640
Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τις πρωτεΐνες

10 Δεκεμβρίου 2012
3 λεπτά να διαβαστεί

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής μας, καθώς διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη δόμηση των ιστών και των μυών του ανθρώπινου οργανισμού, στη ρύθμιση της οξεοβασικής και υδατικής ισορροπίας στο αίμα, στη σύνθεση πολλών βιολογικών μορίων (π.χ. ένζυμα, αντισώματα και μόρια μεταφοράς), καθώς επίσης και στην παροχή ενέργειας.

Οι διαιτολόγοι καθημερινά δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το απαραίτητο αυτό συστατικό της διατροφής μας. Μερικές από τις ερωτήσεις που ακούμε συχνά είναι οι παρακάτω: Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πρωτεϊνικές απαιτήσεις; Πώς μπορούν οι χορτοφάγοι να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους σε πρωτεΐνη; Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης οδηγεί απαραίτητα σε αύξηση της μυϊκής μάζας; Οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις των αθλητών είναι μεγαλύτερες; Και τελικά οι πρωτεϊνικές δίαιτες μπορούν να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Είναι λογικό να έχουν γεννηθεί στο κοινό οι παραπάνω ερωτήσεις και όχι μόνο, καθώς η παραπληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (π.χ. ανυπόγραφα άρθρα στο Διαδίκτυο, διαφημίσεις τηλεπωλήσεων κ.λπ..), αλλά και στους διάφορους χώρους άθλησης (π.χ. γυμναστήρια, αθλητικοί σύλλογοι και αγωνιστικές ομάδες) είναι μεγάλη. Αυτή η παραπληροφόρηση έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι σχετικά με την ποσότητα και το είδος των πρωτεϊνών που πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά, αλλά και τα διάφορα πρωτεϊνούχα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Απαντήστε λοιπόν στις ερωτήσεις του παρακάτω quiz για να ελέγξετε τις γνώσεις σας, να καταρρίψετε τους μύθους, αλλά και να ενημερωθείτε έγκυρα κι επιστημονικά σχετικά με τις διάφορες απορίες που έχετε σχετικά με τις πρωτεΐνες.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bernstein AM, Treyzon L, Li Z. (2007) Are high-protein, vegetable-based diets safe for kidney function? A review of the literature. J Am Diet Assoc. Apr;107(4):644-50. Review.

European Commission website. Reports of the Escientific Committee for Food. 1993. Accessed on 25 November 2012: http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out89.pdf

Friedman AN. (2004) High-protein diets: Potential effects on the kidney in renal health and disease Am J Kidney Dis. Dec;44(6):950-62. Review.

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. (2007) Πρωτεΐνες. Στο: Διατροφή και Μεταβολισμός 1.σελ. 251-255. [Gropper SS, Smith JL, Groff JL.] Αθήνα, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.

Halton TL & Hu FB. (2004) The Effects of High Protein Diets on Thermogenesis, Satiety and Weight Loss: A Critical Review. J Am Coll Nutr October vol. 23 no. 5 373-385

Millward DJ, Layman DK, Tomé D, Schaafsma G. (2008) Protein quality assessment: impact of expanding understanding of protein and amino acid needs for optimal health. Am J Clin Nutr. May;87(5):1576S-1581S. Review.

Williams MH. (2003) Πρωτεΐνες και άσκηση. Στο: Διατροφή: Υγεία, Ευρωστία & Αθλητική Απόδοση. Σελ. 252-259. [Williams MH]. Αθήνα, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.

  • Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.
×
×