Λεξικό Διατροφής

Διοξίνη

18 Μαΐου 2016
7983 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διοξίνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ορίζεται μια οικογένεια ενώσεων, όπως είναι τα POPs (Persistent Organic Pollutants) και τα PCBs (Polychlorinated diphenyls), οι οποίες έχουν κοινά δομικά και χημικά χαρακτηριστικά και αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς περιβαλλοντικούς ρύπους. Οι διοξίνες αποτελούν παραπροϊόντα πολλών διεργασιών όπως η καύση ξύλου, η λεύκανση χαρτιού, η ατελής καύση αστικών αποβλήτων κ.ά. Το 90% της πρόσληψης διοξινών προέρχεται από τη τροφή. Αποτελούν ενώσεις με πολύ σταθερή χημική δομή και λιπόφιλες –δηλαδή προσροφήσιμες ή ελκτικές στη λιπαρή ύλη- ιδιότητες.

Η δράση τους είναι αθροιστική (βιοσυσσώρευση), με αποτέλεσμα μέσω της τροφικής αλυσίδας, καταλήγουν να συσσωρεύονται στα ανώτερα θηλαστικά και να αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό. Λόγω της σταθερότητας του μορίου τους μπορεί να μεσολαβήσουν από 7 έως και 11 χρόνια μέχρι να διασπαστούν τελείως και να καταστούν ανενεργές. Λόγω τις τοξικής τους δράσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη συγκέντρωση διοξινών σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Τι προκαλεί η έκθεση σε διοξίνες;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι διοξίνες κατατάσσονται ως τοξικές - καρκινογόνες ουσίες. Βραχυπρόθεσμη έκθεση σε διοξίνες ενδέχεται να προκαλέσει δερματικές και ηπατικές βλάβες. Λόγω της λιπόφιλης φύσης τους μπορούν και διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες των κυττάρων. Η μακροπρόθεσμη έκθεση σε διοξίνες προκαλεί πληθώρα μεταβολών:

  • Στο αναπαραγωγικό σύστημα
  • Στο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Στο νευρικό σύστημα
  • Στο ενδοκρινικό σύστημα
  • Γενετικές ανωμαλίες κ.ά. σε γυναίκες που κυοφορούν
  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

Σας ενδιαφέρει επίσης: