Διατροφή

Tα Trends της Διατροφής

12 Νοεμβρίου 2021
10167 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
Trend diatrofis

Photo source: www.canva.com

Tο 2021 έφερε δυσκολίες και αλλαγές σε όλη την ανθρωπότητα, καθώς η πανδημία άλλαξε δραματικά τις καθημερινές μας συνήθειες και φυσικά την διατροφική συμπεριφορά. Οι προτεραιότητές μας έχουν αλλάξει, καθώς οι περισσότεροι επικεντρώνονται εκ νέου στην υγεία, στην ποιότητα της καθημερινότητας και φυσικά στην ευεξία. Ως αποτέλεσμα, η ‘μόδα’ στις διατροφικές επιλογές διαμορφώνεται ανάλογα. Εξάλλου οι διατροφικές τάσεις πάντα επηρεάζονται από τις ανάγκες της εποχής, τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, την εξερεύνηση καινοτόμων συνδυασμών και φυσικά το lifestyle διάσημων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Ποια τα στάδια για να υιοθετήσουμε ένα trend διατροφής;

Τα trends της διατροφής αναδύονται μέσα από την ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύψει το διατροφικό ελιξίριο της μακροζωίας, της υγείας και της ομορφιάς. Από τη στιγμή, όμως που ανακοινώνεται ένας περίεργος διατροφικός συνδυασμός, ή ένα νέο τρόφιμο, μέχρι να φτάσουμε στην αγορά και την κατανάλωσή του, μεσολαβούν πολλά στάδια. Ενδιαφέρον λοιπόν θα έχει να δούμε στο τέλος της χρονιάς, ποια trends διατροφής που σήμερα ανακοινώνονται θα έχουν διάρκεια… και ολοκληρωτική αποδοχή.

Ποιες είναι οι επικρατέστερες διατροφικές τάσεις;

Λειτουργική Διατροφή

Όπως είπε κάποτε ο Ιπποκράτης, «Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι το φαγητό σας». Αν και αυτή η δήλωση είναι αμφιλεγόμενη, η ουσία της ισχύει σήμερα - τρώτε τρόφιμα που σας θρέφουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Λόγω του σημαντικού αντίκτυπου του COVID-19 στη σωματική και ψυχική ευεξία πολλών ανθρώπων, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανάλωση τροφίμων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τρόφιμα που ενισχύουν το Ανοσοποιητικό

Το μέλλον των τροφίμων και ροφημάτων θα ΄κερδίσει΄ και τον ρόλο των συμπληρωμάτων. Δίνεται πλέον ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο που διαδραματίζουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά στην ενίσχυση της άμυνας. Ο COVID-19 ήταν μια υπενθύμιση ότι η υγεία είναι παροδική και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Για πολλούς, αυτό οδήγησε στην αναζήτηση προϊόντων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα αγοράς, πάνω από το 50% των καταναλωτών ανέφεραν ότι έλαβαν περισσότερα συμπληρώματα για να ενισχύσουν την άμυνά τους το 2020 και το 2021. Αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υγεία του ανοσοποιητικού θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαίο επίκεντρο της βιομηχανίας υγείας και ευεξίας το 2022. Επιπλέον, οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται στις πωλήσεις το 2022. Το Elderberry, το echinacea, το astragalus, η κουρκουμίνη και το τζίντζερ είναι μερικά από τα κορυφαία συμπληρώματα βοτάνων που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Ψυχική Υγεία

Η ψυχική υγεία έχει γίνει επίσης προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους. Μετά από μήνες lockdown με μειωμένη κοινωνικοποίηση, οι ψυχικές διαταραχές δυστυχώς αυξάνονται και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην καλή ψυχολογία κερδίζει έδαφος. Ενώ η τροφή από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να προλάβει την κατάθλιψη και το άγχος, η υιοθέτηση μιας διατροφής με ελάχιστα τρόφιμα που έχουν επεξεργαστεί και περισσότερα ‘φυσικά/ τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική υγεία. Οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (π.χ. βιταμίνες Β), μέταλλα (π.χ. ψευδάργυρος, μαγνήσιο), φυτικές ίνες, καλά λιπαρά (π.χ. ωμέγα-3) και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, όπως τα προβιοτικά, έχουν συνδεθεί με καλύτερα επιπεδα ψυχικής υγείας και εσωτερικής ηρεμίας.

