά με κάποιον τρόπο βρίσκεσαι σήμερα πάλι στο σημείο μηδέν.

Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Παρακάτω θα σου πω μερικά βήματα που εάν τα ακολουθήσεις θα σε βοηθήσουν να φτιάξει τις διατροφικές σου συνήθειες, πετυχαίνοντας όποιον στόχο έχεις θέσει.

Εντόπισε ποιες Διατροφικές Συνήθειες σαμποτάρουν την Προσπάθειά σου

Σε αυτό το σημείο θα σου προτείνω, όχι απλά να τις σκεφτείς, όχι απλά να τις υποθέσεις αλλά να τις αριθμήσεις και να τις καταγράψεις. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν κτήμα σου και θα αντιληφθείς ακόμα περισσότερο την επίδραση που έχουν πάνω σου αυτές οι συνήθειες. Στην πορεία σίγουρα θα βρίσκεις διάφορες συμπεριφορές που δεν εξυπηρετούν και δεν εκφράζουν ούτε τον άνθρωπο που θέλεις να γίνεις, ούτε τον στόχο που έχεις θέσει. Η αυτοπαρατήρηση είναι πολύ σημαντική ώστε να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, αλλά και να βρεις πίσω από πιο «πρόβλημα» κρύβεται η λύση που ψάχνεις.

Άλλωστε είναι ο ορισμός της τρέλας να περιμένεις να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας τα ίδια μοτίβα. Θα πρέπει να φέρεις στην επιφάνεια τι είναι αυτό που σε σαμποτάρει και να πάρεις την ευθύνη για να το αλλάξεις. Πάντα υπάρχει τρόπος και είναι στο χέρι σου.

‘Η θα σφίξεις τα δόντια και θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις την ζωή σου ή δεν θα το κάνεις και θα σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου ότι αποτυγχάνει ή να γκρινιάζεις στους γύρω σου ότι δεν τα καταφέρνεις.

Πάρε την Ευθύνη

Σε συνέχεια των παραπάνω, είναι σημαντικό να εστιάσεις σε εκείνα που περνούν από το χέρι σου προκειμένου να κάνεις αυτήν την αλλαγή.

Το περιβάλλον πάντα θα είναι μια καλή δικαιολογία να σταθεί εμπόδιο σε αυτό που έχεις πει πως θες να πετύχεις. Ο κακός καιρός σήμερα δεν βοήθησε να πας γυμναστήριο ή το γεγονός ότι δεν πήρες φαγητό μαζί σου σε έκανε να καταλήξεις να τρως junk food.Το περιβάλλον αλλάζει συνεχώς και πολλές φορές δεν βοηθάει σε ό,τι έχουμε ορίσει εμείς σαν στόχο, όμως το πώς θα διαχειριστείς αυτές τις αλλαγές είναι το κλειδί για το εάν τελικά θα επηρεάσουν τους στόχους σου.

Μόνο όταν πάρεις την ευθύνη και αποφασίσεις ότι έχεις εσύ τον έλεγχο και την επιλογή να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες, θα πετύχεις τους στόχους σου.

Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο και εάν ξεφύγεις από αυτήν την λογική των δίπολων, θα καταφέρεις να δεις αντικειμενικά τις επιλογές που θα δουλέψουν παραγωγικά για εσένα.

Ξεκίνα από το πιο Εύκολο

Για αρχή βρες την δική σου πυξίδα, ποια είναι η μεγάλη εικόνα. Ποιες θέλεις να είναι οι διατροφικές σου συνήθειες μετά από 10 χρόνια.

Ύστερα σκέψου πώς θα ξεκινήσεις και επέλεξε την πιο μικρή και εύκολη συνήθεια. Δεν έχει καμία σημασία εάν σου φαίνεται απλή ή ασήμαντη. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όταν την κατακτήσεις μπορείς να την εξελίξεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, αυτή η εμμονή να πας από το μηδέν στο δέκα από την μια στιγμή στην άλλη, υποβόσκει τον κίνδυνο της αποτυχίας και της απογοήτευσης.

