Πρωινό

Μπριός με σοκολάτα

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Μπριός με σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα και τη μαγιά και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
  4. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σιγά σιγά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί προτού προσθέσουμε το επόμενο κομμάτι.
  5. Τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα του γάντζου και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική και γυαλιστερή ζύμη.
  6. Προετοιμάζουμε τη φόρμα βουτυρώνοντάς την και στρώνουμε τη ζύμη μέσα.
  7. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
  8. Στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο και την ξαναστρώνουμε στη φόρμα ψησίματος.
  9. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει, για περίπου 2 ώρες.
  10. Ψήνουμε στους 170°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι η κρούστα να γίνει τραγανή και το μαχαίρι μας να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του μπριός.
  11. Αποσύρουμε και τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

230 γρ. αλεύρι
4,5 γρ. ξηρή μαγιά
80 γρ. γάλα μειωμένων λιπαρών
2 αυγά, χτυπημένα
170 γρ. μαργαρίνη, μαλακή
20 γρ. ζάχαρη καστανή
40 γρ. κακάο
8 γρ. αλάτι
βούτυρο για την προετοιμασία της φόρμας

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
297,5
15%
Λιπαρά
15,2g
22%
Κορεσμένα λιπαρά
4,3g
22%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,6g
23%
Φυτικές Ίνες
3,2g
13%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κατερίνα Χατζήραϊ
Κατερίνα Χατζήραϊ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πρόκειται για μια υγιεινή συνταγή με μόλις 297 θερμίδες ανά μερίδα - αποτελεί πολύ καλή επιλογή πρωινού ή απογευματινού σνακ. Μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, καθώς περιέχει δημητριακά δηλαδή υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία.

Καταναλώνοντας το συγκεκριμένο γλυκό προσφέρετε στον οργανισμό σας ένα σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών (13% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης ΣΗΠ), οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Τι προσφέρουν τα αυγά στη συνταγή;

Το μπριός περιέχει αυγά, τα οποία έχουν σεβαστές ποσότητες βιταμίνης D, φωσφόρου και μαγνησίου, που είναι ευεργετικά για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Τα αυγά περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα χοληστερόλης, ωστόσο δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερχοληστερολαιμίας, όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Κορεσμένα λιπαρά και καρδιακές παθήσεις

Τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα κρουασάν, κάποια είδη αρτοπαρασκευασμάτων και στα ζωικά λίπη αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος και κατά συνέπεια την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Πλούσια σε βιταμίνη Α

Η συνταγή αποτελεί επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργανισμού, τη διατήρηση της όρασης αλλά και την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.

Το γάλα είναι επίσης πολύ πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό δοντιών και οστών και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Φυτική μαργαρίνη στη συνταγή

Επιπλέον, η φυτική μαργαρίνη, παρέχει σημαντικές ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κακάο πηγή φλαβονοειδών

Επίσης, το κακάο είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών, που προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Κατανάλωση με σύνεση

Τέλος, η συνταγή είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά και σε σάκχαρα, αλλά πλούσια σε νάτριο, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνεται με σύνεση από τα άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Αναμφισβήτητα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή γεύματος με λίγες θερμίδες, αν καταναλώνεται με μέτρο.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Κατερίνα Χατζήραϊ
Κατερίνα Χατζήραϊ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος