Λεξικό Διατροφής

Vegan - Χορτοφάγος

19 Σεπτεμβρίου 2015
16248 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Vegan - Χορτοφάγος

Η μετάφραση του αγγλικού όρου vegan στα ελληνικά είναι ο αυστηρά χορτοφάγος. Ως vegan ορίζεται το άτομο που αποφεύγει την κατανάλωση φαγητών ζωικής προέλευσης, αλλά και τη χρήση αντικειμένων ζωικής προέλευσης όπως για παράδειγμα τα δερμάτινα ή μάλλινα προϊόντα. Η διατροφή του αυστηρά χορτοφάγου αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά και όσπρια.

Συνεπώς αυτή η διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, χοληστερόλη και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες. Επίσης, η διατροφή αυτή αποκλείει τρόφιμα που επεξεργάστηκαν χρησιμοποιώντας προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα η επεξεργασμένη άσπρη ζάχαρη και κάποια κρασιά.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.