food trends

Το 2022, θα παρατηρήσουμε ότι περισσότερες εταιρείες τροφίμων και ποτών προβάλλουν προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά με έμφαση στη μείωση του στρες και στη βελτίωση του ύπνου, η οποία συνδέεται επίσης με την καλύτερη ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, λειτουργικά ποτά που περιέχουν ενώσεις για μείωσης του στρες, όπως προσαρμογόνα - ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να προσαρμοστεί στο στρες - και η κανναβιδιόλη (CBD), το μη ψυχοδραστικό μέρος του φυτού κάνναβης, θα αυξηθεί σε δημοτικότητα. Για παράδειγμα, η καυτή σοκολάτα του μανιταριού Four Sigmatic περιέχει ένα προσαρμογόνο γνωστό ως reishi, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ηρεμία για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και να μειώσετε το περιστασιακό άγχος.

Ευέλικτη Διατροφή (flexitarians)

Η επιλογή μίας vegan διατροφής είναι μία στάση ζωής που σηματοδοτεί έναν άνθρωπο. Ωστόσο, πολλές φορές δεν διαρκεί για πάντα και καταλήγει να ακολουθεί μία διατροφή flexitarian. Δηλαδή μία κατά βάση χορτοφαγική διατροφή με σπάνιες προσθήκες ζωικών προϊόντων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση σε αυτή την διατροφή. Οι καταναλωτές επιλέγουν περισσότερα φυτικά γεύματα μέσα στην εβδομάδα χωρίς να αφαιρούν εντελώς το κρέας. Εναλλακτικά, ενδέχεται να μειώσουν το μερίδιο των ζωικών προϊόντων στις συνταγές τους και να προσθέσουν περισσότερα φυτικά συστατικά. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να προωθούν προϊόντα με βάση τα φυτά, αλλά και να αναπτύσσουν προϊόντα που περιέχουν υψηλότερες ποσότητες φυτικών συστατικών π.χ. φυτικές πρωτεΐνες από όσπρια, εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που προέρχεται από φύκια, έντομα και τυρόγαλο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διασημότητα, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου αναζητά υποκατάστατα κρέατος.

Φυτικές Πρωτεϊνες

Ξεχάστε τον όρο ‘χορτοφάγος΄ ή vegan. Η τάση φυτικής διατροφής αφορά τους καταναλωτές που τρώνε την πλειονότητα (90% ή περισσότερες) τροφών φυτικής προέλευσης, χωρίς όμως να αποκλείεται το μπούτι κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατανάλωση πρωτεϊνών που προέρχονται από φυτικές πηγές - σκεφτείτε πρωτεΐνη σπόρων κολοκύθας, πρωτεΐνη αμυγδάλου, πρωτεΐνη μπιζελιού και πρωτεΐνη κάνναβης. Αυτή η δίαιτα είναι επίσης εξαιρετική για τον πλανήτη, επειδή τα φυτά έχουν πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα ζώα. Τα προϊόντα με φυτικές πρωτεΐνες και ζυμαρικά με βάση τα λαχανικά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της δύναμης αυτής της τάσης.

Μην τρώτε! (τουλάχιστον για λίγες ώρες)

Η "διαλείπουσα νηστεία" κερδίζει δημοτικότητα και αναμένουμε ότι θα κυριαρχήσει το 2022. Αυτός ο "τρόπος διατροφής" περιλαμβάνει στην πραγματικότητα αποχή από το φαγητό για πολλές ώρες, αφήνοντας ένα 8ωρο μέσα στην ημέρα ελεύθερο. Η μέθοδος 16/8 είναι η πιο δημοφιλής έκδοση. Με αυτό, οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα περιορίζουν την καθημερινή τους περίοδο φαγητού σε ένα αυστηρό μπλοκ 8 ωρών (δηλαδή, το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ.) και «νηστεύουν» (δεν τρώνε) για τις υπόλοιπες 16 ώρες (δηλαδή, 20:00 έως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας ). Στην πράξη, αυτό σημαίνει να παραλείπετε το πρωινό και να κόβετε το φαγητό αυστηρά μετά το δείπνο.

