758
Κρέας

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και τζίντζερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τα κεφτεδάκια: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα ιδρώνουμε κι αυτά για 2 λεπτά.
  3. Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  4. Αναμειγνύουμε το μείγμα του κρεμμυδιού και του τζίντζερ με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουμε και ζυμώνουμε καλά.
  5. Δοκιμάζουμε ψήνοντας ένα μικρό κομμάτι στο τηγάνι και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα.
  6. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος με βάρος 40 γρ. το καθένα.
  7. Τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, και ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 C μέχρι να πάρουν χρώμα εξωτερικά και εσωτερικά να ψηθούν, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
  8. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα ντομάτας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  9. Για τη σάλτσα ντομάτα: Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  10. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις αυτό μυρίσει, προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 περίπου λεπτό.
  11. Προσθέτουμε τις ντομάτες, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται, και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 1 περίπου ώρα.
  12. Προσθέτουμε τον βασιλικό και μαγειρεύουμε ακόμη 5 λεπτά.
  13. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την αλέθουμε σε χορτόμυλο ή μπλέντερ.
  14. Την περνάμε από σήτα.
  15. Την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο, στη συντήρηση.
Για 6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

Για τα κεφτεδάκια

70 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
70 γρ. πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
350 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
350 γρ. χοιρινός κιμάς
120 γρ. ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, τριμμένο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
5 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένος
2 αυγά
10 γρ αλάτι
400 γρ. σάλτσα ντομάτα

Για 500 γρ σάλτσα ντομάτα

15 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
50 γρ. πελτές ντομάτας
500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
20 γρ. βασιλικός, φύλλα
ζάχαρη, αν χρειάζεται
αλάτι

Mια μερίδα 350g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
584.3
29%
Λιπαρά
27.3g
39%
Κορεσμένα λιπαρά
7g
35%
Σάκχαρα
1.3g
1%
Νάτριο
1.4g
58%
Φυτικές Ίνες
3g
12%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ένα πιάτο το οποίο αποτελεί μία ξεχωριστή εκδοχή της κλασικής συνταγής των κεφτέδων, που αξίζει να γευτείτε!

Έχοντας ως κύρια συστατικά το χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, το γεύμα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, η οποία βοηθάει στον σχηματισμό και στην αναζωογόνηση των ερυθροκυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη και την ενεργητικότητα. Επιπλέον, χαρακτηριστικό της συνταγής είναι πως αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου. Ταυτόχρονα, λόγω της σάλτσας ντομάτας που περιβάλλει τα κεφτεδάκια, η συνταγή περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία.

Από την άλλη πλευρά, το έδεσμα περιέχει αρκετά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα-βλαβερά για την καρδιακή υγεία. Για να μειώσετε το λίπος της συνταγής ζητήστε από τον κρεοπώλη σας άπαχο κιμά, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωριούχο κάλιο (το «πράσινο αλάτι») αντί για κανονικό αλάτι, προκειμένου να μειώσετε το νάτριο της συνταγής το οποίο ανεβάζει την πίεση.

Μην ξεχνάτε πως η ιδιαιτερότητα της συνταγής έγκειται στη χρήση του τζίντζερ, το οποίο εκτός από τη ξεχωριστή γεύση, θα σας προσφέρει ποικιλία αντιοξειδωτικών, ενισχύοντας την υγεία σας!

Στη συγκεκριμένη συνταγή, τα κεφτεδάκια ψήνονται στο φούρνο αντί να γίνουν τηγανητά, γεγονός που κάνει το πιάτο πιο υγιεινό. Συνδυάζοντάς τα με ρύζι ή ψητές πατάτες, έχετε ένα ολοκληρωμένο και γευστικό πιάτο που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε!

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Εύα Σταυρίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Εύα Σταυρίδη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες με κατ' οίκον επισκέψεις και ταυτόχρονα ως ερευνητικό προσωπικό σε επιστημονικά προγράμματα.

×

×