Λεξικό Διατροφής

Δεντρολίβανο

11 Ιανουαρίου 2017
7572 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dentrolivano

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποτελεί έναν αειθαλή πολυετή θάμνο, το λατινικό όνομα του οποίου είναι Rosmarinus officinalis. Ιστορικά του έχουν δοθεί πολλά ονόματα όπως λιβανόδενδρο και αρισμάρι.

Έχει σκούρα πράσινα φυλλώματα ενώ το άνθος του είναι ένα μικρό μωβ λουλούδι. Χρησιμοποιείται τόσο ως καλλωπιστικό φυτό, σαν στοιχείο της μαγειρικής καθώς και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Έχει μεγάλη αντοχή τόσο στα θερμά και ξηρά κλίματα καθώς και στα ψυχρά. Το κύριο χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού στη βοτανοθεραπεία είναι τα φύλλα του. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, αφέψημα, αιθέριο έλαιο ενώ χρησιμοποιούνται και τα φύλλα του νωπά.

Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία και πώς χρησιμοποιείται;

Χάρη στην πλούσια σύνθεσή του σε φαινολικές ενώσεις το δεντρολίβανο πιστεύεται ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν πως επιδρά στον εγκέφαλο συμβάλλοντας θετικά στην πρόληψη και εξέλιξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Παραδοσιακά χρησιμοποιούταν για την αντιμετώπιση διαταραχών του πεπτικού συστήματος όπως γαστρεντερικές διαταραχές και τυμπανισμό, στη μείωση της τριχόπτωσης καθώς και στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων και ημικρανιών, λόγω βελτίωσης της μικροκυκλοφορίας και αύξησης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Το έλαιο του δεντρολίβανου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία καθώς και ως συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.