Γλυκά

Γρανίτα ακτινίδιο

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
granita aktinidio
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη.
  2. Κρυώνουμε το σιρόπι και το τοποθετούμε στο μπλέντερ, μαζί με το ακτινίδιο.
  3. Αλέθουμε, σουρώνουμε από σινουά και τοποθετούμε το μείγμα σε ειδικά σκεύη για γρανίτες.
  4. Το καταψύχουμε για τουλάχιστον 16 ώρες.
servings
Για 12 γρανιτες
cook
ΥΛΙΚΑ

65 γρ. νερό
65 γρ. ζάχαρη μαύρη
870 γρ. ακτινίδια, καθαρισμένα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
55,9
3%
Λιπαρά
0.3g
0%
Κορεσμένα λιπαρά
0g
0%
Σάκχαρα
7,8g
9%
Νάτριο
0g
0%
Φυτικές Ίνες
0g
0%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η παραπάνω συνταγή συνιστά μία ελαφριά (μόνο 55,9 θερμίδες) και δροσερή επιλογή ποτού για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Το κύριο συστατικό της συνταγής είναι το ακτινίδιο· φρούτο που προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ωφέλιμων για την υγεία μας.

Βιταμίνη C

Αρχικά ας αναφέρουμε τα κύρια διατροφικά στοιχεία του συγκεκριμένου φρούτου και γιατί είναι πολύ καλό να το επιλέγουμε. Είναι καρπός πλούσιος σε διάφορες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό. Συγκεκριμένα, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνη C από το γνωστό μας πορτοκάλι. Η βιταμίνη C εκτός από το ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει το οξειδωτικό στρες, είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Βιταμίνη Β6

Επιπρόσθετα, η συνταγή μας είναι πηγή Βιταμίνης Β6 ή αλλιώς πυριδοξίνης, πυριδοξαμίνης και πυριδοξάλης που συμβάλλει στον σχηματισμό των αμινοξέων και υπεισέρχεται σε ορισμένες διαδικασίες μεταβολισμού τωνλιπών και των υδατανθράκων. Το ξέρατε πως βοηθάει και στην ψυχολογική μας υγεία;

Πόσο πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι;

Εκτός από τις βιταμίνες που περιέχονται στο ποτό μας, σημαντικά μέταλλα δηλώνουν την παρουσία τους. Συγκεκριμένα το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Το ασβέστιο έχει δομικό ρόλο, συμβάλλει μαζί με τον φωσφόρο στην οστεοποίηση, βοηθάει στη πήξη του αίματος, στην συσπαστικότητα των μυών, στην ελάττωση της νευρομυικής διεγερσιμότητας, είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών και τη δράση τους και ενεργοποιεί διάφορα ένζυμα του οργανισμού.

Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση, και οι ισχύουσες συνιστώμενες διαιτητικές στρατηγικές για μείωση της πίεσης αναφέρονται στην αύξηση του προσλαμβανόμενου καλίου μέσω της διατροφής.

Επίσης, το ποτό περιέχει σίδηρο, ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα- ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Μια μικρή έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία (και κατά συνέπεια κούραση και αδυναμία), ενώ η χρόνια έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια κάποιου οργάνου.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τέλος, τα μαύρα σπόρια του, περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, σημαντικά για την υγεία της καρδιάς.

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και το ακτινίδιο αποτελεί ασπίδα προστασίας για διάφορα νοσήματα, όπως η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Γιατί ακατέργαστη ζάχαρη;

Η ακατέργαστη ζάχαρη περιέχει συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη λίγο υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένα μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Επομένως την προτιμούμε.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.