640
Διατροφή

Πέφτουν τα μαλλιά σας; Μήπως φταίει η διατροφή σας;

14 Νοεμβρίου 2016
3 λεπτά να διαβαστεί
xamogelasth gynaika me ygih mallia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα µαλλιά είναι συχνά «καθρέπτης» της διατροφικής µας κατάστασης, αφού η υφή τους, η κατάσταση της τρίχας και η λάµψη τους είναι άµεσα συνδεδεµένα µε τα θρεπτικά συστατικά που µας προσφέρει η τροφή που λαµβάνουµε. Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, όπως ακριβώς είναι απαραίτητη για την υγεία όλου του σώματός μας.

Για να διατηρήσουμε λοιπόν, τα μαλλιά μας υγιή και να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις, σημαντικό είναι να ρίξουμε μια ματιά στη διατροφή μας. Ένα σωστά ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη υγιών μαλλιών. Λαμβάνουν όμως, τα περισσότερα υγιή άτομα τα απαραίτητα και επαρκή θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους; Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε καλή διατροφή και κάποιοι άλλοι που είναι αντιμέτωποι με ιατρικές-παθολογικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι «αναγκαία» για την καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Τυχόν διατροφικά κενά στο πρόγραμμά σας, μπορείτε να τα καλύψετε με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής όπως και όταν οι ανάγκες σας είναι αυξημένες.

Τα μαλλιά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ιστός στο ανθρώπινο σώμα.

Η βέλτιστη ανάπτυξη των μαλλιών παρατηρείται από την ηλικία των 15 έως 30, επιβραδύνεται από την ηλικία των 40 έως 50, και σταδιακά χάνεται από την ηλικία των 50. Οι περισσότεροι άνδρες, για ορμονικέςς αιτίες, μπορεί να παρατηρούν αραίωση των μαλλιών τους σε κάποιο βαθμό μέχρι την ηλικία των 35. Αντίθετα, η εποχική τριχόπτωση δεν αναγνωρίζει φύλα, παρά μόνο διατροφικές ελλείψεις, που µπορεί να οδηγήσουν επίσης σε µαλλιά θαµπά και σπασμένα. Θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των µαλλιών είναι η βιταµίνη Α, µερικές βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, η βιταµίνη C, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, κάποια αμινοξέα και το νερό. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Αμινοξέα: μεθειονίνη και κυστεΐνη

Πρόκειται για τα αμινοξέα που δομούν το κύριο συστατικό της τρίχας, δηλαδή την κερατίνη. Η επάρκεια των αμινοξέων αυτών είναι απαραίτητη για την πλήρη και γερή αρχιτεκτονική της τρίχας. Μάλιστα, η μεθειονίνη αποτελεί «απαραίτητο» αμινοξύ που σημαίνει ότι δεν μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός από άλλες πηγές παρά μόνο να το λάβει αυτούσιο από τη διατροφή.

  • Πηγή των αμινοξέων είναι οι πρωτεϊνούχες τροφές όπως κρέατα, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά και λιγότερο οι φυτικές τροφές όπως ξηροί καρποί ή όσπρια.

Βιταµίνη Β6, Φολικό Οξύ και Β12

Οι βιταµίνες αυτές είναι σηµαντικές για το σχηµατισµό των ερυθρών αιµοσφαιρίων και της αιµογλοβίνης, που έχει ως κύριο στόχο τη µεταφορά οξυγόνου από τους πνεύµονες σε άλλους ιστούς του σώµατος, όπως είναι και τα µαλλιά. Τα υγιή και δυνατά µαλλιά είναι αποτέλεσµα της συνεχούς τροφοδοσίας µε αίµα και οξυγόνο. Μειωµένη πρόσληψη των τριών αυτών βιταµινών µπορεί να καταλήξει σε µειωµένη προσφορά αίµατος και οξυγόνου στο θύλακα της τρίχας και κατά συνέπεια σε θαµπά, κατεστραμμένα και εύθραυστα µαλλιά.

  • Η βιταµίνη Β6 βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό, συκώτι και σόγια, αλλά και σε καρπούς, φιστίκια και λαχανικά. τα
  • Το φολικό οξύ το βρίσκουμε σε τρόφιµα όπως τα σκουροπράσινα λαχανικά, το συκώτι και τα δηµητριακά ολικής άλεσης.
  • Την Β12 μπορούμε να λάβουμε από ζωικές τροφές όπως συκώτι, αυγά, ψάρι και γάλα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως, Β6, Β12, Β1, βιοτίνη κ.ά. δρουν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Συμβάλλουν επίσης, στην τόνωση της ανάπτυξης, την προστασία από την ξηρότητα και την αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος που στηρίζει ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής.

  • Πηγές βιοτίνης αποτελούν τα εξής τρόφιμα: κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, σίκαλη, μαγιά μπύρας, μοσχαρίσιο συκώτι, δημητριακά, σοκολάτα, φιστίκια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και RNA. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη ψευδαργύρου μειώνει σημαντικά τη διαδικασία της τριχόπτωσης. Πρόσφατες µελέτες έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος παίζει ένα σηµαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δοµικής πρωτεΐνης των µαλλιών).

  • Το βρίσκετε σε τροφές όπως κρέας, συκώτι, θαλασσινά, µαγιά µπύρας, αυγά και σόγια, τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Βιταμίνη C

Η βιταµίνη C συµβάλλει στο σχηµατισµό του κολλαγόνου, ενός πολύ σημαντικού συστατικού του συνδετικού ιστού για την στήριξη και την ελαστικότητα των δομών όλου του σώματος. Έλλειψη της βιταµίνης μπορεί να συµβάλλει σε µαλλιά που σπάνε εύκολα.

  • Την βρίσκουμε σε τροφές όπως εσπεριδοειδή, σκουροπράσινα λαχανικά, ντοµάτες, µπανάνες, πατάτες και πιπεριές.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης του θύλακα της τρίχας. Eμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται.

  • Kαλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά και οι σπόροι σιταριού και οι νιφάδες βρώμης.

Σίδηρος

Η σχέση μεταξύ σιδήρου και απώλειας μαλλιών είναι καλά τεκμηριωμένη. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου οδηγούν σε αραίωση των μαλλιών και σε τριχόπτωση.

  • Τον συναντούμε στο κόκκινο κρέας, στα φυλλώδη λαχανικά και στο σπανάκι, στα φασόλια και στις φακές, στα φιστίκια Αιγίνης, στο μύδια, στο συκώτι κ.ά.

Συμπερασματικά λοιπόν, μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών αποτελεί και το μυστικό για πλούσια, υγιή και γερά μαλλιά. Όπως και κάθε άλλο όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά έτσι, και η τρίχα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gene Bruno. Have a “Good Hair Day" .2009. Huntington College of Health Sciences available at http://www.hchs.edu/literature/Hair.pdf

Rushton DH. Nutritional factors and hair loss. Clin Exp Dermatol. 2002 Jul;27(5):396-404.

  • Κυριακή Μπαζαργιάννη
    Κυριακή Μπαζαργιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.

    H Κυριακή Μπαζαργιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην άσκηση και τη διατροφή των αθλητών. Εργάζεται στο φαρμακευτικό τμήμα εντός κεντρικού καταστήματος της Θεσσαλονίκης, όπου η κύρια ενασχόληση της αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, τα βιολογικά τρόφιμα και την υγιεινή διατροφή. Είναι επιστημονική συνεργάτης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ αποτελέι μέρος του επιστημονικού προσωπικού του medNutrition από τον 2011.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.