Γλυκά

Αμυγδαλωτά

Αλέξης Επιθυμιάδης
3 λεπτά να διαβαστεί
piato me amigdalota
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αρχικά πρέπει να ξεφλουδίσουμε τα αμύγδαλα.
  2. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά.
  3. Μετά, όσο είναι ζεστά, αφαιρούμε τη φλούδα τους.
  4. Στη συνέχεια τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τα πολτοποιήσουμε στο multi. Βέβαια μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμα καθαρισμένα αμύγδαλα.
  5. Σε έναν πολυκόφτη κόβουμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια. Αντίστοιχα θρυματίζουμε και τις φρυγανιές και τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το ανθόνερο και ανακατεύουμε.
  6. Χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μείγμα για τα αμυγδαλωτά.
  7. Πλάθουμε 25-30 αμυγδαλωτά σε σχήμα σαν αχλαδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.
  8. Ψήνουμε στους 120 °C για 30-45 λεπτά στον αέρα, μέχρι να πάρουν τα αμυγδαλωτά ελαφρύ χρώμα στο πάνω μέρος τους.
  9. Ενώ είναι ζεστά τα αμυδγαλωτά, τα ψεκάζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  10. Με την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε και εργολάβους, αρκεί να τους δώσουμε το κατάλληλο στρογγυλό σχήμα και να τους ψήσουμε περισσότερο, μέχρι να ροδίσουν ολόκληροι.
servings
Για 30 τεμάχια
cook
ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τα αμυγδαλωτά 
500 γρ ωμά αμύγδαλα
250 γρ ζάχαρη άχνη
3 λευκές φρυγανιές
3 ασπράδια από μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
1 κουταλιά ανθόνερο

Επιπλέον Υλικά500 γρ ζάχαρη άχνη
ανθόνερο

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
204
10,2%
Λιπαρά
9g
13,0%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
3,7%
Σάκχαρα
0g
0,0%
Νάτριο
0g
0,7%
Φυτικές Ίνες
0g
0,0%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.

Αμυγδαλωτά, ένα γλυκό συνδεδεμένο με τη χαρά! Παραδοσιακά, τα αμυγδαλωτά προσφέρονται σε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις και γιορτές. Κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων και των  Δωδεκανήσων, συναντάμε πολλές εκδοχές των αμυγδαλωτών.

Διατροφική αξία αμυγδάλων

Το κύριο συστατικό των αμυγδαλωτών είναι φυσικά το αμύγδαλο. Τα θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων:

  • τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • οι φυτικές ίνες
  • οι φυτικές πρωτεΐνες
  • το ασβέστιο
  • η βιταμίνη Ε
  • το μαγνήσιο
  • το κάλιο
  • ο φώσφορος
  • ο σίδηρος

Έχουν συνδεθεί με το μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, τα χαμηλά λιπίδια στο αίμα, την αντιοξειδωτική προστασία και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Αυγά πλούσια σε πρωτεΐνη 

Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Ιδιαίτερα το ασπράδι του αυγού παρέχει πρωτεϊνη, κάλιο, νάτριο και ελάχιστες θερμίδες.

Εναλλακτική θρεπτική εκδοχή

Ενναλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρυγανιές ολικής. Για μια πιο θρεπτική εκδοχή των αμυγδαλωτών και τα οφέλη των προϊόντων ολικής.

Παραλλαγές των αμυγδαλωτών

Ανάλογα με την περιοχή απ' όπου προέρχονται τα αμυγδαλωτά εμπλουτίζονται με μέλι, και αρωματίζονται με μπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο, η κανέλα, η βανίλια, αλλά και με ξύσμα εσπεριδοειδών ή εσάνς πικραμύγδαλου, προσδίδοντας ακόμη επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Μπορώ να τα συμπεριλάβω στο διατροφικό μου πλάνο;

Το μυστικό αποτελεί πάντα το μέγεθος της μερίδας καθώς και η συχνότητα κατανάλωσης. Η τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, επιτρέπει στον καθένα μας την απόλαυση μιας μικρής ‘’αμαρτίας’’ χωρίς τύψεις!

Αλέξης Επιθυμιάδης
Αλέξης Επιθυμιάδης Food blogger

Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.