Οικογένεια

Διατροφή παιδιού: Ποια λάθη κάνουν οι γονείς;

08 Ιουνίου 2016
20811 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koritsakia pou taizoun to ena to allo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με χαρά αποδέχτηκα εκ νέου την πρόσκληση από την εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1 με τη Φωτεινή Γεωργίου, 'Υγεία πάνω απ’ όλα', για να συζητήσουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που απασχολεί τη σύγχρονη οικογένεια στην καθημερινότητά της. Το θέμα εντάσσονταν, και πάλι στην ενότητα «Οδηγός για γονείς» και είχε θέμα: «Άγνωστα λάθη στην παιδική διατροφή», δίνοντας έμφαση στα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς αναφορικά με τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών τους και τις συμπεριφορές που εκείνοι πρέπει να αποφεύγουν, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό προφίλ.

Αν και σε μια πρώτη ανάγνωση το θέμα μοιάζει απλό, στην πραγματικότητα παρουσιάζει τεράστια σημασία:

  • για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού,
  • για την υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών από την νηπιακή ακόμα ηλικία
  • και τέλος για την καλύτερη απόδοση και επίδοση του παιδιού στο σχολικό, αθλητικό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Κατεβάστε Δωρεάν: Χρωματίζοντας… τις Ιστορίες πρωινού! [PDF]


Ποια τα συχνότερα λάθη των γονέων στη διατροφή των παιδιών;

Η συζήτηση ξεκίνησε με το σύνηθες λάθος των γονέων να πιέζουν το παιδί τους να φάει όλο του φαγητό. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι χρήσιμο να δοθεί έμφαση στο μέγεθος της μερίδας που αντιστοιχεί στο παιδί ανάλογα με την ηλικία του, ενώ πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να σταματήσει την κατανάλωση του φαγητού όταν αυτό το επιθυμεί, βοηθώντας το να αναγνωρίσει έγκαιρα και σωστά το αίσθημα του κορεσμού αλλά και της πείνας.

Μια ακόμη λανθασμένη πρακτική των γονέων είναι η πλήρης απαγόρευση της κατανάλωσης γλυκών από τα παιδιά, μια τακτική, η οποία δεν είναι σύμφωνη με καμία από τις επίσημες διατροφικές οδηγίες. Αντίθετα, θα λέγαμε, ότι η λύση βρίσκεται στην προσεκτική και αραιή ένταξη των γλυκών εδεσμάτων μέσα στο εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο. Από την άλλη πλευρά, καλό θα είναι να σταματήσει η σύνδεση της διαδικασίας της επιβράβευσης με τρόφιμα ή λιχουδιές, περιορίζοντάς την σε λεκτική επιβράβευση ή συνδέοντάς την με κάποιο δωράκι ή δραστηριότητα (π.χ. βόλτα, παιχνίδι με φίλους).

Όσον αφορά το οικογενειακό γεύμα (κατανάλωση φαγητού από όλα τα μέλη της οικογένειας την ίδια ώρα, στο τραπέζι), αυτό θα πρέπει να επιτυγχάνεται τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλό είναι να μην αφήνεται το παιδί να καταναλώνει μόνο του το φαγητό, καθώς, το παιδί, από τη μια πλευρά, δεν λαμβάνει τα σωστά μηνύματα διατροφικής συμπεριφοράς από τους γονείς, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα, από την άλλη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών.

Τέλος, όσον αφορά στην εισαγωγή νέων τροφίμων στα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπομονή και να τα προσφέρουν τουλάχιστον 10-15 φορές με ευφάνταστες συνταγές για να γίνουν αποδεκτά από αυτά.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.