Εκδηλώσεις

Πρόληψη και υγεία 2008

11 Οκτωβρίου 2008
6270 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidika xeria me junk food

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χριστίνα Φοντόρ, Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας και της λανθασμένης διατροφής στα παιδιά και στους εφήβους, πανελλαδικά, είναι γεγονός.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του συνεδρίου ΠΡΟΛΗΨΗ- ΥΓΕΙΑ 2008, είχαμε την ευκαιρία να ξαναφέρουμε στη συζήτηση αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στα παιδιά και τη διαταραχή της συμπεριφοράς προς το φαγητό.

Πώς βελτιώνουμε τις διατροφικές συνήθειες;

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών σε μικρούς και μεγάλους είναι πολύ δύσκολη και η εμπειρία δείχνει ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση από μικρή ηλικία ισορροπημένων διατροφικών συμπεριφορών. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι σημαντική η συμπαράσταση των ενηλίκων (της οικογένειας, του δασκάλου-καθηγητή, του υπεύθυνου του κυλικείου, της πολιτείας). Αν η προσπάθεια δεν είναι «συνολική», είναι πολύ πιθανό η αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά να συνεχιστεί, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των παιδιών, τώρα και στο μέλλον.

Ποιος ο ρόλος του διαιτολόγου στην παρακολούθηση ενός παιδιού;

Κάθε παιδί με διαταραχές διατροφικές/ βάρους χρειάζεται προσωπική παρακολούθηση από τον διαιτολόγο, ο οποίος:

  • Θα λάβει υπ' όψη το ιατρικό- οικογενειακό- διατροφικό ιστορικό.
  • Θα εντοπίσει τα αίτια της διαταραχής διατροφικής/ βάρους.
  • Τις τυχόν επιπλοκές, θα ελέγξει το ΒΜΙ του παιδιού.
  • Τις ενεργειακές του απαιτήσεις.
  • Θα καταγράψει τις διατροφικές του συνήθειες.

Μετά από μια πλήρη εξερεύνηση των παραγόντων που δημιούργησαν τη λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, ο ειδικός θα προτείνει τις ανάλογες διατροφικές συστάσεις και θα συμβουλεύσει για τυχόν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες είναι σύνθετη. Ειδικά για τα παιδιά, ο ρόλος της πολιτείας, του σχολείου και της οικογένειας είναι καταλυτικός.

Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την αλλαγή στον τρόπο ζωής, τόσο του παιδιού, όσο και του κοντινού του περιβάλλοντος. Συνεπώς, το μεγαλύτερο «στοίχημα» για έναν διαιτολόγο είναι να συνεισφέρει στην κινητοποίηση όλων των παραπάνω συντελεστών, ώστε να βοηθήσει στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών.

Κούτσικας Κωνσταντίνος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

Δυναμικό παρόν στην εκδήλωση Hellas Pharm 2008 έδωσε το mednutrition. O συνάδελφος διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος μίλησε για τα λάθη των καταναλωτών όταν επιλέγουν τρόφιμα, ενώ η συνάδελφος Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος, κ. Χριστίνα Φοντόρ και συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην παιδική παχυσαρκία- η γενιά του X-Large" για την παιδική παχυσαρκία, που στην Ελλάδα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Τι γίνεται όταν έχω οστεοπόρωση;

Από την πλευρά μου αναφέρθηκα για διατροφικά θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη της οστεοπόρωσης και έγινε προσπάθεια να συνδεθεί ο ρόλος της διατροφής με την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση είναι δυνατόν να προκαλέσει αδύναμα οστά. Σε αυτήν τη συνηθισμένη κατάσταση, τα οστά χάνουν ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο. Έτσι, γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην οστεοπόρωση;

Τονίστηκε από την πλευρά μου ότι η σωστή διατροφή συμμετέχει τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση νοσημάτων των οστών, όπως της οστεοπόρωσης. Οι πηγές ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε κάθε ηλικιακή ομάδα, όπως και η βιταμίνη D. Μάλιστα, πέρα από τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν και οι φυτικές πηγές ασβεστίου, όπως παρουσιάζονται στον πρώτο Ελληνικό βιβλίο χορτοφαγίας, «Κρέας, όχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους», από τις εκδόσεις mednutrition publications.

Τι πρέπει να αποφεύγω;

Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει πάντα να συνδυάζεται με αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφέ, αλκοόλ και αλατιού και με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και αποφυγή καπνίσματος.

Γενικότερα, μέσω της δικιάς μου παρουσίας, προσπάθησα να «περάσω» στους καταναλωτές ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού προγράμματος, το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες μας σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη ή/ και μερική θεραπεία των νοσημάτων των οστών.

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.