Κοτόπουλο

Κοτόπουλο provençal στη λαδόκολλα

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
kotopoulo provencal sti ladokolla
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές και ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δυο πλευρές.
  3. Κόβουμε 4 κομμάτια χαρτί ψησίματος σε μέγεθος 30x40 εκ.
  4. Αναμειγνύουμε τις πιπεριές, την ντομάτα, το φινόκιο, το φρέσκο κρεμμύδι, τις ελιές, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, τον μαϊντανό, τη μαντζουράνα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.
  5. Τοποθετούμε ένα χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια εργασίας με τη μεγαλύτερη πλευρά προς το μέρος μας.
  6. Βάζουμε στο κέντρο και δεξιά του χαρτιού το 1/4 από το μείγμα λαχανικών. Τοποθετούμε 1 φιλέτο κοτόπουλο πάνω στα λαχανικά και πάνω του ακουμπάμε ένα κομμάτι βούτυρο.
  7. Καταβρέχουμε με το 1/4 του κρασιού.
  8. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με λίγο νερό, μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.
  9. Αλείφουμε τις άκρες του χαρτιού με τον χυλό και φέρνουμε την αριστερή πλευρά του χαρτιού πάνω από το κοτόπουλο, ώστε να συναντήσει τη δεξιά πλευρά καλύπτοντας το κρέας.
  10. Σφραγίζουμε τις άλλες δύο πλευρές καλά και τις γυρνάμε προς τα μέσα.
  11. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φιλέτα.
  12. Βάζουμε τους φακέλους που έχουν σχηματιστεί σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C.
  13. Όταν φουσκώσει το χαρτί ψησίματος σαν μπαλόνι, μάλλον είναι έτοιμο.
  14. Ανοίγουμε έναν φάκελο προσεκτικά, ελέγχουμε και, αν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, ανοίγουμε και τους υπόλοιπους και σερβίρουμε.
  15. Αν δεν είναι έτοιμο, τα ξαναβάζουμε όλα για λίγη ώρα ακόμα στον φούρνο.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα
160 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μεσαία καρέ
100 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μεσαία καρέ
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
50 γρ. ελιές Καλαμών, κομμένες σε φέτες
20 γρ. χυμό λεμόνι
8 γρ. ξύσμα λεμόνι
8 γρ. μαϊντανό, φύλλο
8 γρ. μαντζουράνα, φύλλο
80 γρ. βούτυρο
25 γρ. λευκό κρασί
αλάτι
λίγο αλεύρι και νερό για κόλλα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
763
38%
Λιπαρά
64g
92%
Κορεσμένα λιπαρά
17.5g
88%
Σάκχαρα
0.3g
0%
Νάτριο
0.9g
37%
Φυτικές Ίνες
1.1g
4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το κοτόπουλο provencal στη λαδόκολλα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας. Καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών σε θερμίδες και σχεδόν όλες τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες και λιπαρά, ενώ περιέχει ικανοποιητικό ποσοστό υδατανθράκων, λόγω των λαχανικών. Μάλιστα, λόγω του στήθους κοτόπουλου, μεγάλο μέρος των περιεχόμενων πρωτεϊνών είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το κύριο ωστόσο χαρακτηριστικό του πιάτου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Το κρεμμύδι και οι πιπεριές συγκαταλέγονται στα 20 τρόφιμα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, οι ντομάτες και το ελαιόλαδο προσθέτουν τη δική τους αντιοξειδωτική «πινελιά» στο πιάτο.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C και Ε είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία περιέχονται κατά κόρον στο πιάτο μας. Οι πιπεριές, ειδικά οι κόκκινες, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ωμής, ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει 190 mg βιταμίνης C. Εναλλακτική πηγή βιταμίνης C στο πιάτο μας είναι και ο μαϊντανός, ενώ η βιταμίνη E παρέχεται από το ελαιόλαδο.

Ο ρόλος του λυκοπενίου

Ωστόσο αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που υπάρχει στις ντομάτες και θεωρείται ότι προστατεύει ενάντια στον καρκίνο. Το λυκοπένιο μπορεί να απορροφηθεί μόνο αν συνδυαστεί με κάποιο διατροφικό λίπος. Άρα, ο συνδυασμός ντομάτας κι ελαιολάδου αυξάνει περαιτέρω το αντιοξειδωτικό «φορτίο» της συνταγής μας.

Τα φλαβονοειδή της συνταγής

Επιπροσθέτως, η κερσετίνη που υπάρχει στο κρεμμύδι, θεωρείται σήμερα το ισχυρότερο φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό κι επιπλέον αποκλείει κατά φυσικό τρόπο μερικές από τις ισταμίνες που παράγει ο οργανισμός, ενώ η ρουτίνη που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι που προσθέτουμε στη συνταγή, συνδέεται με την κερσετίνη, ενισχύοντας τη δράση της.

Ποιες βιταμίνες περιέχει το πιάτο;

Το πιάτο μας παρέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και την καλή άμυνα του οργανισμού.

Τέλος, η συνταγή μας περιέχει ικανοποιητική ποσότητα σεληνίου, το οποίο σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C, E και B3 δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος