Δίαιτα

Πώς να αντιμετωπίσετε μία υποτροπή

της Λαμπρινής Μόσχου
14 Απριλίου 2014
13248 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς να αντιμετωπίσετε μία υποτροπή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κατά την διάρκεια μίας προσπάθειας απώλειας βάρους, πάντα συμβαίνουν υποτροπές. Το να μην συμβεί ποτέ, σχεδόν δεν είναι δυνατόν. Και μάλιστα όταν δεν συμβαίνει, είναι ανησυχητικό. Κάθε υποτροπή είναι μία ευκαιρία για μάθηση και παρατήρηση, καθώς ευκαιρία για διόρθωση και αποτροπή επόμενης υποτροπής.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν σε περίπτωση που κάνετε υποτροπή;

Συμβουλή 1η:

Καταρχάς να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε ότι είναι λογικό κάποιες φορές να συμβαίνει. Κανένας μας δεν τρώει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο 365 ημέρες τον χρόνο.

Συμβουλή 2η:

Να συνεχίσετε στο επόμενο γεύμα σας, σαν να μην συνέβη τίποτα. Από ένα γεύμα δεν θα χαλάσει τίποτα. Εάν όμως μείνετε σε αυτό και το δείτε ως αποτυχία, θα οδηγηθείτε σε απογοήτευση και το πιο πιθανόν είναι να συνεχιστεί η υποτροπή και στα επόμενα γεύματα ή ακόμα και στις επόμενες ημέρες. Και αυτό πράγματι μπορεί να «πάει πίσω» την προσπάθειά σας.

Συμβουλή 3η:

Σε καμία περίπτωση να μην ζυγιστείτε την επόμενη μέρα (και εννοείτε ούτε αμέσως μετά). Εάν η ζυγαριά δείξει παραπάνω το πιο πιθανόν είναι να απογοητευτείτε. Το βάρος σας δεν αλλάζει από ένα γεύμα, ούτε από το τι φάγατε σε μία ημέρα. Για να πάρετε 1 κιλό μέσα σε μία εβδομάδα, θα πρέπει να καταναλώσετε 7.500 θερμίδες παραπάνω από όσες χρειάζεστε για να διατηρηθείτε στο βάρος σας. Κάτι που είναι λίγο δύσκολο να κάνετε σε μία ημέρα. Εάν σας δείξει παραπάνω, το πιο πιθανόν είναι να έχετε κάνει κατακράτηση, το οποίο θα είναι λίγο δύσκολο να το σκεφτείτε και να σας ηρεμήσει άμα ζυγιστείτε. Γι’αυτό καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτήν την «παγίδα».

Συμβουλή 4η:

Να προσπαθήσετε να σκεφτείτε τι σας οδήγησε στην υποτροπή. Ήταν πολλά φαγητά πάνω στο τραπέζι όταν ξεκινήσατε να τρώτε; Είχατε νεύρα ή υπερένταση για κάποιον λόγο πριν φάτε; Ενώ τρώγατε, σας αποσπούσε κάτι άλλο την προσοχή; Είχατε μείνει πολλές ώρες νηστική/ός; Τρώγανε και υπόλοιποι γύρω σας; Σας παρότρυναν οι άλλοι να φάτε και φάγατε για να μην καταλάβουν ότι κάνατε δίαιτα; Ή για να μην τους χαλάσετε το χατίρι; Είχατε μία δύσκολη ημέρα; Ότι κι αν ήταν, καλό είναι να το εντοπίσετε και να παρατηρήσετε που σας οδηγούν αυτές οι συνθήκες. Σε επόμενο επίπεδο, καλό θα ήταν να προσπαθείτε να αποφεύγετε την ίδια «παγίδα» την επόμενη φορά.

Συμβουλή 5η:

Κάτι άλλο που θα ήταν καλό να κάνετε, είναι να προσπαθήσετε να σκεφτείτε τι θα κάνατε διαφορετικά αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω. Έχοντας βρει κάποιες εναλλακτικές, θα μπορούσατε να τις χρησιμοποιήσετε ως «πλάνο» την επόμενη φορά που θα σας συμβεί κάτι αντίστοιχο, ώστε αν όχι να αποφύγετε την υποτροπή, ίσως να γίνει σε μικρότερο μέγεθος ή λιγότερο συχνά. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό!

Συμβουλή 6η:

Να έχετε στο μυαλό σας, ότι το σημαντικότερο είναι να προσπαθείτε όταν τρώτε κάτι να παίρνετε την μέγιστη δυνατή απόλαυση και τις ελάχιστες δυνατές ενοχές!

Λαμπρινή Μόσχου
Λαμπρινή Μόσχου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος