Διατροφή

Μπάρες δημητριακών: Βάση για ένα Πλήρες Γεύμα

01 Φεβρουαρίου 2023
8175 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mpares dimitriakwn

Photo Source: www.canva.com

Χωρίς αμφιβολία, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές ώρες εκτός σπιτιού λόγω δουλειάς ή άλλων δραστηριοτήτων μας ωθούν στο να αναζητούμε εύχρηστες, χορταστικές, γευστικές και θρεπτικές προτάσεις στα γεύματά μας! 

Οι μπάρες δημητριακών συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αποτελούν μια ιδανική λύση για να προσφέρεις στον οργανισμό σου θρεπτικά συστατικά και ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις την ημέρα σου!  

Τι περιέχουν οι μπάρες δημητριακών;

Οι μπάρες δημητριακών παρασκευάζονται, κυρίως, από νιφάδες δημητριακών (κυρίως σιτάρι, ρύζι ή/και βρόμη), ενώ μπορεί να περιέχουν ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Επιπλέον, για την παρασκευή τους χρειάζεται και κάποια κολλώδης ουσία, όπως  σιρόπι, μέλι ή/και βούτυρο καρπών. Τέλος, κάποιες μπορεί να έχουν επικάλυψη σοκολάτας, καραμέλας κ.ά. Σχεδόν όλες οι παραπάνω πρώτες ύλες είναι πηγές υδατανθράκων και κατ’ επέκταση ενέργειας για τον οργανισμό σου! 

Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής και συστήνεται να υπάρχουν σε όλα τα καθημερινά μας γεύματα.

Ποια μπάρα να επιλέγεις;

Η θρεπτική αξία μιας μπάρας δημητριακών καθορίζεται από τα συστατικά που περιέχει. Σε γενικές γραμμές, εκτός από υδατάνθρακες, οι μπάρες δημητριακών περιέχουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, σάκχαρα και λιπαρά. Επίλεξε μια μπάρα με δημητριακά ολικής άλεσης με λιγότερες από 100 θερμίδες, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ανόργανα στοιχεία (π.χ. ασβέστιο και σίδηρο). Αν, μάλιστα, προσπαθείς να ελέγξεις το βάρος σου, μπορείς πλέον να βρεις μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης χαμηλές σε θερμίδες (περίπου 75 θερμίδες ανά μπάρα), οι οποίες έχουν παράλληλα χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα.  

Μπάρες δημητριακών: βάση για ένα πλήρες γεύμα

Συνήθως, οι μπάρες δημητριακών θεωρούνται ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και στο δρόμο σε περίπτωση βιασύνης ή ως ενδιάμεσο σνακ. Ωστόσο, αν τη συνδυάσεις κατάλληλα με άλλα τρόφιμα μπορείς να συνθέσεις εύκολα και γρήγορα ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό γεύμα ή ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. Ένα γεύμα θεωρείται πλήρες και ισορροπημένο αν περιέχει τουλάχιστον μια πηγή υδατανθράκων, μια πηγή πρωτεϊνών, καλά λιπαρά και ένα φρέσκο τρόφιμο (φρούτο ή λαχανικό). 

Παρακάτω μπορείς να δεις κάποιες προτάσεις γευμάτων που συνδυάζουν τα παραπάνω:

  • 1 ποτήρι γάλα (ζωικής προέλευσης ή φυτικό υποκατάστατο), 1 μπάρα δημητριακών και 1 φρούτο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι, τριμμένη μπάρα δημητριακών και βούτυρο 100% ξηρών καρπών
  • 1 αυγό βραστό, 1 μπάρα δημητριακών και 1 φρούτο

Να θυμάσαι πως αν δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις το πρωινό σου στο σπίτι, οι μπάρες δημητριακών μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και πιάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. 

Άλλωστε, χωράνε παντού: στην τσάντα σου, στο lunch bag, ακόμα και στην τσέπη σου. Επιπλέον, οι μπάρες δημητριακών δεν έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Αν τις καταναλώνεις περιστασιακά, μπορείς να αφήσεις ένα κουτί στο συρτάρι του γραφείου σου ή στο ντουλάπι σου, για να μπορείς να τις καταναλώσεις όποτε θελήσεις! 

Τι να κρατήσεις

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν μία θρεπτική και νόστιμη επιλογή, που μπορεί να ενταχθεί σε διαφορετικά γεύματα της ημέρας. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τροφίμων στη συσκευασία και κάνε την κατάλληλη επιλογή για εσένα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/

Kyrø C. and Tjønneland A. Whole grains and public health. BMJ. 2016. 353: i3046.

Ιωάννα Κεχριμπάρη
Ιωάννα Κεχριμπάρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD(c)

H Ιωάννα Κεχριμπάρη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κλινική Διατροφή και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr. Εργάζεται ως διαιτολόγος σε ιδιωτική κλινική και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.