756
Ορεκτικά

Μανιτάρια φουρνιστά με δεντρολίβανο και λάδι σκόρδου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τα μανιτάρια: Κόβουμε τα μανιτάρια στην μέση και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε το μισό σκορδόλαδο, το αλάτι και το δεντρολίβανο ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας έτσι ώστε όλα τα μανιτάρια να καλυφθούν ομοιόμορφα με το λάδι.
  3. Στρώνουμε τα μανιτάρια σε ταψί και τα απλώνουμε ώστε να βρίσκονται σε μια μονή και ομοιόμορφη στρώση.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C για 20 λεπτά.
  5. Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα μανιτάρια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο σκορδόλαδο και το ξύδι.
  6. Για το σκορδόλαδο: Αλέθουμε τα υλικά σ’ ένα μπλέντερ και διατηρούμε στο ψυγείο.
Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

Για τα μανιτάρια

1200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά
120 γρ. σκορδόλαδο
4 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
80 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι

Για το σκορδόλαδο

200 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. σκόρδο σε σκελίδες

Mια μερίδα 400g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
359.8
18%
Λιπαρά
34g
59%
Κορεσμένα λιπαρά
4.8g
24%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.4g
17%
Φυτικές Ίνες
2.7g
11%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

Μία ιδιαίτερα νόστιμη και απλή συνταγή.

Μία μερίδα μας δίνει περίπου 360 θερμίδες, οπότε η συνταγή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για άπαχο κρέας ή ψάρι, ή ακόμη κι ένα ελαφρύ δείπνο από μόνη της.

Λόγω του άφθονου ελαιολάδου που περιέχει το έδεσμα, μας δίνει αρκετά μονοακόρεστα λιπαρά, που είναι ευεργετικά για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη. Επίσης, τρώγοντας μία μερίδα μανιταριών λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα των λιπαρών από αυτή που χρειαζόμαστε καθημερινά, αλλά και αρκετά κορεσμένα λιπαρά που είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς. Από την άλλη, η συνταγή αυτή έχει μηδαμινές ποσότητες χοληστερόλης.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και γι’ αυτό πολλοί χορτοφάγοι τα προτιμούν ως μία από τις κύριες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Επιπλέον, η συνταγή αυτή υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, που συμβάλλει στην υγεία των οστών μας, ενώ είναι και πολύ πλούσια σε νιασίνη και ριβοφλαβίνη, βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.

Τέλος, μία μερίδα περιέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, σημαντικού συστατικού για την παραγωγή ενέργειας και τη δόμηση των οστών, αλλά και σεληνίου που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Περιμένουμε τη γνώμη σας για τη συνταγή!

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

×

×
Σας ενδιαφέρει επίσης: