640
Κρέας

Ορτύκι μαριναρισμένο με ξίδι βαλσάμικο, ελαιόλαδο και θυμάρι

1 λεπτό να διαβαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για το ορτύκι σχάρας: Αφαιρούμε το στήθος από τα ορτύκια.
  2. Έπειτα, αφαιρούμε και τα μπούτια καθώς και το κόκαλο του πάνω μέρους του μπουτιού.
  3. Τοποθετούμε τα στήθη και τα μπούτια σε ένα σκεύος ή μία σακούλα με όση μαρινάδα χρειάζεται για να καλυφθούν. Μαρινάρουμε για τέσσερις ώρες.
  4. Αποσύρουμε από τη μαρινάδα και στεγνώνουμε καλά.
  5. Φτιάχνουμε τέσσερα καλαμάκια με τα στήθη και άλλα τέσσερα με τα μπούτια.
  6. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, λαδώνουμε και τοποθετούμε σε καυτή σχάρα.
  7. Μαγειρεύουμε και από τις δύο πλευρές (γύρω στα τρία λεπτά από την κάθε πλευρά) μέχρι τα ορτύκια να πάρουν έντονο χρώμα και να είναι ζουμερά στο εσωτερικό τους.
  8. Για τη μαρινάδα ορτύκι: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
  9. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Για 6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

Για το ορτύκι σχάρας

8 ορτύκια
μαρινάδα ορτύκι
ελαιόλαδο για τη σχάρα
αλάτι
πιπέρι

Για τη μαρινάδα ορτύκι

250 γρ. ξίδι βαλσάμικο
250 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. δενδρολίβανο φρέσκο
10 γρ. θυμάρι φρέσκο
15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες, σπασμένο

Mια μερίδα 350g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
206.7
10%
Λιπαρά
9g
13%
Κορεσμένα λιπαρά
2.2g
11%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.5g
19%
Φυτικές Ίνες
0.4g
2%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Aυτή η πρωτότυπη συνταγή είναι χαμηλή σε θερμίδες και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους. Είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, και είναι γνωστό οτι μια διατροφή χαμηλη σε κορεσμένα λιπαρά συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Επιπλέον, η παραπάνω συνταγή αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως νιασίνης και βιταμίνης Β6, φωσφόρου και σεληνίου. Ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τον μεταβολισμό της ενέργειας (δηλαδή να ελέγχει την μετατροπή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών σε ενέργεια) και προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες.

Για ένα πλήρες γεύμα, συνδυάστε το μαριναρισμένο ορτύκι (το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας) με σύνθετους υδατάνθρακες, για παράδειγμα με αναποφλοίωτο ρύζι, και λαχανικά. Μία καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μία σαλάτα εποχής, και να φάτε μετά το ορτύκι με το ρύζι. Και μην ξεχνάτε ότι το μέγεθος της μερίδας μετράει στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού σας βάρους!

Τολμήστε να δοκιμάσετε αυτή τη διαφορετική συνταγή και στείλτε μας τα σχόλιά σας.

Καλή σας όρεξη!

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Πηνελόπη Δουβόγιαννη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Πηνελόπη Δουβόγιαννη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) και πολυετή εμπειρία στην παχυσαρκία. Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στο γραφείο της στην Καλαμάτα.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.
×

×
Σας ενδιαφέρει επίσης: