738
Διατροφή

Ελαιόλαδο, ένα "θείο δώρο"

18 Νοεμβρίου 2010
Ελαιόλαδο, ένα "θείο δώρο"

Photo source: www.shutterstock.com

«Υγρό χρυσάφι» αποτελεί το ελαιόλαδο ο Όμηρος. Για το πολύτιμο αυτό υλικό της κουζίνας μας μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του Kappa radio 87,9 Fm.

Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια (TGL), την κακή χοληστερόλη (LDL) και να αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL). Είναι ένα υποτιμημένο τρόφιμο, μιας και πολλοί παραγωγοί το πουλάνε σε πολύ χαμηλή τιμή στο εξωτερικό.

Η δημοσιογράφος κυρία Μουζάκη αναρωτήθηκε αν μπορεί κανείς να παχύνει από ελαιόλαδο. Η απάντησή μου ήταν –φυσικά- θετική. Ένα γραμμάριο ελαιολάδου αποδίδει 9,3 θερμίδες, οπότε αν βάλουμε 5-6 κουταλιές της σούπας στο γεύμα μας (σαλάτα και κυρίως πιάτο) αμέσως θα λάβουμε 700-800 θερμίδες. Ωστόσο, το 15% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας θα πρέπει να προέρχεται από το ελαιόλαδο- αυτό αντιστοιχεί σε 3-4 κουταλιές της σούπας, δηλαδή σε περίπου 400 θερμίδες.

  • Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας.Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

×
×