Άλλες Παθήσεις

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

της Μαρίας Βησαροπούλου
19 Σεπτεμβρίου 2016
28863 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι ο καρκίνος;

Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Μερικές φορές, η διαδικασία αυτή εκτρέπεται από το φυσιολογικό, οπότε προκύπτουν νέα κύτταρα (χωρίς να τα χρειάζεται ο οργανισμός) και - παράλληλα - δεν πεθαίνουν τα παλιά κύτταρα. Τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι.

Παράγοντες για εμφάνιση καρκίνου

Στην εμφάνιση καρκίνου συμβάλλει ποικιλία παραγόντων, που περιλαμβάνουν, ανωμαλίες στο γενετικό υλικό που οδηγούν σε βλάβες του κυττάρου, ενεργοποίηση πρωτοογκονιδίων ή εξάλειψη ογκοκατασταλτικών γονιδίων, αδυναμία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού να καταστρέψει τα ανώμαλα κύτταρα, φαινόμενα που με την σειρά τους οφείλονται σε σύνθετους παράγοντες, όπως έκθεση σε καρκινογόνα και ιούς, κληρονομικές προδιαθέσεις, χρήση καπνού, διατροφικές συνήθειες.

Ευθύνεται η διατροφή για την εμφάνιση του καρκίνου;

Η ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση καρκίνου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε ανθυγιεινά διατροφικά μοντέλα.

Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Το κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, γι' αυτό τον λόγο η μεγάλη κατανάλωση βοδινού και χοιρινού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης, κατά το ψήσιμο, τηγάνισμα και μαγείρεμα κρέατος στον φούρνο δημιουργούνται από τις ζωικές πρωτεΐνες χημικές ενώσεις, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, που θεωρούνται καρκινογόνες. Για όλους αυτούς τους λόγους η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να περιορίζεται σε δύο το πολύ γεύματα την εβδομάδα.

Καρκινογόνο δράση πιθανόν να ασκεί και η λευκή ζάχαρη. Η ζάχαρη φαίνεται να ενισχύει την έκκριση του αυξητικού παράγοντα IFG-1 στον οργανισμό, που προσομοιάζει στην ινσουλίνη και ωθεί κάποια κύτταρα σε διαίρεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς την ζάχαρη, αλλά να περιορίσουμε την κατανάλωσή της. Το ίδιο ισχύει και για το λευκό ψωμί. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στο λευκό ψωμί έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αντί για λευκό ψωμί, λοιπόν, καλύτερα να καταναλώνουμε ψωμί ολικής αλέσεως ή άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Στατιστικά καρκίνου στην Ελλάδα

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 3 εκατομμύρια θάνατοι. Από αυτούς το 1,5 εκατομμύριο οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, 780.000 οφείλονται στον καρκίνο ενώ για 50.000 υπεύθυνος είναι ο διαβήτης. Οι ερευνητές-βιολόγοι πιστεύουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προαναφερθέντων χρόνιων παθήσεων στις οποίες συγκαταλέγεται και ο καρκίνος, μπορούν να προληφθούν με τη διατροφή.

Τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλές εκατοντάδες ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία δρουν σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις λοιπές θρεπτικές ουσίες που είναι βασικά συστατικά των φρούτων και λαχανικών για να προστατεύουν δραστικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες, σε βιοχημικό και μοριακό επίπεδο, έχουν φέρει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές των ευεργετικών δράσεων των ιχνοστοιχείων που περιέχονται μέσα στα φρούτα και τα λαχανικά. Διαβάστε λοιπόν για κάποια τρόφιμα που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους στην πρόληψη του καρκίνου.

Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος