Λεξικό Διατροφής

Δίαιτα Ντουκαν (Dukan)

06 Σεπτεμβρίου 2015
15585 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Δίαιτα Ντουκαν (Dukan)

Η δίαιτα Dukan είναι μία δίαιτα αδυνατίσματος η οποία βασίζεται στην πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, μικρών ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ακόμα πιο μικρών ποσοτήτων υδατανθράκων. Επινοήθηκε από τον Γάλλο διατροφολόγο και πρώην νευρολόγο Pierre Dukan.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της δίαιτας Dukan;

Χαρακτηριστικό της δίαιτας είναι η γρήγορη απώλεια βάρους και η έλλειψη περιορισμών στις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνονται. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της, η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται στον περιορισμό των υδατανθράκων, ο οποίος βοηθάει στον να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης.

Από ποια στάδια αποτελείται;

Η δίαιτα Dukan περιλαμβάνει 4 στάδια αποκαλούμενα «επίθεση», «πλεύση», «σταθεροποίηση» και «συντήρηση». Τα πρώτα στάδια είναι τα αυστηρώς πρωτεϊνικά, ενώ όσο προχωράμε προς τα επόμενα στάδια εισάγονται σιγά σιγά στη δίαιτα τρόφιμα με υδατάνθρακες, όπως αμυλούχα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Ορισμένες αρνητικές συνέπειες της δίαιτας είναι οι πιθανές ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προκύψουν, η απώλεια μυϊκού ιστού, η άσχημη αναπνοή, η δυσκοιλιότητα, η ξηροστομία και η κούραση.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.