Υγεία του εντέρου

Η υγεία του εντέρου αποτελεί τάση εδώ και χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται. Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πεπτικών διαταραχών π.χ. αέρια, φούσκωμα,ή και πιο σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα είναι το επίκεντρο αυτής της τάσης. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι απαραίτητα όπως το kimchi, το τουρσί και το μαγιά. Τα προβιοτικά μπορούν τώρα να βρεθούν σε πολλούς τύπους προϊόντων, Τα ζυμωμένα τρόφιμα κερδίζουν έδαφος ακόμη και σε μορφή ροφημάτων. Τα πρεβιοτικά έχουν διπλούς ρόλους στην υποστήριξη της πεπτικής ευεξίας και στη μείωση της ζάχαρης

Η δίαιτα MIND

Η δίαιτα MIND είναι αυτό που θα συνέβαινε αν η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH είχαν ένα μωρό! Στοχεύει να βοηθήσει τον εγκέφαλο των ατόμων που κάνουν δίαιτα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας. Ενώ η επιστημονική κοινότητα διχάζεται ως προς το αν λειτουργεί ή όχι, ορισμένες πρώτες μελέτες είναι ελπιδοφόρες. Από πρακτική άποψη, η δίαιτα είναι βασικά η μεσογειακή δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – κυρίως φυτικής προέλευσης, με μεγάλη εστίαση σε «πραγματικά τρόφιμα» όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και καλής παραγωγής, άγριας αλιείας ψάρια εκτός από γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ένα συν είναι η προσθήκη οποιωνδήποτε «υπερτροφών» που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως ο κουρκουμάς, η μαύρη σοκολάτα, το μπρόκολο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Διαβάστε επίσης: Η αλήθεια για τις δίαιτες της μόδας

Εκτός όμως από τις τάσεις διατροφής, παρακάτω δείτε και τα τρόφιμα – τάση :

Κουρκουμάς

Μπαχαρικό με ιδιαίτερα διατροφικά οφέλη. Χρησιμοποιήστε το σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές. Είναι αντιφλεγμονώδες, βοηθά στην πρόληψη της νόσου Altzheimer και σε συνδυασμό με μαυροπίπερο αυξάνει τη θερμογένεση και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό.

Grain Free

Η τάση να μειώνεται η χρήση του σιταριού στα αρτοσκευάσματά μας, μάς προκαλεί να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμους συνδυασμούς στην κουζίνα μας. Αλεύρι μπορεί να δημιουργηθεί από κουνουπίδι. Ζυμαρικά φτιάχνονται από λαχανικά. Επίσης το αλεύρι αμυγδάλου και το αλεύρι καρύδας αποτελούν απαραίτητα συστατικά για όποια παρασκευή θα βάλετε στον φούρνο σας το 2022.

YUZU

Το Yuzu είναι ένα φρούτο ελαφρώς ξινό και ανήκει στα εσπεριδοειδή. Καλλιεργείται κυρίως σε μέρη της Ασίας. Ήδη έχει αρχίσει να κερδίζει ράφια σε ΗΠΑ και Ευρωπη, καθώς έχει πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να συνδυαστεί με γλυκά αλλά και αλμυρα εδέσματα.

Μοκτέιλ

Κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ , αλλά παραλληλα με προσθήκη θρεπτικών π΄ρωτων υλών. Για παραδειγμα χυμούς φρούτων ή λαχανικών συνδυαστικά με υπερτροφές και βιταμινούχα νερά.

Μορίνγκα

Συχνά αποκαλούμενο «θαυματουργό δέντρο, το moringa χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυτικό φάρμακο στην Ινδία, την Αφρική και όχι μόνο. ​​Τα φύλλα Moringa έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα, ανθεκτικά στην ξηρασία δέντρα έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής για καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Μπορεί να βρεθεί σε μορφή σκόνης και να προστεθεί σε smoothies, σάλτσες και αρτοσκευάσματα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Marta Arenas-Jal  et al,  Trends in the food and sports nutrition industry: A review, Crit Rev Food Sci Nutr,  2020;60(14):2405-2421.

Phillip Baker et al,  Ultra-processed foods and the nutrition transition: Global, regional and national trends, food systems transformations and political economy drivers , Obes Rev, 2020 Dec;21(12):e13126.

These Are the 10 Food Trends You're Going to See Everywhere in 2022, According to Whole Foods. Eating well, published Oct 2021 at: https://www.eatingwell.com/article/7921999/food-trends-2022-whole-foods/

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής