Δίαιτα

Διαιτολόγος ίσον δίαιτα;

της Τόνιας Καραγιάννη
07 Μαΐου 2012
14181 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Διαιτολόγος ίσον δίαιτα;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι πολύ χρήσιμο, πριν ξεκινήσουμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή δίαιτας ή ακόμη και την αναζήτηση απλών διατροφικών συμβουλών, να καταλάβουμε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του διαιτολόγου και γιατί θα πρέπει να απευθυνθούμε συγκεκριμένα στην ειδικότητα αυτή.

Τι είναι ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος;

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος συμβάλλει με τις γνώσεις και τις κατευθύνσεις του στη διατροφική αγωγή και κυρίως στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διατροφή (π.χ. παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης). Οι συμβουλές και οι οδηγίες που θα δώσει ο διαιτολόγος είναι ασφαλείς, και στηριζόμενες πάντα στα τρέχοντα επιστημονικά ευρήματα και σε αποδεδειγμένες εργαστηριακά μελέτες. Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν περιορίζεται μόνο στο να δίνει δίαιτες όπως πολύς κόσμος πιστεύει. Αποτελεί μια ειδικότητα που περιλαμβάνει και ασχολείται εξειδικευμένα με το κάθε περιστατικό παρέχοντας μια πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη παροχή υπηρεσιών. 


Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις το διαιτολόγο που σου ταιριάζει; [Δωρεάν EBOOK]


Έτσι λοιπόν, ένας από τους βασικούς στόχους του διαιτολόγου, είναι η προσαρμογή της διατροφής του ατόμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους.

Είναι σε θέση να προσαρμόζει τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου στο υπάρχον καθημερινό πλάνο και στις προτιμήσεις του, βάση των γνώσεών του πάνω σε αυτό. Καταγράφει, κατανοεί την διατροφική συμπεριφορά και συμβάλλει στην αλλαγή της, με την χρήση γνώσεων συμβουλευτικής και συμπεριφοριστικής-γνωσιακής ψυχολογίας. Είναι σε θέση να βελτιώσει ή διατηρήσει στα φυσιολογικά επίπεδα τις γενικές εξετάσεις αίματος και τη σύσταση του σώματος του ατόμου, παράλληλα με την επίτευξη του προσωπικού του διατροφικού στόχου.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ειδικότητας του διαιτολόγου είναι ότι είναι σε θέση να σε εκπαιδεύσει διατροφικά!

Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, μέσω σεμιναρίων διατροφής ή ομάδων διατροφικής θεραπείας, τροποποιώντας τα μενού στα εστιατόρια, σχολεία, κάνοντας διατροφικές παρουσιάσεις με σκοπό την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, σε σχολεία, ιδρύματα κ.λπ. Το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο, καθώς με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κοινωνικών ομάδων γενικά, αλλά και του κάθε ατόμου ειδικά.

Επιπλέον, η εργασία ενός διαιτολόγου δεν περιορίζεται μόνο στο γραφείο του αλλά επεκτείνεται και προς τα έξω. Ασχολείται με έρευνες και με τη δημοσίευση αυτών. Δίνει διατροφικές συμβουλές μέσω των μέσων ενημέρωσης και συγγράφει άρθρα που σχετίζονται με τη διατροφή. Μπορεί και παρέχει συμβουλές σε βιομηχανίες τροφίμων αλά και σε κυβερνητικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τη διατροφή και τη δημόσια υγεία.

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει κάποια εξειδίκευση;

Η εξειδίκευση ενός διαιτολόγου (κλινικός ή αθλητικός), του δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια σειρά από ιατρικές καταστάσεις που επιδέχονται θεραπεία μέσω διατροφής, σχεδιασμένη ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου και της παθολογικής κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει, αλλά και να κατευθύνει διατροφικά αθλητές και ομάδες αθλητών που έχουν την ανάγκη ενός ισορροπημένου και εξειδικευμένου διαιτολογίου, προσαρμοσμένο τόσο στις ανάγκες του ατόμου, όσο και στο άθλημα το οποίο ακολουθεί.

Επιλέγοντας έναν πτυχιούχο διαιτολόγο

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά τον τελευταίο καιρό, είναι η παροχή υπηρεσιών διατροφής και συμβουλών διατροφής, από ειδικότητες που δεν ανήκουν στην εξειδίκευση του διαιτολόγου- διατροφολόγου (κλινικού ή αθλητικού), με αποτέλεσμα ο κόσμος να υφίσταται παραπλάνηση και πολλές φορές να λαμβάνει λανθασμένη διατροφική αντιμετώπιση- ιδίως αν αυτό αφορά παθολογικές περιπτώσεις, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πολύς κόσμος ερμηνεύει τον ρόλο του διαιτολόγου ως παροχή δίαιτας, αγνοώντας τον συμβουλευτικό του ρόλο και την εξατομίκευση της παρεχόμενης υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, να δίνουν δίαιτες γυμναστές, τεχνολόγοι τροφίμων, γιατροί…

Είναι καλό λοιπόν, για την αποφυγή οποιασδήποτε παραπλάνησης, παραπληροφόρησης αλλά και παροχής λανθασμένων διατροφικών συμβουλών, να απευθυνόμαστε στους ειδικούς διαιτολόγους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Καταστατικό Ε.Δ.Δ.Ε και Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Van Wamelen CJ. [The role of the dietician as a member of the medical team]. S Afr Med J. 1980 Jun 28;57(26):1089-91.

Taylor B, Renfro A, Mehringer L. The role of the dietitian in the intensive care unit. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2005 Mar;8(2):211-6.

Ryan AS, Foltz MB, Finn SC. The role of the clinical dietitian: II. Staffing patterns and job functions. J Am Diet Assoc. 1988 Jun;88(6):679-83.

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.