Πρωινό

Σάντουιτς με αυγοσαλάτα, πράσινη πιπεριά και μαϊντανό

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
santouits me avgosalata prasini piperia kai maintano
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για την αυγοσαλάτα: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
  2. Χρησιμοποιούμε αμέσως ή διατηρούμε στο ψυγείο.
  3. Για τη γέμιση του σάντουιτς: Τοποθετούμε τα υλικά της γέμισης και την αυγοσαλάτα σε στρώσεις, ανάμεσα στις φέτες του ψωμιού που μας αρέσει.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για την αυγοσαλάτα

6 αυγά βρασμένα, κρύα και ψιλοκομμένα
90 γρ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
80 γρ. αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
20 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
40 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
200 γρ. μαγιονέζα extra light
40 γρ. ελαιόλαδο
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι

Για τη γέμιση του σάντουιτς

σαλάτα γαλλική, καθαρισμένη
πιπεριά πράσινη, κομμένη σε φέτες
αυγοσαλάτα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
527.7
26%
Λιπαρά
33.8g
48%
Κορεσμένα λιπαρά
7.7g
38%
Σάκχαρα
0.3g
0%
Νάτριο
1.4g
56%
Φυτικές Ίνες
5.5g
23%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr

Το σνακ αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας. Η γέμισή του διατηρείται στο ψυγείο και η προετοιμασία του είναι τόσο εύκολη που θα μπορούσε να αποτελεί είτε ένα πρωινό γεύμα της τελευταίας στιγμής είτε ένα γρήγορο σνακ.

Διατροφική αξία αυγού

Το αυγό, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνταγής, συνιστά ιδανική τροφή. Το αυγό περιέχει πρωτεΐνες με την υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από κάθε άλλο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται το σύνολο των πρωτεϊνών και των απαραίτητων αμινοξέων από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην υγιή δόμηση των μυών και του συνόλου των κυττάρων.

Το αυγό έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι περιέχει υψηλά ποσά χοληστερόλης και επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται από ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή υπέρταση. Ο ισχυρισμός αυτός, δεν ισχύει πλέον, καθώς μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η ενδογενής χοληστερόλη, δηλαδή η χοληστερόλη που παράγει ο οργανισμός μέσω της πρόσληψης λιπαρών τροφίμων, παρά η χοληστερόλη των τροφίμων.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την απορρόφηση της χοληστερόλης;

Ωστόσο, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης του αυγού τρώγοντας μαζί ψωμί ολικής άλεσης. Τα ολικής άλεσης προϊόντα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Ακόμη, ο κρόκος του αυγού περιέχει την κύρια ποσότητα λιπαρών, επομένως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερους κρόκους (π.χ. 3 αντί για 6) στο σύνολο της αυγοσαλάτας.

Πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Στο σύνολό του το σνακ αυτό συνιστά μια πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα των απαραίτητων ω-3 και ω-6 λιπαρών. Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι ιδιαίτερα σημαντικά δομικά συστατικά των κυττάρων ενώ, ιδιαίτερα για τα ω-3, έχει αποδειχθεί η ευεργετική τους δράση κατά της αθηρωμάτωσης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι βιταμίνες έχει;

Σε επίπεδο βιταμινών και ιχνοστοιχείων, το σάντουιτς αυγοσαλάτα με πράσινη πιπεριά μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α (λόγω αυγού) και βιταμίνης C (λόγω πράσινης πιπεριάς) για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και μικρότερες ποσότητες φωσφόρου και σιδήρου (από το αυγό επίσης).

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr