Άλλες Παθήσεις

Παχαίνει ο υποθυρεοειδισμός;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη
14 Φεβρουαρίου 2013
5979 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Παχαίνει ο υποθυρεοειδισμός;

Photo source: www.bigstockphoto.com

O θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού και έχει σχήμα πεταλούδας. Λειτουργία του αποτελεί η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μεταφέρονται σε όλους τους ιστούς του σώματος, ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία πολλών οργάνων.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Υποθυρεοειδισμός είναι η παθολογική εκείνη κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδή. Προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, όλων των φύλων και των φυλών και δεν κάνει κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπολογίζεται ότι τα μισά περίπου άτομα που έχουν υποθυρεοειδισμό δεν το γνωρίζουν. Και αυτό εξαιτίας της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων της πάθησης. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού οφείλεται στη χρόνια θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) η οποία αποτελεί μια βραδέως εξελισσόμενη αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Ο υποθυρεοειδισμός δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εμφανίζονται και σε άλλες ασθένειες και ότι όλοι οι ασθενείς δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα.

Εκδηλώνεται με σωματική κόπωση και πνευματική νωθρότητα, υπνηλία και δυσκολία έγερσης το πρωί, με αύξηση του βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη, με δέρμα ξηρό και άγριο. Οι πάσχοντες εμφανίζουν ευαισθησία στο κρύο και δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές περιόδου και ειδικότερα έχουν συχνότερα εμμηνορρυσία, με περισσότερο αίμα ενώ και τα συμπτώματα πριν την περίοδο χειροτερεύουν. Πολύ συχνά συνοδεύεται από βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς) και από υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ο υποθυρεοειδισμός έχει ενοχοποιηθεί και για την εκδήλωση κατάθλιψης. Άλλα συμπτώματα αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα (βραδυκαρδία με μείωση της συσταλτικότητας της καρδιάς), το αναπνευστικό (επιπόλαιες και βραδείες αναπνοές), και το μυϊκό σύστημα (π.χ. σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα). Σε προχωρημένα στάδια η εμφάνιση του ασθενούς παίρνει χαρακτηριστική όψη: ωχρό πρόσωπο, πρήξιμο βλεφάρων, ξηρά μαλλιά και αραιά φρύδια, βραχνή και αργή φωνή.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό. Στις γυναίκες πολύ συχνά ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τη γέννα ή γύρω στην εμμηνόπαυση.

Αυτοάνοσος υποθυρεοειδισμός

Ο γιατρός που περιέγραψε τη νόσο ήταν Ιάπωνας και από αυτόν πήρε το όνομά της. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε συστατικά του θυρεοειδούς αδένα με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ικανότητα των θυρεοειδικών κυττάρων να παράγουν ορμόνες. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα προσβάλλει γυναίκες μέσης ηλικίας. Οι ασθενείς πολύ πιθανόν να έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως λεύκη, αλωπεκία, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αρχικά συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση του θυρεοειδή (βρογχοκήλη) ασυμπτωματική, χωρίς κλινική ή βιοχημική εικόνα υποθυρεοειδισμού ή με ήπιο υποθυρεοειδισμό.

Διάγνωση και θεραπεία

Οι εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση αφορούν τον έλεγχο των ορμονών Τ4 και TSH και των αντισωμάτων anti-Tg και anti-TPO. Εμφανίζονται θετικοί τίτλοι των αντισωμάτων του θυρεοειδούς, ενώ η TSH μπορεί αν είναι φυσιολογική ή αυξημένη. Στη διάγνωση επίσης βοηθά το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς καθώς μπορεί να δείξει διαταραχές στο μέγεθος και τη σύσταση του αδένα.

Η θεραπεία γίνεται με θυροξίνη επί μάκρον και σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού εφ’ όρου ζωής. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, οπότε και αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Τελικά ο υποθυρεοειδισμός παχαίνει;

Είναι μύθος να υποστηρίζουμε ότι κάποια είναι παχουλή γιατί έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή της. Από τη στιγμή που το πρόβλημα έχει ρυθμιστεί σωστά, το θέμα του βάρους δεν έχει σχέση με το θυρεοειδή. Κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό το κάτι άλλο είναι συνήθως η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

«Μεταβολικός θερμοστάτης»

Ως μεταβολικός θερμοστάτης, ο θυρεοειδής ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα της ενέργειας και τη διαδικασία της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία. Στέλνει χημικά μηνύματα μέσω των ορμονών σε κάθε κύτταρο, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό παλμό και τη λειτουργία των οργάνων σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένας υποδραστήριος θυρεοειδής, όμως, στέλνει λιγότερες ορμόνες, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει λιγότερες θερμίδες.

Το βάρος που παίρνουμε λόγω του υποθυρεοειδισμού σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών και όχι με τη συσσώρευση λίπους. Βέβαια, επειδή ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Από τη στιγμή όμως που ο θυρεοειδής θα ρυθμιστεί από τον ενδοκρινολόγο, ο ασθενής δεν διαφέρει σε τίποτα από κάποιο άλλο άτομο που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα θυρεοειδή.

Αναδημοσίευση του περιοδικού "Ζώ [πολύ] καλύτερα", τεύχος 34 Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, σελ. 10-11

  • Αλέξανδρος Γιατζίδης
    Αλέξανδρος Γιατζίδης M.D., Ph.D., Ιατρός - Χειρουργός, Διευθύνων Σύμβουλος Medlab Group.