Άλλες Παθήσεις

Μία δεύτερη ευκαιρία εκεί που όλα φαίνονταν χαμένα…

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου
11 Ιουνίου 2009
44373 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
meiwsh karkinou

Photo source: www.bigstockphoto.com

«Το πιο σημαντικό πράγμα ήταν ότι μου είπαν πως θα το παλέψουμε και το παλέψαμε» Ο κ. Νικόλαος Λεβέντης είναι 58 ετών και έχει καρκίνο στον πνεύμονα. Τον συναντήσαμε πριν λίγες μέρες στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στην «Ιατρόπολις Μαγνητική Τομογραφία», όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των τριών χρόνων λειτουργίας του ρομποτικού μηχανήματος ακτινοθεραπείας, CyberKnife G4, που είναι το μοναδικό που λειτουργεί στη χώρα μας.

Η μοίρα τού έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι. Το Σεπτέμβριο του 2007 ύστερα από ταλαιπωρία ενός χρόνου – καθώς πήγε σε αρκετούς γιατρούς μέχρι να βγάλει άκρη για το τι έχει - ανακάλυψε έναν όγκο οκτώ εκατοστών στον άνω λοβό του αριστερού του πνεύμονα. Ξεκίνησε χημειοθεραπεία και έκανε δέκα ακτινοβολίες στον Άγιο Σάββα που τον βοήθησαν. «Ο όγκος μίκρυνε κατά 90%. Είχαν όμως και παρενέργειες. Το δείχνει ο οισοφάγος μου που λόγω των ακτινοβολιών έκλεισε με αποτέλεσμα να μη μπορώ πια να φάω. Δεν περνάει ούτε ασπιρίνη..»

Πρόκειται για ένα μεγάλο βασανιστήριο, μία μεγάλη ταλαιπωρία. «Όλοι μας θέλουμε το ουζάκι, το ψαράκι, την μπριζόλα μας. Έτσι; Αυτά δεν μπορώ να τα φάω. Ούτε ψωμί δεν μπορώ να φάω. Όλα στο μίξερ, σε υγρή μορφή. Κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες. Δεν καταλαβαίνω γεύσεις. Απλώς τρώω για να γεμίζω το στομάχι γιατί χάνω κιλά».

Το χειρότερο όμως ήρθε στη συνέχεια όταν δημιουργήθηκε και νέος όγκος στον ίδιο πνεύμονα και οι γιατροί στο Νοσοκομείο του είπαν ότι δεν έπαιρνε να κάνει άλλες ακτινοβολίες. «Μου είπαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Τότε πίστεψα ότι όλα ήταν πλέον τελειωμένα».

Τελικά βρέθηκε ένας γιατρός που του μίλησε για το CyberKnife. «Ήταν για μένα σαν μία σανίδα σωτηρίας. Ήταν η μόνη λύση που μου έμενε. Χρειάστηκε να κάνω μία μόνο ακτινοβολία που αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον δεύτερο όγκο».

Μπορεί η περιπέτεια του κ. Λεβέντη να μην τελείωσε αφού στο μεταξύ εμφάνισε έναν τρίτο όγκο στον άλλο του πνεύμονα και ξεκίνησε πάλι τις χημειοθεραπείες παλεύοντας για τη ζωή του, όμως διατήρησε τις ελπίδες του ότι τελικά θα τα καταφέρει. Η εμπειρία που είχε τού έδειξε ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτό που κάποια στιγμή μοιάζει χαμένο την επόμενη στιγμή μπορεί να κερδηθεί. Άλλωστε θεωρεί πολύ σημαντικό το να παλεύεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις και να μην το βάζεις κάτω. Το βασικό κριτήριο επιλογής γιατρού ήταν να είναι πάνω από όλα άνθρωπος ο γιατρός και μετά επιστήμονας, να σου δίνει κουράγιο για να παλέψεις.

«Είναι δύσκολο να βασιστείς σε κάποιον, να του εμπιστευθείς τη ζωή σου. Εγώ το έψαξα πολύ. Δε μου κέρδισαν την εμπιστοσύνη. Ξόδεψα λεφτά αρκετά για να ψάξω να βρω κάποιον που να εμπιστευθώ. Αυτό που με κέρδισε ήταν ο τρόπος επικοινωνίας και υποστήριξης του ασθενή. Ο χρόνος και το ενδιαφέρον του για την ασθένειά μου. Όταν λέει ότι θα το παλέψουμε χωρίς να σε βλέπει μόνο ως πελάτη για το οικονομικό. Ο γιατρός πρέπει πάνω από όλα να είναι άνθρωπος, ψυχολόγος και μετά γιατρός στην ειδικότητά του».

