Στο μίξερ χτυάμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και την ζάχαρη να ασπρίσουν και μέχρι να αφρατέψουν, σε δυνατή ταχύτητα.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο Κελσίου.
Προσθέτουμε το ξύσμα και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι στο μείγμα του μίξερ.
Προσθέτουμε το ούζο, τον χυμό, την βανιλλίνη, το ροδόνερο και σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει απο τα τοιχώματα ή δεν κολλάει στα χέρια μας και είναι απαλή και εύπλαστη.
Ετοιμάζουμε την γέμιση, καβουρδίζουμε αρχικά το σουσάμι και κατόπιν σπάμε το καρύδι με το σουσάμι, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το μέλι, ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ομοιόμορφα κομμάτια. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε κυκλυκούς δίσκους. Κόβουμε με ένα κυκλικό κουπ πάτ και γεμίζουμε τους κατάδες.
Κλείνουμε καλά σε σχήμα μισόφέγγαρο και αραδιάζουμε τους κατάδες σε ταψί.
Ψήνουμε για 25-30 περίπου λεπτά στους 175ο Κελσίου.
Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες, ζεστούς, τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη.
για την ζύμη
640 gr. αλεύρι
120 ml. ελαιόλαδο
120 gr. βούτυρο
110 gr. ζάχαρη
120 ml. χυμό πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 κουταλιές της σούπας ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κάψουλα βανιλλίνη
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
Άχνη
για την γέμιση
120 gr. καρύδια
80 gr. σουσάμι
1½ κουταλιές της σούπας μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Άχνη για το πασπάλισμα
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό της Σάμου που έρχεται ως εναλλακτική επιλογή του κλασσικού κουραμπιέ. Η συνταγή των κατάδων διαφέρει από την γνωστή του κουραμπιέ καθώς περιέχει περισσότερα υλικά σε διαφορετικές αναλογίες. Το γευστικό αποτέλεσμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επιλογή έγκειται πλέον στις γευστικές προτιμήσεις του καταναλωτή.
Με βάση τη διατροφική ανάλυση των κατάδων φαίνεται πως υπερτερούν σε διατροφική αξία σε σχέση με τους κουραμπιέδες. Πιο συγκεκριμένα, οι κατάδες έχουν λιγότερες θερμίδες και περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα. Επιπρόσθετα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες (και ξηρούς καρπούς) από τον κλασσικό κουραμπιέ.
Μια πρόταση βελτίωσης της θρεπτικότητας των κατάδων αφορά στην αντικατάσταση του άλευρου με αλεύρι ολικής άλεσης και του βουτύρου με μαργαρίνη.
Παρόλα αυτά οι κατάδες μπορούν να αποτελέσουν μια άριστη εναλλακτική του κλασσικού κουραμπιέ, εφόσον διαθέτουν μια αξιοσημείωτη θρεπτική αξία και ένα ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να γίνει τις γιορτινές ημέρες και να μην ξεπερνά τα 3-4 τεμάχια την εβδομάδα.
Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.