Συστάσεις Διατροφής

Γνωριμία με το … Κολλαγόνο!

της Πέρσας Ράντου
05 Φεβρουαρίου 2013
5313 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γνωριμία με το … Κολλαγόνο!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι πρωτεΐνη που αποτελεί το κύριο συστατικό του συνδετικού ιστού. Αποτελεί το 30% της πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης του δέρματος. Το κολλαγόνο είναι ο συνδετικός ιστός των περισσότερων οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, αρτηρίες, δέρμα, μύες, οστά, συκώτι, αρθρώσεις, τρίχες και νύχια).

Μετά το 25ο έτος της ηλικίας ελαττώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου κι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για όλα τα παραπάνω όργανα. Κοινό παράδειγμα αποτελεί η χαλάρωση και γήρανση της επιδερμίδας. Αντίστοιχα και τα υπόλοιπα όργανα ατονούν.

Παράγοντες που προκαλούν ελάττωση του κολλαγόνου είναι η κακή διατροφή, η ακτινοβολία, η αφυδάτωση, οι τραυματισμοί, η λευκή ζάχαρη, το αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, τα φάρμακα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης αλλά και η υπερβολική άσκηση.

Οι συνέπειες της μείωσης του κολλαγόνου είναι πολλές:

 • Μύες και δέρμα ατονούν
 • Ελαττώνεται η οστική πυκνότητα 
 • Χάνεται η ελαστικότητα των αρθρώσεων 
 • Οι τρίχες λεπταίνουν
 • Λέπτυνση πνευμόνων
 • Καρδιακή ανεπάρκεια 
 • Αθηρωμάτωση στις αρτηρίες και δημιουργία ανευρυσμάτων 
 • Διόγκωση ήπατος και προστάτη 
 • Ρυτίδωση επιδερμίδας και λέπτυνσή της. 

Η πέψη του κολλαγόνου των τροφίμων συχνά είναι ανεπαρκής γιατί αποτελείται από μεγάλες πεπτιδικές αλυσίδες. Το υδρολυμένο όμως κολλαγόνο έχει μικρές ευκίνητες αλυσίδες και απορροφάται εύκολα. Η μορφή αυτή (ζελατίνη) αποτελείται από 83% πρωτεΐνη, 15% νερό και 2% έλαια και περιέχει πολλά αμινοξέα όπως γλυκίνη, προλίνη, γλουταμικό, αργινίνη, ασπαρτικό.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο προκύπτει από την κατάτμηση των πεπτιδίων και διαχωρισμό των ελικών τους, μέσω ενζυμικής υδρόλυσης. Έτσι το μόριο γίνεται όσο το δυνατόν μικρότερο για να μπορεί να απορροφηθεί. Αυτό το πολύτιμο συστατικό δεν προσλαμβάνεται από κάποια τροφή, άρα πρέπει να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής (σκεύασμα).

Όσον αφορά το δέρμα υπάρχουν αποτελέσματα μελετών σε Γερμανία, Γαλλία, Ην. Πολιτείες, Ιαπωνία, Ιταλία, από τη δράση του υδρολυμένου κολλαγόνου. Σε μελέτη του 2008 στο Τόκυο σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών που λάμβαναν καθημερινά 10g υδρολυμένου κολλαγόνου για 2μήνες είχαν 91% αύξηση της ενυδάτωσης και σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Σε αντίστοιχη μελέτη στη Γαλλία σε γυναίκες 35-55 ετών, 42% ελάττωση των ρυτίδωσης της επιδερμίδας.

Μηχανισμός δράσης: Το υδρολυμένο κολλαγόνο αυξάνει τη διάμεσο των κολλαγόνων ινών του χορίου και διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών, επομένως έχουμε αύξηση της πυκνότητας της συνοχής των κολλαγόνων ινών του χορίου που σημαίνει πάχυνση, ενυδάτωση κι αντιγήρανση της επιδερμίδας.

Αναδημοσίευση του περιοδικού "Ζώ [πολύ] καλύτερα", τεύχος 34 Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, σελ. 12

 

 • Πέρσα Ράντου
  Πέρσα Ράντου Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος