758
Κρέας

Χοιρινή μπριζόλα λαιμού με δεντρολίβανο, λεμόνι, ξίδι μπαλσάμικο και μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τις μπριζόλες, 30 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 60 γρ. ξίδι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
  3. Αποσύρουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές και στη συνέχεια σουρώνουμε τη μαρινάδα, κρατώντας υγρά και στερεά χωριστά.
  4. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες, γυρνώντας πλευρά συχνά, μέχρι να μαγειρευτούν, για 15 λεπτά περίπου.
  5. Αποσύρουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές.
  6. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα στερεά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.
  7. Στη συνέχεια σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας και το υπόλοιπο ξίδι.
  8. Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν το ξίδι και προσθέτουμε το ζωμό.
  9. Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό περίπου και να πήξει η σάλτσα.
  10. Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο, ομογενοποιούμε και αλατίζουμε.
  11. Σουρώνουμε και περιχύνουμε τις μπριζόλες.
Για 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ

4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, 250 γρ. η καθεμία
80 γρ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
120 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
20 γρ. μέλι
6 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
4 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
ξύσμα από 2 λεμόνια
350 γρ. ζωμό κοτόπουλο
60 γρ. βούτυρο κρύο
αλάτι

Mια μερίδα 400g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
778,0
39%
Λιπαρά
54,5g
78%
Κορεσμένα λιπαρά
17,8g
89%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1,2g
50%
Φυτικές Ίνες
1,4g
6%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το πιάτο μας αποτελεί ένα πλούσιο γεύμα και μας καλύπτει σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Το λεμόνι, με τη βιταμίνη C που περιέχει, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το χοιρινό και τα έλαια του ξύσματός του, προσδίδουν ξεχωριστή γεύση στο πιάτο.

Παρόλο που η χοιρινή μπριζόλα σε συνδυασμό με το βούτυρο που προστίθεται στο τέλος περιέχει αρκετό κορεσμένο λίπος, το σκόρδο έρχεται να αντισταθμίσει με τις αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσδίδει. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι το σκόρδο έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Το κρεμμύδι και το θυμάρι, έχουν αντιοξειδωτική δράση και το φασκόμηλο έχει βρεθεί ότι μπορεί κι αυτό να μειώσει τα λιπίδια στο αίμα.

Το ξύδι μπαλσάμικο είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του πιάτου μας αφού περιέχει υψηλά ποσοστά σε φαινολικές ενώσεις και βιοφλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό.

Όλα αυτά τα συστατικά λοιπόν, συνδυαστικά, έρχονται να δώσουν στο πιάτο μας μια πλούσια γεύση και να το μετατρέψουν από απλό κρέας σε πανδαισία αρωμάτων και αντιοξειδωτικών!

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Δανιά Γεωργία είναι Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επιπλέον εξειδίκευση στην αθηροσκλήρωση. Διατηρεί δικό της ιατρείο στη Δάφνη από το 2007 όπου και παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες.

×

×