Συνταγές

Κοκκινιστό κοτόπουλο στην κατσαρόλα με πιπεριές Φλωρίνης

Κατερίνα Θεολόγου
2 λεπτά να διαβαστεί
kokkinisto-kotopoulo-stin-katsarola-me-piperies-florinis
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλευρώνουμε ελαφρά.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη σε ένα πιάτο.
  3. Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές Φλωρίνης για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά προσέχουμε να μη ροδίσουν.
  4. Προσθέτουμε το ούζο, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  5. Προσθέτουμε τον πουρέ και τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν τα υλικά.
  6. Ρίχνουμε ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό από το βραστήρα τόσο ώστε να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το φαγητό για 45 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια ελέγχουμε αν χρειαστεί επιπλέον νερό, ενώ αντιθέτως προς το τέλος του μαγειρέματος εάν το φαγητό έχει παραμείνει με πολύ σάλτσα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά για να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά και να δέσει ωραία η σάλτσα μας.
  7. Σερβίρουμε με ό,τι μας αρέσει. Ταιριάζει πολύ ωραία με πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανιτές, ρύζι μακρύκοκκο απλό σε πιλάφι αλλά και με μακαρόνια, λιγκουίνι, χυλοπίτες, παπαρδέλες κ.α.
servings
Για 4 άτομα
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί πουρέ ντομάτας ή 1 κουτί ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  •  1 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 8 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλεύρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
365
73,1%
Λιπαρά
31g
174,3%
Κορεσμένα λιπαρά
4g
85%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1g
92,3%
Φυτικές Ίνες
2g
35,4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

Το κοτόπουλο αποτελεί ένα γεύμα παντός καιρού, αγαπητό τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Λιπαρά και Αλάτι

Εξαιτίας του κοτόπουλου αλλά και της προσθήκης αλατιού, η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει σημαντικές ποσότητες λιπαρών και νατρίου. Ωστόσο, η κύρια πηγή λιπαρών είναι το ελαιόλαδο που περιέχει τα λεγόμενα «καλά λιπαρά», καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, σερβίρετε μικρότερες ποσότητες από το συγκεκριμένο γεύμα, χρησιμοποιώντας ένα πιάτο μικρότερο των 25 εκατοστών, για να περιορίστε την ποσότητα του αλατιού που θα προσλάβετε ή επιλέξτε αλάτι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Πιπεριές Φλωρίνης και ντομάτα

Οι πιπεριές είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Ιδιαίτερα οι πιπεριές Φλωρίνης (κόκκινες) είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Ο συνδυασμός πιπεριών και ντομάτας, ένα ακόμη λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, E και Α, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εκτινάσσει τη διατροφική αξία της συνταγής στα ύψη.

Πάπρικά και ελαιόλαδο

Η πάπρικα, αν και περιέχει αμελητέες θερμίδες ανά κουταλιά, περιέχει μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και ιδιαίτερα καροτενοειδών (από τα οποία προκύπτει και η βιταμίνη Α). Μάλιστα, 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα προσδίδει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α. Επίσης, η πάπρικά αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε και σιδήρου.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφική αξία της συνταγής;

Αν επιθυμείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα της συνταγής σε φυτικές ίνες, συνοδεύστε το κοτόπουλο με ζυμαρικά ή ρύζι ολικής αλέσεως, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και το αίσθημα του κορεσμού που θα αισθανθείτε μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου γεύματος.

Μικρή συμβουλή

Για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα προσλάβετε από τη συγκεκριμένη συνταγή, αποφύγετε να αλευρώσετε το κοτόπουλο και να το τσιγαρίσετε με ελαιόλαδο στο τηγάνι, όπως και τα λαχανικά. Χρησιμοποιείστε αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρέψτε τα τρόφιμα με τα υγρά που βγάζουν.  

Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που περιέχει η συγκεκριμένη συνταγή είναι κοινά στοιχεία της Μεσογειακής κουζίνας. Μπορείτε να συνοδεύσετε, λοιπόν, το γεύμα σας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αυξάνοντας έτσι την καρδιο-προστατευτική δράση του!

Καλή σας απόλαυση!

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

H Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας (Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ) και υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στην Αθήνα.