Συστάσεις Διατροφής

Φτάνετε την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη C;

26 Μαΐου 2017
15777 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
trofes me vitaminh c

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολλές είναι οι βιταμίνες της διατροφής μας αλλά μία έχει σημαδέψει τα παιδικά μας χρόνια γιατί φοβόμασταν-σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας μας-ότι θα «φύγει» από το ποτήρι πορτοκαλάδας που μόλις μας είχε στύψει και δεν είναι άλλη από τη βιταμίνη C. Είναι μια υδατοδιαλυτή και σχετικά ευαίσθητη στον ατμοσφαιρικό αέρα βιταμίνη.

Είναι πολυσύχναστη βιταμίνη καθώς μπορούμε να τη βρούμε σχεδόν σε όλα τα φρούτα και λαχανικά σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες. Ενδεικτικά, κάποια τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτή την βιταμίνη είναι το πορτοκάλι, οι κόκκινες πιπεριές, το ακτινίδιο, ο κολίανδρος, το λεμόνι, οι φράουλες κ.ά.

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι από τα σπουδαιότερα θρεπτικά συστατικά που ο καθένας μας πρέπει να το έχει στην καθημερινή του διατροφή. Η μακροχρόνια απομάκρυνση της εν λόγω βιταμίνης από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια εν ονόματι σκορβούτο που είναι εν δυνάμει θανατηφόρα αν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η αντιμετώπισή της. Η ασθένεια αυτή στο παρελθόν έπληττε κυρίως τους ναυτικούς καθώς τρέφονταν κατά κύριο λόγο με κονσέρβες και όχι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα οφέλη της πολυσήμαντης αυτής βιταμίνης είναι:

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Επούλωση τραυμάτων
  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
  • Καταπραΰνει τα συμπτώματα του άσθματος
  • Βοηθάει στη θεραπεία παθήσεων του οφθαλμού
  • Συμβάλει στην καλύτερη χρησιμοποίηση ινσουλίνης και γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Όπως για όλες τις βιταμίνες, έτσι και για το ασκορβικό, πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν η διατροφή μας αρκεί για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας ή αν θα πρέπει να παίρνουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Κάνοντας το παρακάτω quiz θα σας λυθούν όλες οι απορίες γύρω από την ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης C, σχετικά με το ποιοι έχουν αυξημένες ανάγκες και πώς μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη απορρόφησή της.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sauberlich, HE. A history of scurvy and vitamin C. In Packer, L. and Fuchs, J, eds. Vitamin C in health and disease. New York: Marcel Decker Inc. 1997: pages 1-24.

Nutrifacts.org (http://nutritionfacts.org/video/what-is-the-optimal-vitamin-c-intake/)

USDA, Dietary Reference Intakes (DRI)

Νόπη Μιχαηλίδου
Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.