Παθήσεις Πεπτικού

Με ποιες τροφές θα αντιμετωπίσεις τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

της Κωνσταντίνας Μούλιου
18 Σεπτεμβρίου 2017
12162 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
adras me symptwmata GOPN

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) είναι ένα ιδιαιτέρως συνηθισμένο πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και συνοδεύεται από συμπτώματα δυσφαγίας, καψίματος και πόνου στο στήθος. Κάποια άλλα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι βήχας, ναυτία και άσθμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ);

Αν βρίσκετε τον εαυτό σας να ταλαιπωρείται συχνά από τέτοια συμπτώματα, τότε ίσως ανήκετε στο 13-19% των ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά κάποιες καθημερινές δραστηριότητες και να μειώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων, όπως τον ύπνο και την γενικότερη ποιότητα ζωής, προκαλώντας πολλά προβλήματα στον οισοφάγο, όπως στενώσεις, αιμορραγία μέχρι και την ανάπτυξη καρκίνου. H ΓΟΠΝ συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή όπως με την χρήση αντιόξινων, τα οποία εξουδετερώνουν τα γαστρικά υγρά και αντιμετωπίζουν το αίσθημα της καούρας που συχνά εμφανίζεται.

Παρ’ όλα αυτά, το είδος και η ποιότητα διατροφής είναι βασικά στοιχεία στην διατροφική αντιμετώπιση και πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Εσείς ξέρετε με ποιον τρόπο; Όχι; Τότε το παρακάτω κουίζ είναι για εσάς!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sajiv Sethi; Joel E. Richter, Diet and Gastroesophageal Reflux Disease: Role in Pathogenesis and Management, Curr Opin Gastroenterol. 2017;33(2):107-111.

Ness-Jensen E et al., Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease., Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 Feb;14(2):175-82.e1-3.

  • Κωνσταντίνα Μούλιου
    Κωνσταντίνα Μούλιου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Κωνσταντίνα Μούλιου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.