Λεξικό Διατροφής

Βαρέα μέταλλα

της Ηρώς Γουνιτσιώτη
03 Ιουνίου 2016
13551 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βαρέα μέταλλα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ονομάζεται μια ομάδα μεταλλικών ενώσεων, όπως είναι το κάδμιο, το αρσενικό, το κοβάλτιο, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το θάλλιο, ο χρυσός κ.ά. Βιβλιογραφικά δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν κατά πόσο ένα μέταλλο θα χαρακτηριστεί ως βαρύ μέταλλο. Τα κριτήρια που έχουν προταθεί βασίζονται είτε στη χημική δομή του μετάλλου όπως πυκνότητα, ατομικό βάρος και ατομικός αριθμός ή στη χημική συμπεριφορά ή στη θέση που μετάλλου στον περιοδικό πίνακα χημικών ενώσεων.

Που βρίσκονται;

Οι πιο συνήθεις πηγές βαρέων μετάλλων είναι τα βιομηχανικά απόβλητα, τα καυσαέρια αυτοκινήτων, οι βαφές καθώς και τα λιπάσματα. Ο άνθρωπος προσλαμβάνει τα βαρέα μέταλλα είτε μέσω της εισπνοής ή επαφής με επιμολυσμένα στοιχεία ή μέσω της διατροφής ως τελικό στοιχείο της τροφικής αλυσίδας.

Ποιά η σημασία τους στην υγεία;

Τα βαρέα μέταλλα θεωρούνται εξίσου ουσιώδη για την ανθρώπινη υγεία σε μικρές ποσότητες, όσο και επιβλαβή σε μεγάλες. Έλλειψη ορισμένων μετάλλων όπως μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μολυβδαίνιο, ενδέχεται να αυξήσει την ευαισθησία σε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Τα βαριά μέταλλα δεν μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η συσσώρευση αυτή, οδηγεί σε δυσλειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, των πρωτεϊνών καθώς και του κεντρικού και περιφερικού νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος, έχοντας έως και θανάσιμες επιδράσεις.

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.