640
Λεξικό Διατροφής

Μπέρι - μπέρι

13 Μαΐου 2016
1 λεπτό να διαβαστεί
Μπέρι - μπέρι

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπέρι - μπέρι ονομάζεται η νόσος η οποία προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) και εκδηλώνεται με

  • περιφερική νευροπάθεια,
  • διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως ανορεξία, δυσκοιλιότητα και απώλεια βάρους καθώς και
  • διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή και στο θάνατο.

Ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού

Η ονομασία της νόσου προέρχεται από τη λέξη beri η οποία σημαίνει αδυναμία στα σιναλέζικα (γλώσσα που ομιλείται στη Σρι Λάνκα) ενώ ο ορισμός της στα ελληνικά είναι πολυνευρίτιδα. Η νόσος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Κίνα, την Ιαπωνία και σε διάφορα νησιά του Ειρηνικού καθώς στις χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κατανάλωση αποφλοιωμένου ρυζιού το οποίο εξαιτίας της επεξεργασίας του έχει χάσει την περιεκτικότητά του σε θειαμίνη. Ελαφρύτερες μορφές της νόσου μπορεί να παρατηρηθούν και σε άλλες περιοχές σε πληθυσμιακές ομάδες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση από το στόμα ή στην παρεντερική χορήγηση θειαμίνης και στην ισορροπημένη διατροφή.

  • Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.
×

×