Λεξικό Διατροφής

Υπερφαγία

06 Ιανουαρίου 2016
14532 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υπερφαγία

Photo source: www.shutterstock.com

Ορίζεται ως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε αύξηση του βάρους και συχνά σε παχυσαρκία. Ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσει την υπερκατανάλωση τροφής σε μεμονωμένα περιστατικά, όπως σε μία εκδήλωση ή κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επίσης, η υπερφαγία συνδέεται και με τις διατροφικές διαταραχές.

Η υπερφαγίασε αυτές τις περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα το αίσθημα της πείνας και συνοδεύεται από αίσθημα ενοχής και δυσαρέσκειας. Διακρίνεται στην ψυχαναγκαστική υπερφαγία (compulsiveovereating) και στη συναισθηματική υπερφαγία (emotionalovereating),με τη διαφορά ότι τα υπερφαγικά συμπτώματα της δεύτερης είναι πιο ήπια και πιο διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ατόμου. Η βασική διαφορά της υπερφαγίας από τη ψυχογενή βουλιμία είναι ότι στην υπερφαγία δεν υπάρχουν επεισόδια πρόκλησης εμετού ή χρήσης καθαρτικών.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.