Άλλες Παθήσεις

Πρόληψη του Πάρκινσον μέσω της διατροφής

11 Απριλίου 2016
14379 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πρόληψη του Πάρκινσον μέσω της διατροφής

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μία χρόνια ασθένεια του νευρικού συστήματος που οδηγεί σε κινητικές διαταραχές και είναι πιο συχνή κυρίως στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Οφείλεται στη δυσλειτουργία και την καταστροφή των νευρώνων σε μία περιοχή του εγκεφάλου (μέλαινα ουσία) σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή της ντοπαμίνης, μίας ουσίας που συμμετέχει στον έλεγχο των μυών και της κίνησης.

Τα συμπτώματα του Πάρκισον

Οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα όπως:

  • βραδυκινησία
  • τρέμουλο των άκρων
  • απώλεια ισορροπίας
  • ακαμψία που οφείλεται στην απώλεια ελέγχου των κινήσεων

Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τους λόγους που οδηγούν στη νόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε μία συγκεκριμένη αιτία, κι έτσι φαίνεται ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορούν να οδηγήσουν στον εκφυλισμό της μέλαινας ουσίας.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη της ασθένειας;

Η παχυσαρκία, που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Κατά συνέπεια, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου;

Επιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, ξηρών καρπών και προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον. Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να αυξάνουν τον κίδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Η συσχέτιση αυτή εμφανίζεται πιο έντονα στους άνδρες, ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα.

Επιπρόσθετα, αρκετές είναι οι μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση καφέ και τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και άλλες που αναδεικνύουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων στους πάσχοντες.

Ο ρόλος των θρεπτικων συστατικών στη πρόληψη της νόσου

Όσον αφορά στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β6 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β12 και τη ριβοφλαβίνη. Η πρόσληψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη Φινλανδών επιστημόνων φάνηκε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων και της ποιότητας της διατροφής μας με την εμφάνιση της νόσου.

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον είναι αντικρουόμενα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ωστόσο φαίνεται πως η ισορροπημένη διατροφή κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο ενδέχεται να παίζει έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην ασθένεια αυτή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hu G, Jousilahti P, Nissinen A, et al. 2006. Body mass index and the risk of Parkinson disease. Neurology.;67(11):1955–1959.

Okubo H, Miyake Y, Sasaki S, et al. 2012. Dietary patterns and risk of Parkinson's disease: a case-control study in Japan. Eur J Neurol.;19(5):681-688.

Gao X, Chen H, Fung TT, et al. 2007. Prospective study of dietary pattern and risk of Parkinson disease. Am J Clin Nutr.;86(5):1486-1494

Chen H, O'Reilly E, McCullough ML, et al. 2007. Consumption of dairy products and risk of Parkinson's disease. Am J Epidemiol.;165(9):998-1006.

Hu G, Bidel S, Jousilahti P, et al. 2007. Coffee and tea consumption and the risk of Parkinson's disease. Mov Disord.;22(15):2242-2248.

Murakami K, Miyake Y, Sasaki S, et al. 2010. Dietary intake of folate, vitamin B6, vitamin B12 and riboflavin and risk of Parkinson's disease: a case-control study in Japan. Br J Nutr. Sep;104(5):757-64.

Sääksjärvi K, Knekt P, Lundqvist A, et al. 2013. A cohort study on diet and the risk of Parkinson's disease: the role of food groups and diet quality. Br J Nutr.;109(2):329-337.

  • Ευσταθία Παπαδά
    Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Επιπλέον, είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και ως ερευνήτρια σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα.