Λεξικό Διατροφής

HDL - Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας

03 Σεπτεμβρίου 2015
20916 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
HDL - Λιποπρωτεΐνη Υψηλής Πυκνότητας

Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL), η κοινώς λεγόμενη "καλή χοληστερόλη", αποτελεί μαζί με την LDL, μια βασική κατηγορία λιποπρωτεΐνών.

Τα σωματίδιά της αποτελούνται από τριγλυκερίδια, εστέρες χοληστερόλης, φωσφολιπίδια και αποπρωτεΐνες. Ο ρόλος της είναι να μεταφέρει μέσω της αιματικής κυκλοφορίας, μόρια χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων από τους περιφερικούς ιστούς πίσω στο ήπαρ, τα οποία θα μεταβολιστούν, περαιτέρω, προς χολικά άλατα.

Χαμηλά επίπεδα HDL έχουν συνδεθεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Επιθυμητά επίπεδα ορίζονται για τους άνδρες και τις γυναίκες, οι τιμές πάνω από τα 40 και 50mg/dl, αντίστοιχα. Αντιθέτως, τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης (>60mg/dl) έχουν συνδεθεί με θετική επίδραση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς τα μόριά της έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιαθηρογόνο, αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση.

Παρεμβάσεις για την αύξηση των επιπέδων HDL, αποτελούν η διακοπή του καπνίσματος, η αύξηση της φυσική δραστηριότητας, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η απώλεια σωματικού βάρους, όταν απαιτείται.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.