738
Διατροφή

Βάλτε περισσότερο πράσινο στο πιάτο σας

07 Μαρτίου 2016
της Γεωργίας Πετρακη
gynaika pou trwei salata

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πράσινο σε κάθε σας σαλάτα

Οι διεθνείς συστάσεις προτρέπουν στην κατανάλωση διαφορετικών χρωμάτων λαχανικών σε κάθε σαλάτα. Όσο πιο πολύχρωμη, τόσο το καλύτερο!

Ευτυχώς οι επιλογές όσο αναφορά τα πράσινα λαχανικά είναι πάρα πολλές και μπορούν να καλύψουν κάθεγούστο. Από το απλό και ουδέτερο μαρούλι, έως την πιπεράτη ρόκα, το σπανάκι και το τραγανό κολοκυθάκι, το λάχανο, τις πιπεριές.

Τι έχουν να σας προσφέρουν; Φυσικά τις φυτικές τους ίνες, μπόλικη βιταμίνη C και βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά τους συστατικά το καθένα τα δικά του μοναδικά και ευεργερτικά φυτοχημικά, που αποτελούν απαραίτηταεφόδια για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

Προσοχή μόνο στα dressing που θα τις συνοδεύσετε. Επιλέξτε ως βάση το ελαιόλαδο και για τη συνέχεια... βάλτε τη φαντασία και δημιουργήστε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aphramor L., Is a weight-centred health framework salutogenic? Some thoughts on unhinging certain dietary ideologies., Soc Theory Health. 2005 Nov;3(4):315-40.Bhui K, Fletcher A., Common mood and anxiety states: gender differences in the protective effect of physical activity. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2000 Jan;35(1):28-35.Brown WJ, Burton NW, Rowan PJ., Updating the evidence on physical activity and health in women. American Journal of Preventive Medicine. 2007 Nov;33(5):404-411.Crawford D, Ball K, Mishra G, Salmon J, Timperio A., Which food-related behaviours are associated with healthier intakes of fruits and vegetables among women?., Public Health Nutr. 2007 Mar;10(3):256-65.Dietitians of Canada (2003) Women take on Health Eating. Canada: Dietitians of Canada.Duff J., (2004). Setting the menu: dietary guidelines, corporate interests, and nutrition policy, pp 127-146. In A sociology of food and nutrition: the social appetite [J. Germov, L. Williams, editors]. 3rd ed. Melbourne: Oxford University Press.Goodman S, Hammond D, Pillo-Blocka F, Glanville T, Jenkins R., Use of nutritional information in Canada: national trends between 2004 and 2008., J Nutr Educ Behav. 2011 Sep-Oct;43(5):356-65.Griffioen-Roose S, Mars M, Siebelink E, Finlayson G, Tomé D, de Graaf C., Protein status elicits compensatory changes in food intake and food preferences., Am J Clin Nutr. 2012 Jan;95(1):32-38.Kitch CL., Food Is love: food advertising and gender roles in modern America., J Am Hist. 2007 Mar;93(4):1331.Kraft Canada & Dairy Farmers of Canada and Dietitians of Canada (2003) Report on Healthy Eating Challenges Facing Women. Canada: Dietitians of Canada.Krahn VM, Lengyel CO, Hawranik P., Healthy eating perceptions of older adults living in Canadian rural and northern communities., J Nutr Gerontol Geriatr. 2011 Aug;30(3):261-273.Madden H, Chamberlain K., Nutritional health messages in women's magazines: a conflicted space for women readers., J Health Psychol 2004 Jul;9(4):583-597.Mastin T, Campo S., Conflicting messages: overweight and obesity advertisements and articles in Black magazines., Howard J Comm 2006 Oct;17(4):265-285.Ortega A, Abdulaggah H, Ibrahim R., Stress Indicators and Eating Habits among Working Malaysian Women., Asian Social Science. 2003 Mar;9(7): 1911-2025.Sointu E., The rise of an ideal: tracing changing discourses of well-being. Sociol Rev. 2005 May;53(2):255-274.The Secretariat for the Intersectoral Healthy Living Network (2005) The integrated pan-Canadian healthy living strategy. Ottawa: Public Health Agency of Canada.WHO, World Health Organization website, Better evidence to improve women's health through gender and health statistics (updated on October 2010), accessed on 3rd February 2014: http://www.who.int/gender/events/2010/gender_policy_dialogue/en/index.html

  • Γεωργία Πετράκη Διαιτολόγος - Διαιτολόγος
×
×