Το μόνο παράπονο του κ. Λεβέντη είναι ότι εάν είχε μάθει νωρίτερα για το CyberKnife θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις δέκα ακτινοβολίες που χρειάστηκε κάποια στιγμή να κάνει για την αντιμετώπιση του πρώτου όγκου γλιτώνοντας έτσι τη βλάβη στον οισοφάγο που του έχει στερήσει τους τελευταίους 20 μήνες τη δυνατότητα να φάει οποιαδήποτε στερεά τροφή.

«Αναίμακτες χειρουργικές επεμβάσεις» με απόλυτη ακρίβεια

Το CyberKnife G4 είναι ένα νέο ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας γενιάς που ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2006 για την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων (καλοήθους ή κακοήθους αιτιολογίας) που ελέγχονται με ακτινοβολία και αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της ρομποτικής ιατρικής και ειδικότερα της ακτινοχειρουργικής.

Σε αντίθεση με την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση και την συμβατική ακτινοθεραπεία, η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική είναι μία αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος με την οποία ο γιατρός κατευθύνοντας ακτίνες φωτονίων προς ένα στερεοτακτικά προσδιορισμένο στόχο, ένα στόχο δηλαδή που έχει απεικονιστεί, μελετηθεί και σχεδιαστεί να ακτινοβοληθεί με τρισδιάστατη απεικόνιση στο χώρο και σε σχέση με τους παρακείμενους ιστούς –όργανα, τον καταστρέφει χωρίς να προκαλέσει βλάβη σε γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς. Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει μ’ ένα αναίμακτο χειρουργείο, αφού αντί για νυστέρι χρησιμοποιούνται ακτίνες.

Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος Διευθυντής της Μονάδας Ακτινοχειρουργικής «CyberKnife» κ. Νίκος Σαλβάρας ότι δεν απαιτείται νάρκωση και εισαγωγή στο νοσοκομείο, ο ασθενής δεν πονάει, ούτε έχει κάποιο άλλο δυσάρεστο συναίσθημα, όπως για παράδειγμα ζάλη, ναυτία κ.ά. Επίσης δεν μένει στον ασθενή κάποιο σημάδι στο δέρμα, αφού δεν τού γίνεται τομή, δε έχει μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως μολύνσεις, αιμορραγίες κτλ. αλλά αντίθετα έχει καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά.

Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα του CyberKnife G4 είναι η μεγάλη του ακρίβεια που τού δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει περιστατικά που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανεγχείρητα. Μάλιστα ο «χειρουργός τέταρτης γενιάς» συνδυάζει τη ρομποτική νοημοσύνη και τεχνολογία, πετυχαίνοντας τη διόρθωση αποκλίσεων από τον καρκινικό «στόχο» ακόμη και κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η πλειοψηφία του συνόλου των περιστατικών, χιλίων και πλέον περιστατικών (1008), που έχουν αντιμετωπιστεί στα τρία χρόνια λειτουργίας του CyberKnife G4 αφορά περιστατικά όγκου κεφαλής (651) και τα υπόλοιπα αφορούν όγκους στο υπόλοιπο σώμα.

Το ρομποτικό μηχάνημα έχει ενδείξεις εφαρμογής για όλο το σώμα. Εκτός από τις νευροιχειρουργικές παθήσεις του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης ενδείκνυται και σε περιπτώσεις ύπαρξης όγκου στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στο πάγκρεας.

Μεταξύ των μορφών καρκίνου που πλέον θεωρούνται αντιμετωπίσιμοι χάρις στη νέα ρομποτική τεχνολογία, είναι και εκείνος του προστάτη. Με τη χρήση του μηχανήματος, οι παρενέργειες από τη θεραπεία (μεταξύ των οποίων είναι και η σεξουαλική δυσλειτουργία) σχεδόν απαλείφονται, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο καρκίνος του προστάτη «χτυπά» τουλάχιστον έναν στους δέκα ενήλικους άνδρες!

Η μέθοδος έχει κοστολογηθεί στο ΦΕΚ και καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, το Υπουργείο Υγείας έχει μεριμνήσει ώστε να μην καταβάλλουν καν το ποσό συμμετοχής (25%), όπου αυτό υπάρχει.

Χαράλαμπος Πετρόχειλος
Χαράλαμπος Πετρόχειλος Δημοσιογράφος