Γλυκά

Παστελάκι

Ευτυχία Μαυραντζά
1 λεπτό να διαβαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 150 °C για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου καβουρδισθούν σύμφωνα με το γούστο σας.
  2. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο (εγώ χρησιμοποιώ τη χύτρα) καβουρδίζετε το σουσάμι τόσο, ώστε να μοσχομυρίζει και να θρυμματίζεται καθώς το σπάτε ανάμεσα στα δύο σας δάχτυλα. Προσοχή να μην καεί! Όταν είναι έτοιμο το αδειάζετε σε ένα βαθύ μπωλ και ανακατεύετε την κανέλα και το γαρύφαλο.
  3. Σκουπίζετε την κατσαρόλα με λίγο χαρτί και ρίχνετε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζετε σε μέτρια φωτιά έως ότου είναι έτοιμο. Πότε είναι έτοιμο; Όταν αφού ρίξετε το μέλι σε ένα μπωλ με νερό (σε θερμοκρασία δωματίου), μπορείτε να το μαζέψετε σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα.
  4. Κατεβάζετε το μέλι από τη φωτιά, ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Σε αυτή τη φάση μοσχομυρίζει η κουζίνα!
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύετε πολύ καλά.
  6. Απλώνετε το μίγμα σε λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και στρώνετε την επιφάνεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Επειδή το μίγμα κολλάει, μπορείτε να βάλετε από πάνω μια δεύτερη λαδόκολλα και να το απλώσετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 3 εκ. Προτείνω να αλείψετε ελαφρά την κάτω λαδόκολλα με ελάχιστο ελαιόλαδο για να ξεκολλήσουν εύκολα τα παστελάκια όταν κρυώσουν.
  7. Περιμένετε να κρυώσει λίγο το μίγμα και το κόβετε σε ότι σχήμα σας αρέσει (τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβοι).
  8. Αποθηκεύετε τα παστελάκια σε ένα γυάλινο δοχείο ή τα τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη για να είναι έτοιμα να τα πάρετε μαζί σας σαν ένα θρεπτικό σνακ.
servings
40
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 kg μέλι
  • 1 kg σουσάμι αναποφλοίωτο
  • 1 κούπα αμύγδαλα ωμά
  • 1 κούπα μαύρες σταφίδες ή goji berries
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνηξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Mια μερίδα 40g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
244
12,2%
Λιπαρά
136g
193,9%
Κορεσμένα λιπαρά
19g
92,5%
Σάκχαρα
0,00g
0,0%
Νάτριο
0,18g
7,3%
Φυτικές Ίνες
1g
3,8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ένα υγιεινό σνακ που ισορροπεί πολύ καλά ανάμεσα στη γεύση και τη θρεπτική αξία. Στην μερίδα των 40 γραμμαρίων μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε ένα πλάνο διατροφής, τόσο στο δεκατιανό όσο και στο απογευματινό, αφού αποδίδει 244 θερμίδες, όσο δηλαδή θα θέλαμε για ένα σνακ! Γιατί όμως να το προτιμήσουμε;

Θρεπτική VS θερμιδική πυκνότητα

Δεν είναι τα πάντα θερμίδες! Είναι και ποια θρεπτικά συστατικά λαμβάνεις σε αυτές

Για παράδειγμα μία γκοφρέτα μπορεί να είναι και 170-180 θερμίδες, ωστόσο θρεπτικά υστερεί πολύ από το παστελάκι αυτό. Και ο λόγος είναι οι πρώτες ύλες του, όπως το σουσάμι, τα αμύγδαλα και η κανέλα που περιέχει το παστέλι.

Τι σου προσφέρει;

Εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά, που το κάνουν ιδανική επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακές νόσους, είναι χορτοφάγοι και νηστεύουν. Ακόμα, θα σου προσφέρει φυτικές ίνες, απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού!

Βιταμίνη Ε

Πολύ καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνης Ε ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που αποτελεί σύμμαχο στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, διατηρώντας υγιή την καρδιά σας!

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Απαραίτητες τόσο για την παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα (διατηρούν η καθεμία τη δική της ξεχωριστή ιδιότητα, δρουν όμως ομαδικά και αρμονικά για το μεταβολισμό των τροφίμων)όσο και για την καλή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος!

Ασβέστιο

Μην ξεχνάτε ότι λόγω της μεγάλης ποσότητας σουσαμιού που περιέχει το παστέλι, θα σας προσφέρει μία σημαντική ποσότητας ασβεστίου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην υγεία των οστών σας. Και αν είστε χορτοφάγος; Είναι ένας πολύ γλυκός τρόπος για να βάλετε το ασβέστιο στη διατροφή σας!

Οπότε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα τρόφιμο μην ξεχάσετε να κοιτάξετε την ετικέτα του και να αναζητήσετε τα θρεπτικά συστατικά που έχει να σας προσφέρει... και να θυμάστε ότι η σειρά τους είναι από αυτό που έχει την μεγαλύτερη παρουσία στο τελικό προϊόν προς το μικρότερο!

  • Ευτυχία Μαυραντζά
    Ευτυχία Μαυραντζά Food blogger

    Η Ευτυχία είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δασκάλα γιόγκα (RYT 200h). Είναι χορτοφάγος από το 2012. Ακολουθεί μια vegan-friendly διατροφή αποφεύγοντας προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, επεξεργασμένες τροφές, κατεψυγμένα, καφέ, αλκοόλ και συσκευασμένες τροφές δίνοντας έμφαση στις ζωντανές εποχιακές φυσικές/φυτικές τροφές. Διατηρεί την ιστοσελίδα sweetbynature.gr μέσα από την οποία μοιράζεται τις συνταγές της με όλους όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν απλό και φυσικό τρόπο ζωής & διατροφής.

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.