Όρισε με Ειλικρίνεια τι Πρέπει να γίνει

Πέρνα στη δράση. Αρίθμησε τι ακριβώς χρειάζεται να αλλάξεις και μάλιστα θέσε χρονικό περιορισμό. Έχοντας πια κατανοήσει πως δεν έχει νόημα να θέσεις ακατόρθωτους στόχους, όρισε πότε ακριβώς θες να τους πετύχεις.

Ύστερα, δες τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τους πετύχεις. Εδώ σημείωσε πως αυτοί οι τρόποι δεν θα είναι πάντα οι πιο εύκολοι ή οι πιο βολικοί. Συχνά ο κόσμος ψάχνει για τις εύκολες, γρήγορες και όσο το δυνατόν ανέξοδες λύσεις.

Μάντεψε όμως, θα πρέπει να βγεις από τη ζώνη άνεσης για να πας στο επόμενο επίπεδο. Εάν για παράδειγμα έχεις προσπαθήσει όλα τα διατροφικά tips που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή τις διάσημες δίαιτες, ίσως ήρθε η ώρα να πάρεις απόφαση να επενδύσεις τόσο τα χρήματα αλλά κυρίως την πολύτιμη ενέργεια και χρόνο σου σε έναν διαιτολόγο με εμπειρία, ώστε να σε βάλει από το αδιέξοδο.

Δέσμευση

Αφού λοιπόν έχεις αποφασίσει ποιος θέλεις να είσαι και που θέλεις να φτάσεις το τελευταίο και πολύ σημαντικό βήμα είναι η δέσμευση. Σαν όρος έτσι κι αλλιώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για να χτίσεις εμπιστοσύνη στον ίδιο σου τον εαυτό.

Να δεσμευτείς λοιπόν ότι ο κόσμος να χαλάσει εσύ θα συνεχίσεις την προσπάθεια μέχρι να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δεσμευτείς ότι θα φτάσεις μέχρι τέλους την προσπάθεια. Αυτό μπορεί να είναι να το ανακοινώσεις σε κάποιον που ξέρεις ότι αργότερα δεν θα θες να εκτεθείς ότι δεν έκανες αυτό για το οποίο δεσμεύτηκες, να πληρώσεις μία μεγαλύτερη συνδρομή σε ένα χώρο άθληση ή αν έχεις ζητήσει βοήθεια από κάποιον διαιτολόγο, να προπληρώσεις κάποιες συνεδρίες ώστε να δεσμευτείς ότι θα πας.

Στον καθένα το κομμάτι αυτό λειτουργεί διαφορετικά. Βρες αυτό που δουλεύει καλύτερα για εσένα. Το μυαλό πάντα θα ψάχνει τρόπους να μην βγεις από την ζώνη άνεσης. Επέλεξε τον λιγότερο βολικό τρόπο γιατί μόνο έτσι θα εξελιχθείς.

Μην ξεχνάς ότι όλο αυτό το ταξίδι θα σε φέρει στα αποτελέσματα που επιζητάς μόνιμα και όχι οι μεμονωμένες επιτυχίες ή αποτυχίες. Μπορείς να καταφέρεις ό,τι μα ότι μπορείς να φανταστείς. Είναι στο χέρι σου.

Τι λες λοιπόν; Πάμε;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Covey,S.,2000. 7 Habits of Higly Effective People.London: Running Press

Herman,T., 2019. The Alter Ego Effect London: HarperCollins and Blackstone Audio

Brain Hacking Academy

 

Χαρά Παρωτίδη
Χαρά Παρωτίδη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων

Η Χαρά Παρωτίδη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Έχει πραγματοποιήσει την πρακτική της άσκηση στο Νοσοκομείο Σωτηρία, σε εταιρία συμπληρωμάτων Διατροφής αλλά και σε Διαιτολογικό Γραφείο. Πλέον, παρακαλουθεί πλήθος συνέδριων, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο κατ'οίκον στην ευρύτερη περιοχή του Αλίμου όσο και online.