Άλλες Παθήσεις

Θερινές ημικρανίες; Αλλάξτε τη διατροφή σας!

της Μαρίνας Σαουλίδου
14 Ιουλίου 2010
10686 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
therines imikranies

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι φράουλες με την ημικρανία; Ο τόνος μπορεί να σας κάνει να…πονοκεφαλιάσετε και ποια η σχέση του γάλακτος με το έντονο «σφυροκόπημα» που μπορεί να σας πιάνει κατά τους θερινούς μήνες;

Όσο περίεργο κι αν φαντάζει, νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων «μαρτυρά» πως υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, οι οποίες τώρα, το καλοκαίρι, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, ενδέχεται να επηρεάσουν τα επίπεδα ισταμινών στον οργανισμό μας, οδηγώντας αναπόφευκτα και στην εκδήλωση ημικρανίας.

Διαβάστε επίσης:  Τι σχέση έχει η διατροφή με τις ημικρανίες;

Ποιες είναι οι «επίμαχες» αυτές τροφές; Όπως αναφέρουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, πρόκειται τόσο για φρούτα, όσο και για ψάρια, αλλά και λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, στη «μαύρη λίστα» βρίσκεται η αυξημένη κατανάλωση φρέσκου γάλακτος κατά τις πρωινές ώρες, φρούτα όπως οι φράουλες και τα πορτοκάλια σαν επιδόρπιο.

Στην εμφάνιση ημικρανίας το καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί, μπορεί επίσης να οδηγήσει και ο τόνος σε κονσέρβα, οι τομάτες στις σαλάτες, το κρέας που έχει συντηρηθεί για περισσότερες από 48 ώρες εντός ψυγείου ή έχει παραψηθεί, τα λουκάνικα, αλλά και τα πιάτα που περιέχουν οστρακοειδή.

Ανάλογες επιπτώσεις, ωστόσο, επιφέρουν και τα φυτικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς και το αγελαδινό γάλα, το ασπράδι του αυγού, το βούτυρο, τα λεγόμενα «ώριμα τυριά», όπως το manchego ή η γραβιέρα και το ροκφόρ. Κι αυτό γιατί κάποια από αυτά τα τρόφιμα απελευθερώνουν ισταμίνη, ενώ κάποια άλλα προκαλούν την ενδογενή απελευθέρωσή της, επιφέροντας, ωστόσο, ανάλογα αποτελέσματα.

Η ισταμίνη, πρέπει να σημειωθεί, υπάρχει σε όλα τα τρόφιμα που βρίσκονται στην καθημερινή μας διατροφή και το σώμα μας τη μεταβολίζει με τη βοήθεια του ενζύμου διαμινοοξιδάση (DAO). Σε περίπτωση, όμως, που η τελευταία βρίσκεται σε έλλειμμα στον οργανισμό, οι παραπάνω τροφές θα προκαλέσουν αναπόφευκτα συσσώρευση ισταμίνης, και άρα θα αυξήσουν και τις πιθανότητες για πρόκληση ημικρανίας.

Μαρίνα Σαουλίδου
Μαρίνα Σαουλίδου Δημοσιογράφος