Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία πάθηση η οποία ταλαιπωρεί όλο και περισσότερα άτομα στις μέρες μας. Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες λόγω του ΣΕΕ και αναρωτιούνται εάν πρέπει να διακόψουν την κατανάλωση ποτού που περιέχει αλκοόλ. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για το ΣΕΕ και την κατανάλωση αλκοόλ.
Τι είναι το ΣΕΕ;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), είναι μία πολύ συχνή πάθηση η οποία προσβάλλει τα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οι κράμπες στο στομάχι, το φούσκωμα, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.
Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
Συνήθως, τα συμπτώματα τείνουν να έρχονται και να φεύγουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ μπορεί να διαρκέσουν για κάποιες ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, ωστόσο, φαίνεται πως η διατροφή, ορισμένα φάρμακα και η μείωση του άγχους μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η αιτία, η οποία προκαλεί την εμφάνιση του ΣΕΕ. Έχει συνδεθεί, όμως, με τα παρακάτω:
-
Άγχος και στρες
-
Ιστορικό με ΣΕΕ στην οικογένεια
-
Σοβαρή μόλυνση
-
Μυϊκές συσπάσεις εντέρου
-
Αλλαγή στη μικροχλωρίδα του εντέρου
-
Προβλήματα με το νευρικό σύστημα
Διάβασε επίσης: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το Ευερέθιστο Έντερο(IBS)
Πώς επηρεάζει το Αλκοόλ το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου;
Έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το ΣΕΕ, καθώς μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Εάν το αλκοόλ σου προκαλεί ερεθισμό, τότε πιθανόν να έχεις παρατηρήσει αυξημένες κράμπες, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα μετά την κατανάλωση ακόμη και πολύ μικρής ποσότητας αλκοόλ.
Ερεθισμός του Εντέρου
Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος, προκαλώντας φλεγμονή και ερεθισμό, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ, όπως το κοιλιακό φούσκωμα και άλγος, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα κ.ά.
Αλλαγές στη Μικροχλωρίδα του Εντέρου
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου, αυξάνοντας την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων και μειώνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ και την υγεία γενικότερα.
Αφυδάτωση και Ανισορροπία Ηλεκτρολυτών
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, κάτι το οποίο πιθανόν να επηρεάσει την εντερική λειτουργία και να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.
Ποια Ποτά πρέπει να αποφεύγονται;
Τα πιο επιβαρυντικά ποτά είναι εκείνα που περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανά ποτό, καθώς και αυτά τα οποία καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτά είναι μερικά από τα πιο επιβαρυντικά ποτά:
Ουίσκι, Βότκα, Ρούμι, Τζιν
Τα ποτά αυτά συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιο επιβαρυντικά για το πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Μπύρα
Αν και η μπύρα περιέχει λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με άλλα ποτά, έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωσή της προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε άτομα με ΣΕΕ.
Λικέρ και Ποτά με Ζάχαρη
Αυτό που τα καθιστά επιβαρυντικά, δεν είναι τόσο η περιεκτικότητα τους σε αλκοόλ, όσο η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, η οποία σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Κοκτέιλ με Αλκοόλ
Τα ροφήματα αυτά συνήθως περιέχουν συστατικά όπως αναψυκτικά ή σιρόπια τα οποία αυξάνουν την συγκέντρωση ζάχαρης και αλκοόλ.
Αλκοόλ με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs
Μερικά ποτά, όπως το κόκκινο κρασί, το μπράντι και η μπύρα, περιέχουν υψηλές ποσότητες FODMAPs και μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Διάβασε επίσης: Γιατί να πιω νερό;
Πρακτικές Συμβουλές για να απολαμβάνεις το Αλκοόλ με μέτρο
Εάν υπάρχει κάποια περίσταση ή σου δημιουργηθεί μεγάλη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον προσπάθησε να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:
-
Απόφυγε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
-
Κατανάλωσε κάποιο φαγητό ή σνακ πριν πιεις
-
Επίλεξε αλκοόλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs
-
Κατανάλωσε αρκετό νερό
-
Ελαχιστοποίησε την πρόσληψη ανθρακούχων ποτών
-
Απόφυγε ποτά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά
Με λίγα λόγια...
Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά όταν υπάρχει ΣΕΕ, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έξαρσης των συμπτωμάτων. Εξάλλου, το αλκοόλ είναι μία ουσία η οποία δεν είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου, αντιθέτως μπορεί να είναι επιβλαβής γι’ αυτόν.